Радіо Курченка «Блік» змінило власників, директора, адресу, але Нацрада не дозволила йому змінити концепцію

Радіо Курченка «Блік» змінило власників, директора, адресу, але Нацрада не дозволила йому змінити концепцію

9 Жовтня 2015
2529
9 Жовтня 2015
18:23

Радіо Курченка «Блік» змінило власників, директора, адресу, але Нацрада не дозволила йому змінити концепцію

2529
Радіо Курченка «Блік» змінило власників, директора, адресу, але Нацрада не дозволила йому змінити концепцію
Радіо Курченка «Блік» змінило власників, директора, адресу, але Нацрада не дозволила йому змінити концепцію

8 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензію ТОВ «Комунікаційне агентство "Сума технологій"» (радіо «Блік») у зв'язку зі зміною власників, керівника, адреси, однак не задовольнила заяву компанії про зміну програмної концепції та складу редакційної ради.

 

Радіокомпанія володіє ліцензією на ФМ-частоти в семи містах (Вінниці, Артемівську, Новому Бузі, Кременчуці, Новій Каховці, Чемерівцях та Умані). Радіо «Блік» у минулому пов'язували з «Українським медіа холдингом» Сергія Курченка. Однак де-юре власницею компанії була громадянка Людмила Череповська.

 

Нині власником компаній став Денис Окунєв - харківський медіабізнесмен і менеджер, який, з-поміж іншого, працював у радіохолдингу Андрія Карпія «Перша українська радіогрупа». За словами голови Нацради Юрія Артеменка, Андрій Карпій хотів стати власником цієї радіокомпанії.

 

Директором радіокомпанії став Андрій Соломаха - фахівець із ліцензування, який часто виступає директором або представником різних телерадіокомпаній на етапі зміни їхньої структури власності, отримання або переоформлення ліцензій.

 

Адреса компанії змінилася з вул. Івана Кудрі, 5 у Києві на пл. Повстання, 7/8 у Харкові. Також радіостанція змінила адресу свого передавача в місті Кременчук Полтавської області.

 

Також компанія подала заяву про зміну складу редакційної ради: замість Людмили Череповської та Олега Сударенка до неї увійшли Денис Окунєв (власник) і Андрій Соломаха (директор). На думку членів Нацради, такий склад є профанацією ідеї редакційної ради, до якої мають входити половина членів від власника, половина - від трудового колективу. Пан Соломаха повідомив, що наразі колектив радіокомпанії складається з одного нього, тому саме він і увійшов до складу редакційної ради. Однак Нацрада не стала вносити до ліцензії такий склад редакційної ради.

 

Радіокомпанія подала заявку і на зміну програмної концепції. Заявка передбачала зменшення частки програм власного виробництва і національного продукту з 24 годин до 21 години на добу, появу іноземного продукту в обсязі 3 години на добу та зміну формату з інформаційно-музичного на розважально-музичний (зменшення інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм з 6,5 годин до 1 години, зникнення культурно-мистецьких, науково-просвітницьких, дитячих програм і підбірки музичних творів, поява розважальних програм обсягом 18,5 години на добу).

 

Андрій Соломаха повідомив, що під розважальними програмами маються на увазі гумористичні.

 

«Я уважно слухаю меседжі Національної ради. Було два меседжі - прозора власність і неполітизація ефіру. Вислухавши це, я вирішив, що йду в тренді. Вланик у нас став прозорим, він має 12 років досвіду в регіональному мовленні. Зміна формату - на розважальні програми, гумористичні. В наш складний час гумор буде добрим знаком. У нас не буде ніякої політики», - сказав пан Соломаха.

 

«Наш головний меседж - незмінність програмних концепцій. Тому ми й не міняємо концепцію для "Радио Вести", для цифрового каналу, який купив Андрій Карпій. Якщо не можете мовити з концепцією, з якою вигнали конкурс, здавайте частоту, ми виставляємо її на конкурс і приходить новий мовник з новою концепцією. Це європейський досвід. У Польща протягом п'яти років не міняється програмна концепція», - відповів Юрій Артеменко.

 

Андрій Соломаха у відповідь наголосив: медіа має бути бізнесом, а незмінність програмних концепцій знищить ринок радіо і телебачення. «Якщо раніше інвестори прораховували бізнес-плани на п'ять років, закладали рентабельність, то зараз технології міняються щороку і неможливо не змінювати формати 5 років. От зараз у Каннах усі великі телеканали купують формати - і прийдуть завтра міняти програмну концепцію, бо вони вклали гроші в нові формати», - сказав він.

 

Андрія Соломаху підтримав член Нацради Олег Черниш, який вважає, що програмування і визначення формату - це господарська ініціатива людей, які інвестують у медіа, і Нацрада має їх підтримувати. Він нагадав, що в Нацради ніколи не було обмежень на зміну програмних концепцій, такі обмеження існували тільки, якщо компанії перемагали на конкурсах зі спеціальними умовами. Пан Черниш, який у минулому працював у телегру пі «1+1 медіа», навів приклади зі своєї роботи, коли в минулому кіноканал «Кіно» безперешкодно змінив концепцію на чоловічий канал «2+2», а міський канал «Сіті» - на дитячий «Плюсплюс».

 

Олег Черниш закликав колег чітко визначити позицію Нацради та бути послідовними: «Якщо ми даємо одним компаніям можливість змінювати концепції, то потрібно давати й іншим». Юрій Артеменко натомість заявив, що не хоче керуватися тим, що робив минулий склад Нацради. Втім, як відомо, нинішній склад Нацради у 2014 році дозволив, наприклад, культурологічно-розважальному телеканалу «Голдберрі» змінити концепцію на інформаційно-пізнавальний канал «Еспресо TV», а кіноканалу «Кіноточка» змінити концепцію на науково-просвітницький сімейний канал «Індиго TV». Олег Черниш, тим часом, додав, що Нацрада як регуляторний орган несе відповідальність за діяльність усіх своїх складів.

 

Катерина Котенко й Ольга Герасим'юк, вислухавши Олега Черниша, запропонували колегам напрацювати спільну позицію з питання переоформлення програмних концепцій. Олег Черниш закликав колег дослухатися також до учасників ринку.

 

Після дискусії за відмову в переоформленні програмної концепції радіо «Блік» проголосували п'ятеро членів Нацради (окрім Олега Черниша та Олександра Ільяшенка), чого вистачило для ухвалення рішення про відмову.

 

Таким чином, радіо «Блік» змінило лише власників, директора, адресу і місцезнаходження передавача в Кременчуці.

 

Нагадаємо, ТОВ «Комунікаційне агентство "Сума технологій"» (радіо «Блік») отримало ФМ-частоти в семи містах за результатами конкурсу Нацради 25 листопада 2013 року: 104,8 МГц у Вінниці, 105,4 МГц в Артемівську, 104,5 МГЦ у Новому Бузі, 102,5 МГц у Кременчуці, 101,5 МГц у Новій Каховці, 100,3 МГц у Чемерівцях, 105,7 МГц в Умані.

 

Однак радіокомпанії не вдалося отримати частоту у Львові, де спершу жоден з претендентів не набрав достатньої кількості голосів, а згодом Нацрада переголосувала рішення і віддала перемогу ТОВ «Престайм.Ком.Юа» зі Львова (радіо «Вголос»).

 

Напередодні конкурсу народний депутат Ірина Геращенко заявляла, що, за інформацією тодішньої опозиції, новостворену компанію ТОВ «Комунікаційне агентство "Сума технологій"» (радіо «Блік») лобіювали в інтересах медіахолдингу Сергія Курченка. За документами власником і директором компанії була 26-річна Людмила Череповська з Луганської області.

 

29 січня 2015 року Нацрада за результатами планової перевірки оголосила попередження ТОВ «Комунікаційне агентство "Сума технологій"» (радіо «Блік»). Перевірка зафіксувала, що компанія не отримала дозволів на експлуатацію передавачів від «Українського державного центру радіочастот». Також Нацрада не зафіксувала мовлення радіостанції в місті Нова Каховка Херсонської області. Мовлення на інших частотах, за даними Нацради, було розпочато за кілька днів до закінчення передбаченого законом строку (ліцензіат має розпочати діяльність протягом року з дня отримання ліцензії).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2529
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду