detector.media
17.10.2014 14:42
У Росії сенатори хочуть, щоб російські ЗМІ «підкоригували» свої дії і давали більше позитивних новин
У Росії сенатори хочуть, щоб російські ЗМІ «підкоригували» свої дії і давали більше позитивних новин

У російській Раді Федерації (верхня палата парламенту Російської Федерації) мають намір обговорити питання якості інформаційної політики в Росії, запросивши до розмови головних редакторів федеральних ЗМІ і всіх зацікавлених осіб. Зокрема, сенатори хочуть чути і бачити в пресі й на телебаченні більше позитивних новин. Про це пише російська газета «Известия».

 

Із пропозицією задуматися про появу державної інформаційної політики виступив заступник голови комітету Ради Федерації з соціальної політики Ігор Чернишов, який порадив журналістам не псувати імідж країни і повідомляти більше позитивних новин.

 

«Нещодавно на всіх каналах показали, що в Томській області випав сніг, утворилася ожеледь, яка призведе до низки великих ДТП. Але таке явище як сніг для північного регіону - це нормально, і щорічно в перехідний період виникають аварії ... А те, що, наприклад, було відкрито велике фармацевтичне виробництво, що сприяє імпортозаміщенню, не показав жоден наш канал, це нецікаво», - заявив пан Чернишов.

 

За його словами, іноземні ЗМІ передруковують і публікують про російські регіони лише те, що показують федеральні ЗМІ, в новинах яких переважає негативна інформація. «Думаю, що це ненормальна ситуація, коли саме федеральні ЗМІ показують тільки те, що вони вважають для себе важливим, «гарячим». Пропоную в Раді Федерації створити майданчик для обговорення питання інформаційної політики нашої країни. Це дуже важливо для формування іміджу навіть всередині нашої держави - між людьми, між суб'єктами, не кажучи вже про міжнародний», - зазначив пан Чернишов.

 

Його підтримали колеги. Спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко доручила розглянути пропозицію пана Чернишова комісії з удосконалення законодавства про ЗМІ на чолі з першим заступником голови комітету з міжнародних справ, екс-гендиректором ІТАР-ТАРС Віталієм Ігнатенком.

 

За словами пана Ігнатенка, комісія може зібратися найближчим часом, щоб представити свої пропозиції до наступного засідання Ради Федерації 29 жовтня. «Ми розглянемо пропозицію Чернишова в рамках своїх повноважень. Якщо регіони висловлюють заклопотаність тим, як їх представляють у ЗМІ, звичайно, ми повинні звернути на це свою увагу. Іноді щось відбувається автоматично, а хотілося б, щоб показувалося усвідомлено. На засіданні ми повинні зрозуміти, що в ЗМІ виходить, а що не виходить», - заявив Віталій Ігнатенко.

 

За його словами, він противник цензури, але цей діалог потрібен, щоб журналісти розуміли співвідношення хорошого і поганого. «Ми запросимо до Ради Федерації журналістів, редакторів і подивимося, де їм потрібно трішки підкоригувати свої дії. Це буде чисто професійна розмова», - заявив сенатор.

 

У Державній Думі (нижній палаті парламенту Російської Федерації) на заяву Ігоря Чернишова відреагували позитивно. «У Росії є доктрина інформаційної безпеки, затверджена президентом, яка сьогодні реалізується в інформаційному просторі. Але, безумовно, і в депутатів, і в колег-сенаторів можуть бути побажання щодо її поліпшення, які можуть бути висловлені як усно, так і в якості законодавчих ініціатив», - сказав глава комітету Держдуми зі ЗМІ Леонід Левін.

 

Самі російські журналісти поставилися до заяв сенаторів скептично. «Оцінка сенаторів надто драматизована. Я з нею не згоден, хоча, на думку влади, ЗМІ завжди щось не те показують», - заявив гендиректор «Суспільного телебачення Росії» Анатолій Лисенко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY