Тележурналістка Наталія Павлова заснувала інтернет-видання про парламент «Грушевського, 5»

Тележурналістка Наталія Павлова заснувала інтернет-видання про парламент «Грушевського, 5»

24 Липня 2015
3291
24 Липня 2015
14:55

Тележурналістка Наталія Павлова заснувала інтернет-видання про парламент «Грушевського, 5»

3291
Тележурналістка Наталія Павлова заснувала інтернет-видання про парламент «Грушевського, 5»
Тележурналістка Наталія Павлова заснувала інтернет-видання про парламент «Грушевського, 5»

У липні в тестовому режимі розпочало роботу інтернет-видання «Грушевського, 5», яке позиціонує себе як перше незалежне недержавне видання про роботу Верховної Ради України та парламентів світу. Видання працює за доменом grushevskogo5.com. Про це «Детектор медіа» повідомили в редакції нового проекту.

 

ТОВ «ІА "Грушевського, 5"» засновано 13 березня 2015 року. Головний редактор і засновник видання - журналіст Наталія Павлова. У минулому з 2008 року вона працювала на телебаченні редактором і журналістом соціальних ток-шоу та реаліті на телеканалі «Інтер» і Новому каналі, є автором книги «TVой выбор» про формат ток-шоу в Україні.

 

«Ідея створення видання виникла, коли ми з колегами почали ретельно вивчати та аналізувати політично-інформаційні ресурси різних країн: в першу чергу, парламентські видання. Тоді з'явилася важлива потреба стежити за парламентськими новинами різних країн світу, щоб оцінити, наскільки ефективно працюють народні обранці в Україні та за кордоном. Так виникла ідея створити портал, на якому можна подивитися важливі та ексклюзивні новини зі світових парламентів», - пояснює «Детектор медіа» Наталія Павлова.

 

Наразі сайт видання працює в тестовому режимі. Повноцінний запуск планується 20 серпня. Матеріали виходять двома мовами - українською та російською. Планується англомовна версія з жовтня 2015 року. Матеріали розміщуються на сайті grushevskogo5.com, а також на сторінці у Facebook та YouTube-каналі Grushevskogo, 5.

 

Назва інтернет-видання - адреса, за якою знаходиться український парламент. Основні розділи: «Новини», «Верховна Рада», «Парламенти світу», «Законопроекти», «Грушевського TV», «Інтерв'ю», «Блоги», «Освіта», «Фонди».

 

Це громадсько-освітній портал для електорату, для політично небайдужих громадян, який може надати читачам можливість порівняти роботу парламентів, не гортаючи безліч закордонних ресурсів. 60% контенту видання - це ексклюзивні особистісні розповіді народних обранців, послів, президентів, членів закордонних парламентів, повідомили в редакції.

 

«Грушевського, 5» також має плани й ідеї щодо онлайн-телебачення та готується презентувати відповідний продукт (на сайті є рубрика «Грушевського TV»).

 

Редакція видання «Грушевського, 5» знаходиться в Києві. Наразі колектив невеликий: чотири журналісти, головний редактор і менеджер проекту - «молоді, але досвідчені журналісти, які мають політологічну освіту». «Шукаємо авторів на громадських засадах, ведемо перемовини з провідними юристами України, які б допомагали з аналізом законопроектів для однойменної рубрики на сайті», - повідомили в редакції.

 

Наталія Павлова каже, що сама є інвестором проекту. «Жодна політична партія не причетна до фінансування проекту. Редакція видання з самого початку зробила на цьому акцент. Перший та єдиний обсяг інвестицій - оплата сайту та заробітна плата журналістам видання на перші декілька місяців - це досить скромні мої власні кошти. Вирішити технічні питання з офісом, меблями та оргтехнікою допомагали друзі, які не мають відношення до політики та медіа», - повідомила вона у відповідь на запитання «Детектор медіа» про інвесторів.

 

Монетизація ресурсу планується за рахунок розміщення реклами на сайті, а також проведення офлайн-заходів та освітніх проектів для студентів і журналістів на грантовій та на комерційній основах. «У видання "Грушевського, 5" змішана модель монетизації. З появою в Україні 3G-інтернету перед онлайн-виданнями відкриваються нові можливості. І ми ними скористаємося», - повідомили в редакції.

 

Наприклад, на осінь «Грушевського, 5» готує тренінг із журналістами з New York Times. А 20 серпня видання планує презентувати підготовлений спеціально до річниці Незалежності України рейтинг «Топ-100 найефективніших народних депутатів ВРУ за 24 роки роботи парламенту».

 

«Ми усвідомлюємо сьогоднішню складність ведення медіабізнесу. ЗМІ виходять на самоокупність після стабільно якісних текстів, потужного рекламного ресурсу та власних проектів - у всіх цих напрямках запланована постійна активність», - запевняють у редакції.

 

Нагадаємо, що за останні місяці в Україні запустилися кілька суспільно-політичних інтернет-видань.

 

У середині березня розпочало роботу інтернет-видання «Четвертая власть» (vlada.io), головним редактором якого став донецький журналіст і блогер Денис Казанський. Редакція видання знаходиться в Києві. Над проектом працюють журналісти з Донецької та Луганської областей Сергій Сакадинський, якого п'ять місяців утримували терористи «ЛНР», Павло Островський, Олекса Золотаренко та київський журналіст і блогер Микола Малуха. Проекту допомогли донецькі підприємці, з якими товаришують журналісти, - вони надали редакції офіс із меблями та комп'ютерами. Також проект отримав грант від чеської організації People in Need - ці гроші йдуть на зарплату працівникам «Четвертой власти».

 

У квітні запустилося аналітичне інтернет-видання Politeka (politeka.net), яке працює в форматі пояснювальної журналістики. На етапі запуску головним редактором була співзасновниця проекту Stopfake.org Тетяна Матичак, нині головним редактором є Михайло Багинський. Ім'я інвестора пані Матичак не називала, але стверджула, що фінансування ТОВ «Політека» відбувається через закордонні (західні) фонди. За даними джерел «Детектор медіа», інвесторами проекту нібито є структури Ріната Ахметова, однак у компанії СКМ спростували цю інформацію: «Група СКМ / акціонер СКМ Ахметов Р.Л. не мають жодного стосунку до цього проекту».

 

Також у квітні стартувало громадсько-політичне інтернет-видання «Висновки» (vysnovky.com). Його головний редактор - Артем Захарченко, який раніше працював головредом сайту Focus.ua. «Висновки» спеціалізуються на політиці і роблять акцент не на новинах, а на аналітичних матеріалах. «Висновки» теж воліють не називати ім'я своїх інвесторів і характеризують їх як «групу патріотичних бізнесменів».

 

20 травня розпочала роботу онлайн-газета «Точно» (www.tochno.media), головним редактором якої є Сергій Тихий - колишній головний редактор «Газеты по-киевски» і «Крымской газеты», екс-радник голови Київської міської державної адміністрації. В інтерв'ю «Детектор медіа» Сергій Тихий розповів, що засновником і видавцем «Точно» виступає громадська організація «Медіафронт», яка приймає пожертвування на проект. Редакція, до якої увійшли в основному журналісти закритої у 2011 році «Газеты по-киевски», готуватиме суспільно-політичний продукт, розрахований на масову аудиторію. За його словами, видання займатиме проукраїнську позицію, але «обґрунтовано критикуватиме владу».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду