Нацрада оголосила друге попередження львівському цифровому телеканалу Гужви, який виставлено на продаж

Нацрада оголосила друге попередження львівському цифровому телеканалу Гужви, який виставлено на продаж

20 Лютого 2015
5779
20 Лютого 2015
19:44

Нацрада оголосила друге попередження львівському цифровому телеканалу Гужви, який виставлено на продаж

5779
Представниця ТОВ «Мультиплексресурс» підтвердила, що компанію виставлено на продаж
Нацрада оголосила друге попередження львівському цифровому телеканалу Гужви, який виставлено на продаж
Нацрада оголосила друге попередження львівському цифровому телеканалу Гужви, який виставлено на продаж

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила друге попередження ТОВ «Мультиплексресурс», що володіє ліцензією на місцеве цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 у Львові з логотипом «Захід новини». Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 18 лютого за результатами позапланової перевірки.

 

Перевірка проводилася 4 лютого, враховуючи результати моніторингів ефіру від 9-14 грудня та 22 січня.

 

Грудневі моніторинги зафіксували відхилення від програмної концепції: зменшення на півгодини обсягу власних програм, на півтори години (удвічі) - розважальних і на 50 хвилин - категорії «інше», збільшення на 2 години (удвічі) обсягу просвітницьких програм і фактичну зміну формату з інформаційно-розважального з фільмопоказом на інформаційно-просвітницький. Крім того, за даними Нацради, програми транслювалися без копірайту.

 

Також Нацрада виявила, що програмне наповнення каналу за добу складається переважно з повторів однакових за змістом сюжетів, проте частина програм і їх зміст змінюється щодоби, а зміст програми власного виробництва «Новини» оновлюється і доповнюється сюжетами протягом дня. При цьому перевіряльники не виявили у «Новинах» сюжетів з місцевими львівськими новинами.

 

Моніторинг 22 січня вже не виявив порушень програмної концепції, але зафіксував трансляцію фільму «Капитан Соври-голова» без візуальної позначки класифікації відеопродукції.

 

Керівництво компанії пояснило відхилення від програмно концепції тим, що під час моніторингу програма «Тревел Чек» була віднесена до науково-просвітницького жанру, тоді як телеканал зараховує її до розважально-музичного.

 

Щодо відсутності копірайту телекомпанія пояснила, що це стосувалося програм невласного виробництва, до яких мовник не має права вносити зміни.

 

Фільм, у якого була відсутня позначка, розрахований на загальну глядацьку аудиторію, а тому не міг зашкодити неповнолітнім глядачам, вважає компанія.

 

Під час засідання члени Нацради цікавилися в «Мультиплексресурсу», чи є на каналі локальне виробництво і яке саме. Представниця компанії вказувала на те, що в ефірі є випуски новин зі Львова, а також з використанням львівського контенту створюються програми «Час мистецтва» і «Науково-технічна революція». Однак вона так і не змогла переконати Нацраду, що телеканал веде місцеве львівське мовлення.

 

На запитання, хто є власником каналу, представник відповіла, що власником є юридична особа, а кінцевим вигодонабувачем - Ігор Гужва, керівник медіахолдингу «Мультимедіа інвест груп», до якого входять газета «Вести», «Радио Вести», журнал «Вести. Репортер» і телеканал UBR.

 

Представниця «Мультиплексресурсу» також підтвердила, що компанію виставлено на продаж.

 

Нагадаємо, ТОВ «Мультиплексресурс» - новостворений мовник (логотип - «Захід новини»), який виграв місце в мультиплексі МХ-5 у Львові на повторному цифровому конкурсі у вересні 2012 року. Тоді ж місце в МХ-5 у Києві з логотипом «Всі новини» отримало ТОВ «Медіамережі». Через рік, у жовтні 2013 року, власником обох телекомпаній став холдинг Ігоря Гужви «Мультимедіа інвест груп». Ігор Гужва пояснив, що придбав компанії для розширення мережі покриття майбутнього телеканалу холдингу «Вести TV» (до цього він придбав супутниковий телеканал UBR).

 

У листопаді 2014 року Нацрада оголосила попередження ТОВ «Мультиплексресурс» за відхилення від програмної концепції. За даними Нацради, програмне наповнення каналу зводиться до автоматичного набору однакових за змістом сюжетів і формального виконання затвердженої програмної концепції мовлення. Нацрада зобов'язала компанію протягом місяця усунути порушення. Ліцензіат надіслав Нацраді звіт про усунення порушень, але результати моніторингу 9-14 грудня цього не підтверджували. Тому 15 січня Нацрада призначила ще одну позапланову перевірку компанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5779
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду