Держкомтелерадіо вніс на розгляд уряду законопроект про реформування друкованих ЗМІ

Держкомтелерадіо вніс на розгляд уряду законопроект про реформування друкованих ЗМІ

6 Листопада 2014
7242
6 Листопада 2014
15:42

Держкомтелерадіо вніс на розгляд уряду законопроект про реформування друкованих ЗМІ

7242
Держкомтелерадіо вніс на розгляд уряду законопроект про реформування друкованих ЗМІ
Держкомтелерадіо вніс на розгляд уряду законопроект про реформування друкованих ЗМІ

Держкомтелерадіо 4 листопада вніс на розгляд уряду проект Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та їх редакцій». Про це повідомляє прес-служба Комітету.

 

Новий документ, поданий на розгляд уряду, розроблено Держкомтелерадіо відповідно до протокольного доручення за результатами наради під головуванням віце-прем'єр-міністра України Олександра Сича від 27 травня 2014 «Щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

 

«Проект Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та їх редакцій" розроблено за участі Національної спілки журналістів України, - зазначив uолова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. - Він пройшов широке громадське обговорення. Його метою є обмеження впливу органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування на діяльність друкованих засобів масової інформації. Досягти цього можна шляхом реформування ЗМІ».

 

Законопроектом передбачається, що джерелом фінансової підтримки реформованих друкованих ЗМІ місцевої сфери розповсюдження будуть видатки місцевих бюджетів, що не враховуватимуться при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Рішення про надання фінансової підтримки реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження прийматимуться відповідними місцевими радами.

 

Відповідно до ст.2 законопроекту, «реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: перший - протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом та другий - протягом наступного одного року».

 

За орієнтовними розрахунками на реформування комунальних друкованих ЗМІ необхідні кошти в сумі 120,71 млн гривень, у тому числі: на першому етапі - 14,63 млн гривень, на другому етапі - 106,08 млн гривень.

 

Реформування друкованих ЗМІ та редакцій здійснюватиметься згідно з переліком, який буде затверджено Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо. «Ми прогнозуємо, що реалізація Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та їх редакцій" забезпечить створення економічно незалежних друкованих засобів масової інформації та належних умов їх діяльності, що сприятиме покращенню інформаційного забезпечення громадян України», - наголосив голова Держкомтелерадіо.

 

Як відомо, Парламентська Асамблея Ради Європи ще у 2005 році закликала органи влади України розпочати роздержавлення друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування. За цей час було кілька спроб розробити законопроект, який би розпочав процес роздержавлення. Однак закон так і не був ухвалений.

 

Нагадаємо, Верховна Рада 17 квітня 2014 року відхилила проект Закону України № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», внесений народними депутатами України Миколою Томенком, Рустамом Рауповим, Ігорем Мірошниченком, Степаном Курпілем та Миколою Баграєвим.

 

«Детектор медіа»

Фото www.journalsmolensk.ru
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду