detector.media
10.10.2014 09:31
Держкіно вирішує прокатну долю в Україні понад 100 російських стрічок
Держкіно вирішує прокатну долю в Україні понад 100 російських стрічок

Глава Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллієнко заявив, що зараз понад 100 сучасних російських фільмів перед їх показом в Україні переглядаються Експертною комісією з питань публічного демонстрування і розповсюдження кіно- і відеофільмів  щодо наявності актиукраїнської пропаганди. Про це він повідомив газеті «Вести» у відповідь на питання, чи побачать українські глядачі нову стрічку Микити Міхалкова «Сонячний удар», яка вийшла в прокат у Росії 7 жовтня.

 

«Сучасні російські фільми - всі без винятку - зараз переглядаються експертною комісією Держкіно на предмет відповідності українському законодавству, а саме вмісту в них антиукраїнської пропаганди. На даний момент комісія переглядає більш 100 картин, але ми не будемо розмахувати шашкою», - сказав глава Держкіно.

 

Щодо фільму Микити Міхалкова «Сонячний удар», знятого за оповіданням «Сонячний удар» і щоденником Івана Буніна «Прокляті дні», зйомки якого проходили, зокрема, в Одесі, Пилип Іллєнко повідомив, що поки ніхто з вітчизняних прокатників не звертався для отримання прокатного посвідчення.



Нагадаємо, 30 вересня Держкіно повідомило про скасування державної реєстрації, необхідної для показу і Україні двох російських стрічок «Матч» та «Серпень. Восьмого», які вважає пропагандистськими. Пилип Іллєнко прокоментував таку заборону газеті «Вести»: «Вони є прикладом російської пропаганди, спрямованої не тільки проти українського народу, а й проти інших, окремо, грузинського».

 

Раніше, 16 вересня, Держкіно України скасувало державну реєстрацію або відмовило в ній дев'яти фільмам та телесеріалам російського виробництва. Газета «Вести» повідомляє, що станом на 9 жовтня під забороною - показ 13 стрічок, більшість з яких - телевізійні.

 

Водночас глава Держкіно переконаний, що в Україні є чим замінити російський кіно- і телепродукт. «У нас достатньо реальних подій, які можуть стати приводом для екранізації. Як і персонажів, здатних стати прототипами для сучасних кіногероїв, - ті ж герої АТО, волонтери і майданівці. Я багато спілкуюся з українськими кінематографістами і переконаний в тому, що їм не обов'язково отримувати установку від держави, щоб піднімати патріотичні теми. Вони більш тонко і набагато швидше реагують на дійсність, ніж чиновники», - заявив Пили Іллєнко.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», на підставі висновків  Експертної комісії з питань публічного демонстрування і розповсюдження кіно- і відеофільмів, Державне агентство України з питань кіно скасувало станом на 30 вересня державну реєстрацію або відмовило в ній наступним фільмам та телесеріалам російського виробництва: «Фальшивая армия. Великая афера полковника Павленко», «Второй убойный», «Зимний круиз», «Честь самурая», «Разреши тебя поцеловать снова», «Ментовские войны 7», «Отдельное поручение», «Ментовские войны 4», «Просто Джексон», «Матч» і «Серпень. Восьмого».  

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY