У кожному жарті є частка Коломойського. На «1+1» починають піарити Зеленського

У кожному жарті є частка Коломойського. На «1+1» починають піарити Зеленського

26 Листопада 2018
7114

У кожному жарті є частка Коломойського. На «1+1» починають піарити Зеленського

7114
Володимир Зеленський ще не заявив про свої президентські амбіції, але саме його пересування рейтингами стають головними новинами для «1+1».
У кожному жарті є частка Коломойського. На «1+1» починають піарити Зеленського
У кожному жарті є частка Коломойського. На «1+1» починають піарити Зеленського

Поки журналісти прогнозують, олігархи вболівають, а колеги жартують, «1+1» починає про всяк випадок піарити Володимира Зеленського. Із жовтня про шоумена випустили вже шість сумнівних із точки зору дотримання стандартів матеріалів, чотири з яких стосувалися його президентських рейтингів.

Перша підозріла, хоч і з натяжкою, новина про коміка вийшла 3 жовтня. У сюжеті про інцидент із Олегом Барною, коли народний депутат облаяв журналіста, «ТСН» подали підряд коментарі народних депутатів Ольги Червакової (БПП), Олександра Шевченка («Укроп»), Андрія Тетерука («Народний фронт»), самого Олега Барни (з приводу кнопкодавства), Вікторії Сюмар (голови комітету з питань свободи слова), двох медійних експертів та... Володимира Зеленського. Журналісти вирішили розповісти про флешмоб шоумена з ініціативою посилати «вот этих товарищей» «у сраку». Анонсували цей «челендж» і в підводці до новини. Очевидно, що в першу чергу «1+1» згадав цю історію в контексті захисту свого журналіста. Але є два «але». Про те, як раптово Зеленський почав боротися за свободу слова, детально розповідав Майкл Щур. Ми ж звертаємо увагу на психологічний ефект від появи коміка в одному ряду коментаторів із очільниками фракцій та медіаекспертами.

Через три тижні, 27 жовтня, прізвище шоумена знову прозвучало в анонсі сюжету. У «ТСН» якраз піарили споріднений бренд і не забули згадати про амбіції його лідера: «Студія “95 квартал” вже встигла написати нові жарти [...] Володмир Зеленський на сцені жартома зачепив тему президентства». Сам матеріал закликав глядачів радше до екранів, аніж на виборчі дільниці. І все ж у ньому ще раз нагадали про флешмоб Зеленського: показали фрагмент відповідного звернення, а комік Євгеній Кошовий послав Олега Барну та Сергія Пояркова «у сраку».

У листопаді дотичні теми лишилися позаду й на «1+1» почали говорити про рейтинги. «У Зеленського більше, ніж у Порошенка», — починає новину 1 листопада Наталія Мосейчук. Здається, цей вступ вигадали кварталівці, адже журналістка помітно здивувалася своєму тексту. «Рейтинг далі зростає», — після паузи закінчила речення ведуча. Ця новина цікава не лише своєю гумористичністю, але й акцентом. Так, у Володимира Зеленського справді на 0,6 % підтримки більше, ніж у чинного Президента (7,6 % проти 7 %), але він не посідає першого місця. Із ледь не вдвічі більшим результатом (13,4 %) соціологію очолює Юлія Тимошенко, тим не менше, не це є для телеканалу головною інформацією. Журналісти зосереджують увагу глядачів на тому, що шоумен обходить президента, хоча це не новина: такі дані соціологи подавали ще наприкінці вересня.

13 листопада, нові рейтинги (цього разу від навіть не названих соціологів) та нові посили: «У другий тур перегонів проходять двоє: Юлія Тимошенко і Володимир Зеленський», — повідомляє Наталія Мосейчук. Радше за все, йдеться про спільне опитування КМІС, Центру Разумкова та Соціологічної групи «Рейтинг» і, згідно з ним, у другий тур опитані респонденти справді б вивели цих двох кандидатів. Причому журналістка окремо уточнює: «От Юлія Тимошенко навпаки виграє в другому турі в усіх опонентів із серйозною перевагою. До речі, між нею і Зеленським усього лише три відсотки розбіжності в голосах». Про таку ж розбіжність у парі Юрій Бойко — Петро Порошенко не згадують.

15 листопада замість нових фактів з’явилися коментарі. Володимира Зеленського під час репетиції нового шоу розпитали про останні рейтинги. Хвилину з півторахвилинного сюжету зайняли слова коміка. Шоумен традиційно не сказав нічого конкретного, але «ТСН» усе одно подали в ефір такі його заяви як: «У меня второе, у Тимошенко первое [...] Я просто обязан пропускать пока женщину вперед», «Женщины — это лучший электорат. Вот, а тем более красивые. Вот, и с чувством юмора», «Оставим на будущее, если можно, это решение».

22 листопада й знову Зеленський у центрі уваги: «Якщо Володимир Зеленський піде на вибори, то в другому турі перемагає усіх ймовірних опонентів», — розповідає Лідія Таран. Кореспондент Дмитро Фурдак пояснює детальніше: «Єдиний кандидат, який може виграти у Юлії Тимошенко в цьому раунді, це Володимир Зеленський. Причому в другому турі він переміг би усіх імовірних опонентів». Зеленський справді має вищий рейтинг, ніж його потенційна опонентка, але ось як це подають автори соціології: «Враховуючи незначний розрив між двома вказаними кандидатами (3,7 %), наявність похибки вибірки, а також тих респондентів, які не визначилися зі своїм вибором у даній ситуації, можна стверджувати, що, станом на першу половину листопада 2018 року, Володимир Зеленський і Юлія Тимошенко мають приблизно рівні шанси на перемогу».

Закінчується цей сюжет власним висновком кореспондента: «13 % опитуваних іще не визначилися з уподобаннями, тож їхній вибір, а також рішення Володимира Зеленського, вочевидь, і стануть вирішальними для результатів президентських перегонів».

Направді, такі піарні акценти щодо Володимира Зеленського — не така вже й новинка для «Плюсів». У серпні журналісти розповідали, як «Квартал 95» їздив до Сєвєродонецька, а лідер колективу закликав не ділити Україну на схід і захід. 25 вересня головною новиною президентських рейтингів у «ТСН» стало це: «З гумористів у президенти [...] Володимир Зеленський виходить до другого туру...».

Загалом, бачимо тенденцію, коли головним акцентом у новинах про президентські рейтинги постійно стають позиції Володимира Зеленського. Коли журналісти ствердно говорять про те, в чому вагаються соціологи. Коли експерти й політики майже не коментують рейтингів. Усе це класичні ознаки передвиборчих піарних сюжетів. Які поки що, звісно, ні про що не говорять. Але згадайте: частина «Опоблоку» та «За життя» об’єдналися в листопаді. У липні «Інтер» раптово перестав щотижня поливати брудом Вадима Рабіновича. Олександр Шевченко з «Укропу» переміг на всіх праймериз партії «Укроп», які тривали до 18 листопада. «1+1» почав піарити цього політика як кандидата у Президенти ще після першого конкурсу у вересні. Загалом, ми ні на що не натякаємо, але на новини «ТСН» про Зеленського, мабуть, усе ж варто вішати напис: «Обережно, спойлери».

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Джентльмен Зеленський. Моніторинг теленовин 12–18 листопада 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду