detector.media
21.10.2014 10:13
Мінекономрозвитку пропонує заборонити алкогольне спонсорство вдень – телевізійники ризикують втратити 200 млн грн на рік
Мінекономрозвитку пропонує заборонити алкогольне спонсорство вдень – телевізійники ризикують втратити 200 млн грн на рік

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує заборонити спонсорство алкогольних брендів вдень. Відповідний законопроект «Про внесення зміни до статті 22 Закону України «Про рекламу» (щодо спонсорування з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої) оприлюднено на сайті міністерства.

 

Мінекономрозвитку пропонує заборонити спонсорування теле-, радіопередач у період з 6 до 23 години, театрально-концертних, спортивних та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої.

 

Чинний закон про рекламу забороняє пряму рекламу алкоголю на телебаченні і радіо з 6 до 23 години (така реклама дозволена вночі), але дозволяє спонсорство алкогольних брендів.

 

У Міністерстві пояснюють, що закріплені законом «Про рекламу» обмеження та вимоги щодо реклами алкоголю в багатьох випадках не діють, а то й відверто ігноруються суб'єктами рекламної діяльності. «Під виглядом спонсорства на телебаченні та радіо у денний час рекламуються алкогольні напої», - наголошують автори законопроекту.

 

Генеральний директор сейлз-хаусу StarLight Sales Андрій Партика розкритикував запропонований законопроект. За його оцінкою, заборона телеспонсорства алкогольних брендів може призвести до втрат для телеіндустрії в обсязі 200 млн грн на рік, що може призвести до хвилі скорочень у телекомпаніях. «У поточній економічній ситуації будь-які нові заборони на ринку реклами - це удар по свободі слова, по демократії в Україні», - вважає він.

 

На його думку, лобістами такої заборони виступають найбілльші виробники алкоголю, які хочуть уберегтися від конкуренції. «Я не виключаю, що ідея заборони алкогольного спонсорства - це відпрацювання грошей, отриманих політичними силами на виборчу кампанію. Така заборона відповідає інтересам топ-3 алкогольних виробників, які таким чином хочуть вберегти себе від конкуренції. Досвід інших країн, в яких подібні заборони вводилися, показував, що до скорочення споживання алкоголю це не приводило. Це лише виводило алкогольний ринок у тінь і зменшувало доходи держбюджету від податків», - зауважує пан Партика.

 

«Варто відзначити, що заморожування конкуренції на алкогольному ринку призведе до того, що свої позиції посилять компанії, деякі власники яких були дуже тісно пов'язані з попередньою владою. Очевидно, з нинішньою владою їм також вдається домовитися про співпрацю», - додав він.

 

«Детектор медіа»

 

Ілюстрація - gazeta.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY