Перший покаже документальний фільм про Степана Бандеру російською мовою (ВІДЕО) (ДОПОВНЕНО)

Перший покаже документальний фільм про Степана Бандеру російською мовою (ВІДЕО) (ДОПОВНЕНО)

29 Грудня 2014
7347
29 Грудня 2014
14:26

Перший покаже документальний фільм про Степана Бандеру російською мовою (ВІДЕО) (ДОПОВНЕНО)

7347
Перший покаже документальний фільм про Степана Бандеру російською мовою (ВІДЕО) (ДОПОВНЕНО)
Перший покаже документальний фільм про Степана Бандеру російською мовою (ВІДЕО) (ДОПОВНЕНО)

5 січня на Першому національному вийде фільм-розслідування харківського режисера Ігоря Піддубного «Степан Бандера. Україна між червоним та чорним». Про це йдеться в анонсах телеканалу на YouTube.

 

Стрічка вийде в ефірі о 19.30. «У документальній стрічці звертається до теми націоналізму та небажанням людей обирати між фашистською Німеччиною та радянською Росією. Саме тому на заході України люди брали у руки зброю та воювали проти окупантів...», - анонсує документальний фільм телеканал.

 

«Завдання стрічки - примирити непримиренні позиції, - каже автор і режисер стрічки Ігор Піддубний, якого цитує прес-служба Національної телекомпанії України. - Розказати про Бандеру не як про зрадника чи героя, а як про людину зі своїм життям у певних умовах. Із урахуванням того, що було в той час на заході України, на сході... З поясненням, чому люди йшли в ліси... Прихід "наших" у 39-му, які показали себе так, що кожен восьмий був у Сибіру чи Казахстані. І як можна говорити про історію однієї людини, не розказавши при цьому, що депортували кожного восьмого? Ми, наприклад, знаємо зі школи, що депортували татар - близько двохсот тисяч. А мільйон триста тисяч українців? Це те саме, що порівнювати 16 тисяч українців, які були в дивізії СС "Галичина" і вісімсот тисяч росіян, які служили в армії Власова? Де колода в оці?». 

 

Фільму передуватиме спецвипуск програми «Про головне». Про передісторію створення, мету документального проекту розповість Ігор Піддубний. Про суперечливу постать Степана Бандери, бандерофобію та розвінчування міфів, які так наполегливо нав`язує російська пропаганда, говоритимуть доктор психологічних наук Нігора Хазратова та кандидат історичних наук, директор Центру дослідження матеріалів з історії визвольного руху Галузевого державного архіву Служби безпеки України Олександр Іщук.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», влітку режисер і депутат Харківської міськради Ігор Піддубний почав зйомки документального фільму про Степана Бандеру на російській мові, який буде призначено в першу чергу для мешканців Сходу України і росіян.

 

«Спустя 20 лет после развала СССР истори назовут важную причину краха советской империи - национализм союзних республик. Он был всегда. Еще во времена Ленина патриоты с окраин задумывались о независимости. Некоторые не только мечтали, но и брали в руки оружие, не выбирая между ссылкой и смертью, между Сталиным и Гитлером», - анонсує фільм-розслідування його автор.

 

 

Улітку знімальна група провела експедицію в Прикарпатті, де творці картини побували на місцях боїв Української повстанської армії (УПА), працювали в архівах і в будинку-музеї Степана Бандери, говорили з його соратниками. Розвінчувати радянські міфи Про Степана Бандеру авторам фільму довелося за допомогою документів, історичних книг та особистих зустрічей з повстанцями і їх нащадками. З документами, за словами Ігоря Піддубного, було складно працювати, оскільки майже всі вони - польською мовою.

 

«У мене немає мети довести або спростувати злочини, які приписують Бандері. Але ми повинні хоча б дізнатися, хто була та людина, який став символом боротьби за Незалежність. Але вже зараз можу сказати, що всі розмови про його участь у злочинах проти мирного населення безпідставні, оскільки з 1939 року він в Україні не був жодного разу», - сказав режисер.

 

Ігор Піддубний також повідомляв, що планує викласти свій фільм в інтернеті - він розраховує на найширшу аудиторію.

 

Після фільму про Степана Бандеру Ігор Піддубний планує зняти стрічку про Донбас і його жителів - дослідити, як заселявся цей край, хто його жителі і чим вони відрізняються від решти українців.

 

Нагадаємо, 25 грудня телеканал «1+1» показав прем'єру докудрами власного виробництва «Секрети Бандери». У фільмі його творці ставили за мету розкрити таємниці життя українського політичного діяча, ідеолога й теоретика українського націоналістичного руху ХХ століття.

 

Після прем'єри письменники Брати Капранови звинуватили авторів докудрами «Секрети Бандери», що вийшла на «1+1», у порушенні журналістської етики та людської моралі та заявили, що у воєнний час поява такого фільму - це «ідеологічна диверсія проти народу, який об'єднався у боротьбі з загарбниками».  У відповідь автор фільму Світлана Усенко наголосила: вона не ставила собі за мету ані демонізувати, ані героїзувати постать Степана Бандери, а намагалася розказати українцям про його життя.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7347
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мазурик
3402 дн. тому
телекритика пишет со слов анонсов УТ-1? а прядко-служба уже на лыжах премии прокатывает?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду