detector.media
16.10.2014 09:32
Проект «Новоросія» втрачає інформаційну підтримку російських телеканалів - експерти
Проект «Новоросія» втрачає інформаційну підтримку російських телеканалів - експерти

Висвітлення ситуації в Україні російськими телеканалами набуває інший напрямок: війна відходить на другий план, увага аудиторії переключається на внутрішньополітичні конфлікти. Експерти не виключають, що громадську думку у Росії готують до припинення інформаційної підтримки проекту «Новоросія», пише російська «Независимая газета» («НГ»).

 

У порівнянні з періодом з 6 по 12 вересня, в жовтні вживання таких слів і виразів, як «українська хунта», «Порошенко», «каральна операція», знизилося приблизно на третину, йдеться в звіті Національної служби моніторингу (НСМ) про дослідження, проведене за заявкою «НГ». При цьому кількість згадувань «української хунти» скоротилася на 54%, а слова «карателі» - на 42%, повідомив керівник НСМ Ілля Кисельов. Водночас термін «бандерівці» став використовуватись частіше на 18%.

 

Суттєво змінилася телекартинка - йдеться, насамперед, про федеральні канали «Первый канал» та «Россия 1». В новинах конфлікту в Донбасі приділяється тепер мала частина ефіру. Наприклад, напередодні новини цих каналів все ще починалися з українських репортажів, але присвячені вони були критиці політичного устрою сусідньої країни і розповідям про «бандерівців». Помітні і зміни в недільних аналітичних програмах. Так, програма «Вечір з Володимиром Соловйовим» з нинішнього тижня перенесена на менш рейтинговий час - замість 21.00 вона виходить о 18.40, а значить, призначена в основному пенсіонерам і домогосподаркам. Цікаво, що її місце в прайм-таймі каналу «Россия 1» посіла багатосерійна мелодрама.

 

Таким чином увагу від ополченців Донбасу поступово переключається на внутрішньоукраїнські проблеми, викликані зміною влади, - вибори і партійні скандали. На думку Іллі Кисельова, зниження згадок термінів, пов'язаних з Україною, відбувається в першу чергу через режим припинення вогню і закінчення бойових дій на сході.

 

Заступник гендиректора Центру політичних технологій Олексій Макаркін впевнений, що для російської влади зараз наступив час закритих тіньових домовленостей, і далі накручувати громадську думку було б дивно: «Переговори йдуть і з Україною, і з Заходом, є спроби мінімізувати роль радикалів. Адже місяцями говорили, що в Києві хунта, а зараз наші президенти зустрічатимуться в Мілані (Італія) - так що чого ж кричати на всіх кутах, що в українців жорстокий режим? А раптом росіяни спитають, а чому ми тоді з ними домовляємося?».

 

Гендиректор Центру політичної інформації Олексій Мухін підкреслив, що підтримувана в ЗМІ напруга, можливо, почала чинити деструктивний вплив на світогляд самих росіян.

 

На думку глави Політичної експертної групи Костянтина Калачова, про зміни в інформаційній політиці серйозно можна буде судити по висвітленню зустрічей президента РФ Володимира Путіна і президента України Петра Порошенка в Мілані і, мабуть, підсумків виборів до Верховної Ради.

 

Поки риторика і тональність російських телеканалів, які напряму ототожнюються з Кремлем, щодо України дійсно кілька пом'якшилися. «Громадську думку треба готувати до того, що незалежна Новоросія нікому, крім її лідерів, не потрібна. Та й соціально-економічна повістка (у Росії. - ТК) не дає про себе забути. Наприклад, зростання цін. І вона скоро може перекрити українську. Крім того, що б там не писали про готовність Європи відмовитися від санкцій, Путін оцінив реальну серйозність намірів Заходу і зрозумів, що дійшов до тонкої червоної лінії», - сказав пан Калачов. 

 

Експерти розділилися в оцінках того, як нова картинка телепропаганди позначиться на рейтингу Володимира Путіна, який виріс на тлі військово-мобілізаційної порядку денного, і що в Кремлі вживуть для його підтримки. На думку пана Мухіна, рейтинг президента залежить не тільки від подій в Україні, це індикатор загального ставлення до нього народу. Макаркин вважає, що влада може підтримувати необхідний рейтинг, наприклад, борючись з «внутрішніми ворогами» і шукаючи нових «націонал-зрадників», а є й інший варіант: «Можна нарешті переключити пропаганду на позитивні речі». За словами пана Калачова, будь-які відбулися домовленості щодо України в очах переважної частини росіян підуть Путіну в залік: «Наша пропаганда вміє будь-яка подія подати як успіх в реалізації стратегічних планів. Але справа навіть не в цьому. Люди втомилися жити в очікуванні війни. І ця втома вже переважує все інше».

 

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ (МЗС) Російської Федерації розцінює застосування Молдовою санкцій відносно російських телеканалів, що тенденційно висвітлюють події в Україні, як «порушення права на свободу слова».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY