detector.media
21.10.2014 09:28
Україна заборонила в'їзд польським журналістам радикально-націоналістичного видання, що підтримує ДНР (ОНОВЛЕНО)
Україна заборонила в'їзд польським журналістам радикально-націоналістичного видання, що підтримує ДНР (ОНОВЛЕНО)

Українські прикордонники затримали на кордоні з Польщею групу журналістів , які працюють на видання польської радикальної націоналістичної організації «Фаланга» (Falange) Xportal.pl. Про це повідомляє сайт польських націоналістів у публікації «Хportal.pl у чорному листі Порошенка».

 

За півгодини після затримання журналістам видали документи, які передбачали трирічну заборону в'їзду в Україну для журналістів Xportal.pl і для активістів організації «Фаланга», пише видання. Портал повідомляє, що у документах було відсутнє обґрунтування такої заборони, але польські націоналісти стверджують, що мова йшла про їх участь у конфлікті на сході України на боці самопроголошеної Новоросії. Журналістів Хportal.pl начебто було звинувачено у «висвітленні конфлікту» на сході України. Керівнику «Фаланги» і редактору Xportal.pl Бартошу Бекеру було закинуто політичну підтримку сепаратистів на Донбасі.

 

Видання націоналістів стверджує, що в Україні існують «чорні списки» з іменами політиків і журналістів, позиція яких «розходиться» з офіційною. Українську владу польське видання називає, повторюючи риторику російських ЗМІ, «прозахідною і олігархічною», яка намагається «контролювати засоби масової інформації», аби приховати «свою політику геноциду проти своїх власних громадян у східній частині країни». Хportal.pl зазначає, що цей інцидент підтвердив рішення польської радикальної націоналістичної організації «інформувати про реальну ситуацію в Новоросії».

 

У Державній прикордонній службі України «Детектор медіа» підтвердили, що 14 жовтня не пропустили на територію України двох громадян Польщі та заборонили їм в'їзд. Проте у Держприкордонслужбі зазначили, що це не було затримання.

 

«14 жовтня двоє громадян Польщі намагалися перетнути кордон в пункті пропуску Рава-Руська (Львівська область - прим. ТК). Нам не було відомо, чи це журналісти. Коли вони подали свої паспорти для того, аби пройти прикордонну перевірку, в автоматичному режимі спрацювала база даних Держприкордонслужби. У випадках, коли в неї, згідно попереднього доручення державних уповноважених органів, вноситься інформація про заборону в'їзду в Україну, прикордонники просто виконують це доручення. Так було і у випадку з двома зазначеними особами», - повідомив речник Держприкордонслужби Сергій Астахов.  

 

Українське інтернет-видання УНН повідомляє, що створена в 2009 році організація «Фаланга», очолювана істориком Бартошем Бекером, є спадкоємицею об'єднання «Національно-радикальний табір - Фаланга» (Oboz Narodowo-Radykalny - Falanga), яке було створено у 1934 році. Організація була розпущена владою Другої Речі Посполитої, в подальшому діяла нелегально. Польська «Вікіпедія» визначає цю організацію як радикальну і фашистську.

 

Водночас російське видання «Лента.ру» повідомляє, що організація «Фаланга», яку очолює Бартош Бекер,  невелика і належить до вкрай правого політичного спектру. Її назва і символіка (рука з оголеним мечем) апелює до фашистського «Національно-радикального табору - Фаланга». В тридцяті роки минулого століття ця структура організувала масштабні погроми єврейської громади Польщі. «Простіше кажучи, це був якийсь аналог російської "Чорної сотні"», - пише «Лента.ру».

 

Російське видання також стверджує, що члени «Фаланги» воюють на боці терористів ДНР, а Бартош Бекер зустрічався з лідерами сепаратистів на сході України.

 

Бартош Бекер (зліва) і лідер сепаратистів Денис Пушилін

 

У 1995 році польські вуличні праворадикали створили нову організацію під старою назвою «Національно-радикальний табір», прийнявши і довоєнну символіку, пише «Лента.ру».  В останні роки організація виступає поряд з консервативно-християнською «Всепольської молоддю» як організатор маршів націоналістів в День незалежності 11 листопада.

 

Бартош Бекер в інтерв'ю сайту Nacjonalista.pl в 2009 році розповів, що вступив в ряди націоналістичного руху п'ятьма роками раніше і спочатку входив до «Всепольської молоді», а потім вийшов, зважаючи на деякі ідеологічні розбіжності, і перейшов в ОНР, де незабаром очолив «Бригаду Мазовії» (бригада Мазовецький), що діяла у Варшаві та її околицях. В 2009 році Бартош Бекер внаслідок розколу він вийшов з ОНР і  створив нову організацію - «Фаланга».

 

В інтерв'ю Бартош Бекер перерахував перелік своїх «звершень» на цій посаді - провокації на акціях лівих сил, організацію першотравневої ходи під гаслом «Робота в Польщі - для поляків», акції проти абортів і так далі. «Польські праворадикали в цьому плані не надто відрізняються від російських або яких-небудь інших», - підсумовує російське видання.

 

«Детектор медіа» 

Фото -  Хportal.pl, «Лента.ру»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY