Українські продакшни скоротили виробництво і шукають нових ринків збуту – директор Film.ua Андрій Ризванюк

Українські продакшни скоротили виробництво і шукають нових ринків збуту – директор Film.ua Андрій Ризванюк

27 Липня 2015
3227
27 Липня 2015
12:24

Українські продакшни скоротили виробництво і шукають нових ринків збуту – директор Film.ua Андрій Ризванюк

3227
Українські продакшни скоротили виробництво і шукають нових ринків збуту – директор Film.ua Андрій Ризванюк
Українські продакшни скоротили виробництво і шукають нових ринків збуту – директор Film.ua Андрій Ризванюк

Директор компанії Film.ua Андрій Ризванюк повідомив, що скорочення виробництва кіно- і серіалів відбувається не тільки від заборони серіалів, але й через загальні негативні тенденції на аудіовізуальному ринку. Про це він сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

 

Витрати на виробництво українських серіалів не покриваються ані першим, ані другим їхнім показом. Андрій Ризванюк вважає, що український продукт дуже важко виробляти, адже він не кост-ефективний - тобто прибуток не покриває видатки.

 

«Український ринок надто малий для ефективності всієї бізнес-моделі. Він мізерний - при тих умовах, в яких всі звикли працювати, при тих гонорарах український телеринок не покриває витрачених коштів. І це головна трагедія», - пояснив директор Film.ua.

 

Як правило, компанія Film.ua не працює за замовленнями, а самостійно шукає сценарії, виробляє продукт і пропонує його телеканалам. Раніше в українських виробників були дуже гарні відносини з російськими каналами, що давало можливість отримати попередній кошт на виробництво. Зараз же доводиться шукати інших покупців.

 

«Виробничі потужності впали дуже сильно. Ми на рівні 2014 року вийшли на гарні показники. Зараз складніше, але ніхто не покладає рук. Ми намагаємось налагодити стосунки з українськими каналами та шукаємо нові ринки збуту», - пояснив Андрій Ризванюк.

 

За його словами, наразі Film.ua - одна з найбільший у Східній Європі компаній з виробництва кіно- і телепродукту, що здійснює повний цикл виробництва, шукає нові ринки збуту та налагоджує старі у Польщі, Болгарії, Казахстані, бо співпраця з надглобальним російським ринком помітно зменшилася.

 

Андрій Ризванюк каже, що зараз інтегруватися з європейськими виробниками телепродукту Україні буде легше, ніж з турецькими. Оскільки турецькі виробники видають раз на тиждень 90-хвилину серію - українські компанії з цим навряд чи впораються.

 

«В першу чергу, нам дуже хочеться долучати до українського виробництва західних партнерів. Для цього треба модернізувати вітчизняне законодавство. Ми не в глухому куті, ніхто не збирається закривати все на ключ, ми намагаємось працювати і віднадходити нові змоги для розвитку», - сказав Андрій Ризванюк.

 

Нагадаємо,  9 липня телегрупи StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Група Україна» та кіностудії Film.ua Group, Star Media і Pro TV оголосили про створення ініціативної групи «#КіноКраїна» та презентували представникам держави й громадськості модель виробництва вітчизняного кіно- та телепродукту для масового глядача. На думку учасників ініціативи, масове вітчизняне виробництво могли би запустити два інструменти: прямі державні інвестиції (80% від загального бюджету для кінофільмів та 50% - для серіалів) та повернення з бюджету частини витрачених коштів (25% коштів, вкладених компанією-продюсером у зйомки на території України, та 10% витрат на гонорари інозмених акторів та членів знімальної групи).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду