Безземелля. Як Юрій Бойко захищає землю від селян

Безземелля. Як Юрій Бойко захищає землю від селян

27 Серпня 2018
3055

Безземелля. Як Юрій Бойко захищає землю від селян

3055
Народний депутат вийшов у поле, щоби знову підтримати мораторій на продаж землі.
Безземелля. Як Юрій Бойко захищає землю від селян
Безземелля. Як Юрій Бойко захищає землю від селян

Учергове маніпулюючи темою мораторію на продаж землі, Юрій Бойко на «Інтері» заявив цікаву річ: перед тим, як скасовувати заборону, потрібно провести«подготовку людей, чтобы они понимали, к чему все идет». Звісно, подібна підготовка, в тому числі за участі Юрія Бойка та каналу «Інтер», уже триває, й, імовірно, це одна з причин, чому мораторій досі нікуди не зник.

У матеріалі 13 серпня співголова «Опозиційного блоку» займався спеціальним видом літнього піарного спорту — самоцитуванням.

13 серпня, «Інтер». Юрій Бойко

22 травня, «Інтер». Юрій Бойко

«В условиях, когда упала нацвалюта, когда засилье крупных агрохолдингов...»

«В умовах знеціненої національної валюти, наявності крупних агрохолдингів...»

«Мораторий должен быть пока общество не будет готово».

«Ми вважаємо, що суспільство не готове».

«Фермеры просто чувствуют себя незащищенными».

«Не готова законодавча база, щоб захистити фермера».

«За бесценок, учитывая падение нацвалюты, скупает землю».

«Щоб земля була продана в умовах малої вартості гривні. Це фактично за безцінь можна скупити всю землю».

Народний депутат вражав не лише змістом, але й формою, адже коментар співголови парламентської фракції журналісти записали в невідомому полі. Подивіться самі — на екрані не було ні геотитру, ні жодних інших вказівок на те, де перебуває політик і що він там узагалі робить. Як перебивки в сюжеті фігурували колоски та вже «фірмові» кадри з комбайнами. Серйозно, як знімальна група та народний депутат тут опинилися?

 

Жоден із цих кадрів не стосувався слів політика

Хай там як, але після подібних заяв будь-якого політика журналісти мали би подати бекґраунд, а також коментарі його опонентів, аграріїв та профільних експертів. Інакше виходить якийсь городній блог Юрія Бойка, а не спроба задовольнити інтереси аудиторії.

Адже 49 % українців хочуть мати можливість продавати свою землю. Існування заборони, за численними висновками експертів, уже тепер провокує економічні втрати й корупційні ризики. За прогнозами Світового банку, вартість землі в Україні після скасування обмежень зросте втричі (а оренди — вп’ятеро), отже продавати її будуть не за «безцінь». І взагалі, продавати комусь свою землю не стане обов’язковим, громадяни просто отримають на це право. Відсутність же такої можливості Європейський суд із прав людини у травні визнав порушенням прав людини. Про що Юрій Бойко та «Інтер» сором’язливо змовчали. Звісно, у процесу є ризики, але є й варіанти рішень: селян можна, наприклад, кредитувати, а сам ринок відкривати поетапно і з обмеженнями.

Але на «Інтері» про жодні рішення чи перспективи не йдеться, лише про подібні прогнози: «Приезжает крупный агрохолдинг, за бесценок, учитывая падение нацвалюты, скупает землю, выбрасывает всех за ворота — и люди лишаются всего, что у них есть и осталось последнее». І звідки в пана Бойка сформувалося таке враження про поведінку великих агрохолдингів, невже з досвіду компанії його колеги Вадима Новинського?

Цікаво, що інший співвласник цієї компанії — Рінат Ахметов і на його каналі «Україна» цього дня теж відстоювали мораторій. «...Закон про так званий ринок земель, а насправді дерибан земель і обезземелення українських селян», — перераховував вимоги МВФ Олег Ляшко. На думку численних експертів, існування мораторію вигідне в першу чергу агрохолдингам, а не селянам. Максимально жорстка ринкова заборона, яка діє вже 17 років, дозволяє великим компаніям платити значно меншу оренду й забирає в населення можливості, наприклад, використовувати землю для застави в банку.

Загалом, замість вести експертну дискусію, як необхідно запроваджувати ринок землі, та розповідати українцям про їхні порушення права, «Україна» та «Інтер» банально залякують населення. Канали й політики ведуть «подготовку людей, чтобы они понимали, к чему все идет», змальовуючи майбутнє безземельним, бідним та безперспективним. При цьому народні депутати й журналісти використовують позбавлені конкретики вирази «дерибан земель», «выбрасывает всех за ворота», «должна быть очень серьезная подготовка» й уникають чисел та прогнозів визнаних світових організацій і принаймні частини українських експертів.

Найцинічніше ж те, що подібна кампанія ведеться під брендом захисту інтересів глядача, хоча про визнане ЄСПЛ порушення його прав, втрачену вигоду та можливості ніхто не згадує. Також політики не пропонують власних варіантів вирішення проблем, хоча, взагалі-то, це їхня робота й не зрозуміло, що вони тоді взагалі роблять у новинах: констатують проблеми? Подібними сюжетами ЗМІ та політики мотивують суспільство до збереження статусу-кво. І вже навіть немає питання, кому це вигідно.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Кохання замість новин. Моніторинг теленовин 13–18 серпня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3055
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду