detector.media
06.10.2014 15:44
Премію імені В’ячеслава Чорновола за 2014 рік отримав київський журналіст Сергій Шевченко
Премію імені В’ячеслава Чорновола за 2014 рік отримав київський журналіст Сергій Шевченко

В Держкомтелерадіо відбулося засідання Комітету з премії імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики, на якому було визначено лауреата премії 2014 року. Про це повідомляє прес-служба Комітету.

 

Кращою публіцистичною роботою в галузі журналістики серед 28 творчих доробків, висунутих на премію, визнано історичний нарис заслуженого журналіста України Сергія Шевченка «Соловецький вівтар української незалежності». Нарис опубліковано у минулому році дев'ятьма подачами у всеукраїнському тижневику «Українська доля».

 

На основі розсекречених архівних матеріалів журналіст, колишній офіцер СБУ понад 20 років пише публіцистичні твори про українське «розстріляне відродження». Національне «розстріляне відродження» уособлюють видатні українські письменники і діячі культури Микола Зеров, Микола Куліш, Лесь Курбас, Валер'ян Підмогильний, Геннадій Садовський, Матвій Яворський та інші. Пишучи про них, автор цитує матеріали оперативної розробки в'язнів Соловецьких таборів НКВС.

 

Члени комітету з премії імені В'ячеслава Чорновола також вирішили відзначити Подякою Держкомтелерадіо телепрограму редактора 34 каналу Дніпропетровська Аліни Щербини «У дорозі. Щоденник: у пошуках бандерівців».

 

Окрім того Комітет відзначив майстерність публіцистичних робіт Петра Вольвача з Сімферополя (АР Крим) «Чи став би Крим орденом на грудях планети, якби не українські мозолі», Андрія Якубіва (Валенсія, Іспанія) «Українці на барикадах Піренеїв в іспанській громадянській війні 1936 - 1939 років» та Світлани Чорної з Києва «Згинув цвіт калини на Соловецькім морозі». Номінанти отримають Подяку Міністерства культури України.

 

Премія імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується щороку авторам нових оригінальних публіцистичних творів у галузі журналістики, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності. Премія присуджується щорічно до дня народження В'ячеслава Чорновола 24 грудня у розмірі 5 тис. грн. за рахунок коштів, передбачених на ці цілі в Державному бюджеті України.

 

Нагадаємо, минулого року Комітет з премії імені В'ячеслава Чорновола визнав кращою роботою документальний фільм автора і режисера Сніжани Потапчук «Корюківка. Злочин проти людяності» Національної телекомпанія України (НТКУ). Фільм Сніжани Потапчук присвячено 70-м роковинам найбільшої каральної акції на території України часів Великої Вітчизняної війни, що сталася 1-2 березня 1943 року в місті Корюківка Чернігівської області. За даними Чернігівської обласної комісії з розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників, у Корюківці було знищено приблизно 6 700 людей. Трагедію замовчували більше 70 років.

 

Всього на премію було висунуто 23 роботи.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY