detector.media
03.10.2014 15:40
На Буковині через складний рельєф є проблеми з технічним покриттям цифрового телебачення – колегія Держкомтелерадіо
На Буковині через складний рельєф є проблеми з технічним покриттям цифрового телебачення – колегія Держкомтелерадіо

На значній території Чернівецької області є проблеми з технічним покриттям цифрової ефірної, пов'язані із складністю рельєфу місцевості. Гострою проблемою є відсутність передавачів цифрового мовлення в смт. Путила, м. Сторожинець, м. Вижниця, с. Рукшин Хотинського району. Про це йшлося на засіданні колегії Держкомтелерадіо 2 жовтня, члени якого розглянули питання про стан інформаційного простору Чернівецької області, визнавши його задовільним.

 

За словами доповідачів, особливість регіону полягає в тому, що 7 районів області є прикордонними, межують з Румунією та Молдовою. На цю територію за допомогою потужних передавачів здійснюється ретрансляція сигналу 16 закордонних мовників. З огляду на це в регіоні велика увага надається інформаційній безпеці, запобіганню негативного зовнішнього інформаційного впливу, розвитку українського телерадіомовлення.

 

При цьому, як повідомила генеральний директор Чернівецької ОДТРК Любов Годнюк, близько 70% жителів області отримали можливість цілодобово безкоштовно приймати у стандарті DVB-T2 32 телепрограми загальнонаціональних мовників.

 

У Чернівецькій області діє 26 місцевих телерадіоорганізацій, серед яких Чернівецька ОДТРК, яка мовить 24 години у складі мультиплексу МХ-5 багатоканальної мережі цифрового мовлення в м. Чернівці та м. Новодністровськ; 4 години на добу на 34-му телевізійному каналі аналогового мовлення; в усіх кабельних та ІР-мережах.

 

За словами Любові Годнюк, телеканал «Буковина» (Чернівецька ОДТРК) одним з перших в Україні розпочав роботу в інтернеті в режимі он-лайн. Програмами компанії охоплено близько 70% населення області, сказала гендиректор.

 

Обласне радіо «Буковина» веде мовлення 18 годин на добу в діапазоні середніх та ультракоротких хвиль, а також понад 15 годин на тиждень (в середньому - 2 години 10 хвилин в день) в FM- діапазоні. Загалом на FM-частотах у цьому регіоні представлено 5 загальнонаціональних і регіональних радіомовників.

 

Також буковинці мають доступ до 13 загальнонаціональних телемовників, що здійснюють мовлення на 12-ти аналогових телеканалах.

 

За словами Любові Годнюк, ОДТРК працює у тісній співпраці з національними меншинами краю, а також з телерадіокомпаніями сусідньої Румунії.

 

Як повідомила представник Чернівецької облдержадміністрації в області зареєстровано 309 друкованих ЗМІ, 15 з яких - комунальні газети. 59 суб'єктів підприємницької діяльності займаються на території області книговиданням та книгорозповсюдженням. В області функціонує 267 торговельних об'єктів, де можна придбати книгу, в тому числі 36 магазинів, також 54 кіоски з продажу періодики.

 

Члени Колегії ухвалили рішення, відповідно до якого рекомендували Чернівецькій обласній державній адміністрації тримати під постійним контролем питання розвитку інформаційного простору області, оперативно реагувати на актуальні проблеми. А гендиректору Чернівецької ОДТРК рекомендували взяти активну участь у розбудові обласного сегменту Суспільного телебачення і радіомовлення, а в співпраці з Національною радіокомпанією України вжити заходів щодо розбудови сучасної мережі FM-діапазону.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY