Чим гірше, тим краще для піару влади? Тенденції телеманіпуляцій жовтня (інфографіка)

Чим гірше, тим краще для піару влади? Тенденції телеманіпуляцій жовтня (інфографіка)

22 Листопада 2017
4521

Чим гірше, тим краще для піару влади? Тенденції телеманіпуляцій жовтня (інфографіка)

4521
У жовтні відбулося чимало невигідних для влади подій, але чомусь саме представники влади отримали найбільше піару в теленовинах.
Чим гірше, тим краще для піару влади? Тенденції телеманіпуляцій жовтня (інфографіка)
Чим гірше, тим краще для піару влади? Тенденції телеманіпуляцій жовтня (інфографіка)

Протягом жовтня, згідно з моніторингами експертів ГО «Детектор медіа», теленовини випустили 275 сумнівних сюжетів (на 90 більше, ніж у вересні). Таку кількість «замовного» контенту легко можна пояснити тим, як багато резонансних подій трапилося цього місяця і як часто журналістам доводилося спотворювати їх на користь тих чи інших осіб.

Акція «Велика політична реформа», «справа рюкзаків», перипетії Закону «Про освіту» у ПАРЄ — все це мало би призвести до значної кількості загалом негативних сюжетів про топ-політиків. Але намість жовтень приніс піарне лідерство Петру Порошенку, Володимиру Гройсману та навіть Арсену Авакову.

Також цього місяця Україну спіткало чимало резонансних трагедій: від ДТП у Харкові до вибуху біля телеканалу «Еспресо». От тільки їх висвітлення журналісти перетворили на «реаліті-шоу». Про те, як все це трапилося, ви можете прочитати в детальному аналізі.

А нижче — тезовий огляд основних трендів маніпуляцій місяця.

Найбільш маніпулятивний телеканал місяця

Зазвичай «Україну» та «Інтер» у боротьбі за звання найбільш маніпулятивного телеканалу розділяє  всього кілька сюжетів. Але в жовтні «Сегодня» вирвалися вперед майже «на корпус», самостійно видавши в ефір 119 сумнівних матеріалів (проти 79 у «Подробностей»). Це означає майже чотири «замовних» повідомлення на день!

Востаннє більше ста подібних «новин» на рахунку одного телеканалу MediaSapiens фіксував іще в лютому, під час блокади ОРДЛО. Жовтневий спалах теж можна пов’язати зі значною кількістю резонансних подій, а також із любов’ю «України» до інформаційних кампаній: крім щоденного піару Ахметова в жовтні телеканал активно займався майже щоденним чорним піаром Саакашвілі.

Найбільше піару:

Українська тележурналістика — дивна річ, і улюбленою персоною телебачення в жовтні став Петро Порошенко, якому присвятили 27 позитивних сюжетів. Телеканали майже не згадували про критичні заяви на адресу політика, зате розповідали, що він став на коліно, повідомив, що «все буде добре», і взагалі повідрубує руки крадіям.

Ще 25 позитивних згадок отримав на свою адресу Володимир Гройсман. Варто зазначити, що журналісти не так самі хвалили прем’єра, як подавали в ефір його власні вихваляння та обіцянки, зовсім не збалансовуючи їх і не намагаючись перевірити.

Десять піарних згадок також стосувалося Арсена Авакова, на сторону якого телеканали стали у «справі рюкзаків».

І, звісно, на це все зверхньо дивиться Рінат Ахметов, що традиційно не бере участі в конкурсі зі своїми сорока сюжетами на телеканалі «Україна». Журналісти згадують свого олігарха частіше ніж по разу на день, адже розповідають не лише про його благодійність, а й про футбольні клуби та заводи. Це, до речі, найбільший показник Ахметова після лютневого.

Найбільше чорного піару:

Звання найбільш критикованої людини на українському телебаченні цього місяця продовжує зберігати Михеїл Саакашвілі. Телеканал «Україна» присвятив йому 24 критичних повідомлення, одним матеріалом допоміг також «Інтер». Варто зазначити, що 24 повідомлення від «Сегодня» — це не лише критика політика в сюжетах, а й анонси «викривального серіалу» «Герократія» про грузинське минуле «реформатора». Усе б нічого, але ці анонси звучать, наприклад, так: «В основе картины художественное приосветление жизни государственного аппарата за кулисами реформ. Тотальная слежка и компроматы, политические покушения и убийства».

На другому місці за кількістю чорного піару опинилася Радикальна партія, якій «Інтер» присвятив п’ять негативних сюжетів. Зокрема, телеканал тричі за тиждень розповів про виграш у лотерею Олега Ляшка.

Цитата місяця:

У жовтні сталося надто багато цікавих подій, щоб обрати одну цитату. Тож ми виділили три найкращих:

Петро Порошенко, ICTV, 12 жовтня: «Нікому не дозволю красти в армії. Тим, хто буде красти в армії, руки повідрубую. Оце позиція Президента». Журналісти зробили новину з цієї заяви.

Кореспондентка Олена Мендалюк про побиття Юрія Берези, «Інтер», 12 жовтня: «Фанаты "Днепра" заявления нардепа об избиении называют обычным пиаром. Говорят, столкновения между болельщиками — дело обычное, и писать заявления в полицию никто никогда не бежал».

Олег Ляшко про вибух біля телеканалу «Еспресо», «Україна», 26 жовтня: «...Мета була — вбивство Ігоря Мосійчука. Ті, хто розповсюджують інші версії, це або з метою приховати замовників і організаторів цього злочину, або навмисно — для того, щоб спробувати дискредитувати нашу команду».

Момент місяця:

У жовтні нам забагато разів здавалося, що ми вже обрали переможця для цієї рубрики. Журналісти радили політикам звикати до побоїв, випускали в ефір фактично короткометражні трилери про ДТП, знімали похорони, незважаючи на заборону. Але все ж найбільше цього місяця вразили не дії, а бездіяльність.

Телеканал «Інтер», що півроку тримав «Народний фронт» на першому місці за кількістю критики на телебаченні, не випустив жодного (!) сюжету про «справу рюкзаків» Авакова. Саме по собі абсурдно, що журналісти цілковито проігнорували таку гучну та резонансну тему. Ще абсурдніше це виглядає у виконанні «Подробностей», де три роки не втрачали жодної можливості виставити міністра МВС у поганому світлі. MediaSapiens навіть підготував відео на честь цього «розставання».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
скрін-шот ICTV
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4521
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду