Моніторинг: Головні джинсовики активізувалися

Моніторинг: Головні джинсовики активізувалися

2 Лютого 2015
1856

Моніторинг: Головні джинсовики активізувалися

1856
Зросла кількість замовних матеріалів на користь «Опозиційного блоку» та задля піару доброчинності Ріната Ахметова. Опозиційні політики відверто використовували «Інтер» і «Україну» як трибуну для просування своїх гасел.
Моніторинг: Головні джинсовики активізувалися
Моніторинг: Головні джинсовики активізувалися

Про це свідчить моніторинг щоденних та підсумкових тижневих новин  каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 19 – 25 січня.

Моніторинг щоденних випусків новин за 19 – 24 січня (детальніше)

Про річницю початку протистояння на вулиці Грушевського повідомили усі телеканали, крім «України» та «1+1». «Інтер» використав дату лише як привід для піару Олега Ляшка. При цьому ретроспективи подій 19 січня 2013 року журналісти вирішили не давати. «Україна» зробила ретроспективний матеріал про цю подію наступного дня 20 січня.

«Подробности» продовжили шукати аргументи на захист «Інтера», який у новорічну ніч показав концерт за участі Кобзона. У матеріалі на цю тему звучить критика Олександра Турчинова, проте можливість пояснити свою позицію секретарю РНБО не дали. Варто зазначити, що ще 1 січня ті ж «Подробности» самі висловлювали обурення щодо показаного на «Інтері» концерту.

«Україна» показує хвалебні матеріали про Ріната Ахметова. Протягом одного випуску з’являється від двох до чотирьох сюжетів про власника телеканалу та благодійну допомогу від фонду його імені. Окрім цього, «Україна» захищала криворізькі інтереси Ахметова, а саме - Юрія Вілкула, батька нардепа від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула й мера Кривого Рогу. Нагадала «Україна» і про борги держави перед компанією Ахметова. Підтримати інтереси Метінвесту запросили Олександра Вілкула з «Опозиційного блоку». Позиції уряду немає. Натомість виклик Ріната Ахметова до прокуратури пройшов зовсім без уваги «України» та бішості інших телеканалів. Про це згадав лише 5 канал.

«Інтер» два дні поспіль піарив лідерів «Опозиційного блоку». У випуску за 20 січня - два сюжети про Сергія Льовочкіна та Олександра Вілкула. Наступного дня  - продовження про поїздку Льовочкіна до США та сихрон Наталії Королевської стосовно її допиту в Генпрокуратурі за підозрою в фінансуванні терористів. Також два дні поспіль «Подробности» без причин «ліпили» синхрон Олександра Вілкула до матеріалу про пікет Південного машинобудівного заводу в Дніпропетровську.

«Скандальні» контракти контракти з Росією про постачання електроенергії, які нібито підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, «Інтер» двічі використав як привід для критики Кабінету Міністрів. Можливості відповісти на закиди уряд не отримав.

«1+1» у повідомленні про відзначення Дня автономної республіки Крим в Одесі піарить одеського нардепа від Блоку Петра Порошенка Олексія Гончаренка, коментар якого щодо цього питання не мав жодної інформаційної ваги.

«Війна олігархів» цього тижня стосувалася компанії Ігоря Коломойського «Міжнародні авіалінії України», яка судиться з Міністерством інфраструктури. «Інтер» використав цю тему як привід для критики дніпропетровського олігарха. У сюжеті звучать звинувачення проти голови Державної авіаціної служби та МАУ. Їхня позиція не представлена. Показово, що «1+1», який досі активно висвітлював позитивні новини авіакомпаній Коломойського та лобіював інтереси МАУ в протистоянні з державою, про суд не згадав узагалі. Інші канали також залишили цю подію без уваги, крім Першого національного, який зробив збалансований сюжет. Також, «Інтер» кілька днів поспіль атакував Коломойського матеріалами про «Укрнафту», 42 відсотками акцій якої володіє «Приват». Відповіді групи «Приват» традиційно немає, натомість наведено синхрон експерта Юрія Корольчука, який продовжує критику. Іншої експертної думки для балансу чи то не шукали, чи не знайшли. Інші телеканали про заяву кіпрських компаній проти «Привату» не згадали. Згадує про Коломойського і «Укрнафту» в матеріалі про заяви Арсенія Яценюка канал «Україна» - теж без балансу.

При висвітленні «українського сніданку» в Давосі телеканали давали неінформативні синхрони Віктора Пінчука. А для «Інтера» найцікавішою виявилася розмова його співвласника Сергія Льовочкіна з політиками в кулуарах. Телеглядачам так і не пощастило довідатися, що корисного приніс сніданок Україні.

СТБ без жодних явних інформаційних приводів присвятив сюжет тестеві власника каналу — Леонідові Кучмі, який розмірковує про ситуацію на Донбасі.

Оперативно зорганізувавшись, «1+1» присвятив подіям у Маріуполі спецвипуск «ТСН», оновлюючи інформацію в режимі реального часу. Інші канали, природно, також зосередились на цій найбільшій трагедії з часів початку перемир’я.

Протистояння посилюється не лише на лінії фронту, але й в інформаційному просторі. Рінат Ахметов, схоже, посилює вимоги до своїх піарників щодо висвітлення в теленовинах його гуманітарної діяльності та захисту бізнес-інтересів. Для цього не вистачає «України», хоч вона й підвищує щоденні обсяги корпоративної джинси — піар-матеріали Ахметова з’являються також на СТБ та «Інтері». У новинах останнього майже щоденно відбуваються атаки на Коломойського, однак симетричної відповіді від «1+1» немає.

Протягом тижня в новинах «Інтера» вийшло 19, а «України» — 18 замовних матеріалів. Іще три було зафіксовано на СТБ і одна — на «1+1». Загалом - 41 замовний матеріал. Новини на Першому національному, 5-ому та ICTV порівняно чисті.

Моніторинг тижневих випусків новин за 25 січня (детальніше)

У підсумковому тижневику «Інтер» продовжив піарити Сергія Льовочкіна. Приводом став форум у Давосі. Аби виправдати його присутність у матеріалі, редакція протитрувала Льовочкіна як засновника фонду «Нова Україна». У повідомленні про обстріл Маріуполя «Подробности недели» не згадали про звіт ОБСЄ щодо напрямку, з якого стріляли. Також ведучий Дмитро Анопченко некоректно назвав переселенців біженцями.

«Факти тижня з Оксаною Соколовою» на ICTV теж використали Давос як привід для піару свого власника Віктора Пінчука. Попри те, що він є організатором традиційного Українського ланчу, синхрон Пінчука був малозначущим та задовгим.

Ознаки замовності має начитка «1+1» про Український ланч на економічному форумі в Давосі. Раніше «плюси» тиснули на Пінчука за допомогою спекуляцій на тему вбивства Гонгадзе й нібито причетності до його смерті Леоніда Кучми, тестя Пінчука. Цього разу редакція «вкусила» за інший «інформаційний привід» — участь колишніх журналістів «Української правди» Сергія Лещенка та Мустафи Найєма на Українському ланчі в Давосі, організованому якраз фондом Пінчука. Ведуча вдається до оціночного судження, коли каже, що «багатьом здалася дивною» участь колишніх медійників.

«События недели»на«Україні були переповнені корпоративною джинсою. Окрім традиційного хвалебного матеріалу про гуманітарку Ахметова, у випуску з’явилися матеріали з ознаками замовності про компанію Метінвест, яка входить разом із каналом у групу «СКМ» Ахметова. У другій частині випуску джинса про іншу його компанію - ДТЕК.

Більсть каналів неточно подавали дані про кількість жертв та поранених внаслідок обстрілу Маріуполя, а також напрямок, з якого вели обстріл.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: inter.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду