«Чесному» віримо на слово — як канали створювали інформаційну монополію Анатолію Гриценку

«Чесному» віримо на слово — як канали створювали інформаційну монополію Анатолію Гриценку

22 Січня 2019
2816

«Чесному» віримо на слово — як канали створювали інформаційну монополію Анатолію Гриценку

2816
Розповідаючи про балотування чергового кандидата у президенти, журналісти знову забули про існування інших висуванців, експертів та інтернету.
«Чесному» віримо на слово — як канали створювали інформаційну монополію Анатолію Гриценку
«Чесному» віримо на слово — як канали створювали інформаційну монополію Анатолію Гриценку

Демократичні президентські вибори за своєю суттю багато в чому нагадують ринок. Кандидати конкурують, пропонуючи виборцям різноманітні послуги, а електорат обирає між ними за інтересами та якістю. Журналісти теж мали би розповідати про процес аналогічно: порівнювати «товари» між собою, нагадувати про минуле брендів та контекст індустрії. Але в теленовинах панують монополісти. Наприклад, Анатолій Гриценко 11 та 12 січня був для більшості телеканалів єдиним кандидатом у президенти: тільки він обіцяв перемогти корупцію, тільки він представляв демократичні сили й тільки він розповідав про себе. Як і у випадку з попередніми висуванцями, телеканали таким чином зловживали на користь лідера «Громадянської позиції».

Новина на телеканалі ICTV 11 січня почалася з маніпуляції: «Анатолія Гриценко офіційно висунули кандидатом у президенти. Відповідне рішення одностайно ухвалили на форумі демократичних сил майже 300 присутніх делегатів». А от офіційний сайт Гриценка стверджує, що цього дня відбувся з’їзд його партії, на який запросили також більше 70 гостей. Очевидно, й голосували за політика все ж партійці, а не весь форум. Посил про «кандидата від демократів» є частиною виборчого наративу полковника, який «Факти» допомагають просувати подібною подачею. Журналісти перераховують сили, які підтримують екс-міністра, але чомусь забувають згадати про тих, хто вирішив піти на вибори самостійно й уже навіть зареєструвався в ЦВК. Хоча лідер «Громадянської позиції» закликав колег до об’єднання в тому числі в ефірі «Фактів» іще місяць тому. Мустафа Найєм у день виходу сюжету продовжував спонукати Садового та Вакарчука до союзу. Щодо обіцянок, то на ICTV повідомили, що висуванець планує повернути Донбас за п'ять років, пробути при владі тільки один термін та «обрубувати руки за корупцію та кумівство». Із сюжету виборці не могли однозначно дізнатися — йдеться про гіперболу чи реальне впровадження досвіду Середньовіччя. Крім того, що в президентів не так із відрубуванням рук?

«1+1» теж був небагатослівним і додав до згаданого колегами лише те, що Гриценко «одразу ж скасує призов на строкову службу, армію він бачить лише контрактною, каже, буде Президентом без офшорів, а країна забуде слово “олігарх”. Хабарників Гриценко пропонує саджати пожитєво». Ці почуті на форумі гасла журналісти лишили без уточнень. Невже всіх хабарників чекає довічне ув’язнення? У програмі кандидата сказано лише, що судді отримуватимуть «пожиттєво тюрму, без права амністії, з конфіскацією майна».

На «Інтері» традиційно вирішили піарити висуванця за допомогою відгуків його колег. «Підтримали Гриценка, адже він може вирішити всі проблеми в країні», — узагальнила думки лідерів союзних політсил кореспондентка. Самі політики вдалися до епітетів: «чесного, справедливого та надійного» (Микола Катеринчук), «воїн, політик і стратег» (Віктор Чумак). Що ж до змісту програми кандидата, «Подробности» звели її до одного (!) пункту, та ще і якого: «У першу чергу потрібно побороти корупцію у вищих ешелонах влади». Сам Гриценко зробив дещо конкретнішу обіцянку: «Гарантую, що в Президента не буде ні офшорів. ні бізнесу, ні власності за кордоном, ні сліпих, ні підслупкуватих трастів, ні рахунків». І де, не маючи рахунків, голова держави зберігатиме кошти?

В ефірі СТБ повідомили, що «лідер партії “Громадянська позиція” пообіцяв не підписувати популістських законів, подолати корупцію і за п'ять років повернути Крим та Донбас». Цікаво, чи знає про це сам лідер партії, адже в його програмі, здається, йдеться лише про повернення Донбасу за п'ять років. Що до популістських законів, то в уже згаданій програмі Гриценко обіцяє середню зарплату в 700 євро, — це майже вдвічі більше, ніж тепер. Про конкретні механізми досягнення подібного ні у програмі, ні сюжетах не згадується.

До речі, вже наступного дня, 12 січня, про обіцяні 700 євро повідомляли на ICTV, висвітлюючи похід Гриценка в ЦВК. Згадали «подію» й на «Інтері», розповівши навіть (неймовірно!) біографічний факт про потенційного керівника держави: «За часів президентства Віктора Ющенка Гриценко обіймав посаду міністра оборони України». Звісно, обіймав її екс-чиновник всього два роки, але ця згадка — й так найдетальніший опис минулого політика в перелічених сюжетах. Далі пан Анатолій самостійно озвучив головні пункти свої програми на рівні: «Зламати хребет корупції, закласти підвалини для розвитку економіки...».

Узагалі, монополія Гриценка на інформацію про себе стала головною проблемою сюжетів. Жоден зі згаданих каналів не нагадав глядачам про інших зареєстрованих кандидатів. Жоден не розповів про існування інших «демократів», яких не було на форумі. Жоден не згадав, що 11 січня документи в ЦВК подав також Євгеній Мураєв. Жоден не розповів про біографію Гриценка (це його третя спроба виграти вибори) та його рейтинги (приблизно п’яте місце та 7 % підтримки). І ніхто не спробував розібратися в якихось поглядах кандидата, крім виголошених зі сцени.

Останній факт є особливо дивним, адже новинарі повинні були би шукати ексклюзивну інформацію, щоби привабити глядачів. Тим не менше, всі канали цитували однакові заяви й ніхто не повідомив українцям, що Анатолій Гриценко, наприклад, підтримує легалізацію зброї. Планує відмовитися від співпраці з МВФ. Щонайменше десять років просуває ідею довічного ув’язнення для суддів-хабарників. А ще є автором цитати: «Я хочу, щоб люди зрозуміли одну просту річ, — не потрібно боятися авторитарного режиму. Це не диктатура, яка масово пригнічує права і свободи людей. Авторитаризм має однокорінне слово — авторитет [...] Тому й наполягаю на авторитарній владі, яка виведе країну на стійкий режим розвитку економіки, з твердою економічною основою справжньої демократії. У нас у програмі ключове — людина, захист її прав, свобод і власності».

Коли ви здійснюєте покупку, якою планує користуватися п’ять років, то, мабуть, враховуєте щось більше, ніж рекламу виробника. Вас цікавлять деталі, оцінки експертів, можливі підводні камені, попередній досвід, якщо такий є, та альтернативи. Але висвітлюючи балотування кандидатів, телеканали чомусь системно ігнорують ці речі й описують політиків так, наче у президенти висуваються лише вони, а фраза «потрібно побороти корупцію» щось означає. Сподіваємося, надалі тележурналісти схаменуться й почнуть прискіпливіше розповідати про потенційних керівників держави. Інакше українцям справді доведеться обирати за етикетками.

Детальніше про ці та інші сюжети тижня читайте в публікації «Зоряний час Гриценка. Моніторинг теленовин 7–12 січня 2019 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2816
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду