detector.media
01.10.2014 12:59
Нове керівництво ДТРК «Крим» звільнило співробітників кримськотатарської редакції – вони будуть судитися
Нове керівництво ДТРК «Крим» звільнило співробітників кримськотатарської редакції – вони будуть судитися

Співробітників кримськотатарської редакції Державної телерадіокомпанії «Крим», які пропрацювали на телебаченні більше 10 років, звільнили в рамках реструктуризації підприємства. Дії керівництва колишні працівники ДТРК мають намір оскаржити в судовому порядку. В свою чергу, ініціатори кадрових змін називають свої дії обґрунтованими, посилаючись на те, що редакції необхідне оновлення, повідомляє «Крым. Реалии».

 

Про звільнення редакторів і журналістів кримськотатарської редакції ДТРК «Крим» стало відомо наприкінці минулого тижня. Одна із них редактор Арзи Селімова повідомила, що з ініціативи нового директора редакції Сейрана Мамбетова, який раніше очолював музичну редакцію ДТРК і був призначений на нову посаду в липні замість Сеїтісляма Кішвєєва, були звільнені Зуре Пінка, Ельмаз Велієва, Суріє Ібраїмова, Едіє Мамутова і Айдер Яг'яєв.


«Багато хто з них працював в редакції з перших днів її створення. У всіх великий журналістський досвід. Багато годин роботи в прямих ефірах, авторські проекти, цікаві програми, унікальний відеоархів. Всі вони - звільнені! На руки видані трудові книжки», - написала пані Селімова в своєму профілі Facebook.

 

За повідомленням Арзи Селімової, колектив редакції засмучений, оскільки не вважає Сейрана Мамбетова «людиною, яка може особисто вирішувати долю не тільки журналістів, а й в цілому долю кримськотатарської редакції, долю ефіру, де тепер не буде місця літературній кримськотатарській мові та культурі». Колишня працівниця ДТРК «Крим» також висловила обурення ефірами з «оновленими і легкотравними» для нинішньої ситуації «Хаберлерами і ток-шоу»

 

Редактор Едіє Мамутова, яку також звільнили результаті реструктуризації ДТРК, повідомила, що це було зроблено в той час, коли вона перебувала в декретній відпустці, а до виходу на роботу залишалося три місяці.

 

Арзи Селімова та Едіє Мамутова запевнили видання «Крым. Реалии», що звертатимуться до суду і спробують оскаржити своє звільнення. Керівник російської профспілки працівників культури при ДТРК «Крим» Ольга Мінаєва повідомила ресурсу, що в курсі ситуації, яка склалася і зазначила, що профспілка готує позов у зв'язку зі звільненням працівників кримськотатарської редакції. «У рішенні керівництва телекомпанії є багато порушень у питанні звільнення співробітників, тому ми будемо судитися. Дійдемо до вищого суду, поки не відновимо справедливість», - сказала пані Мінаєва.

 

Арзи Селімова повідомила, що вважає дії Сейрана Мамбетова помстою тим, хто виступав проти його призначення на посаду директора кримськотатарської редакції. У відповідь Сейран Мамбетов висловив незгоду з думкою звільнених працівників. За його словами, рішення про оновлення колективу було прийняте через те, що програми кримськотатарської редакції робилися на низькому рівні. «Тому ми набрали молодих, креативних людей. А колишні працівники - це семеро людей - не підпускали туди нікого», - заявив пан Мамбетов.

 

За його словами, редакція перетворилася на департамент кримськотатарських програм, на її базі створюються нові проекти, збільшився штат співробітників, а в майбутньому році передбачено фінансування в розмірі 45 млн рублів - на технічне переоснащення департаменту. «Ми йдемо до того, щоб створити державний кримськотатарський телеканал», - зазначив Мамбетов.


Між тим, спостерігачі вважають, що зі зміною керівництва кримськотатарської редакції, а також звільненням низки її співробітників, зміниться і редакційна політика. На їхню думку, на каналі вже не буде присутня позиція Меджлісу кримськотатарського народу, а журналісти даватимуть думки тільки тих кримських татар, які працюють у нинішній владі.

 

Нагадаємо, 21 квітня директор ТО кримськотатарських програм ДТРК «Крим» Сеітіслям Кішвеєв і головний редактор цього ТО Шевкет Ганієв пішли у двотижневу відпустку. «Стало дуже важко працювати через цензуру», - зазначив директор ТО.

 

З 21 квітня в ефірі ДТРК «Крим» заборонили транслювати лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафу Джемільова, голову Меджлісу Рефата Чубарова і членів Меджлісу кримськотатарського народу.

 

У квітні виконуючим обов'язки гендиректора ДТРК «Крим» було призначено голову Одеської обласної організації партії «Русское единство» Бориса Ємця. Колишній гендиректор ДТРК «Крим» Степан Гулеватий перейшов на роботу в прес-службу Міністерства курортів і туризму Криму. До 2009 року Борис Ємець очолював одеську телекомпанію АТВ, яку пов'язують з лідером Всеукраїнської політичної партії «Родина» Ігорем Марковим.

 

25 червня директора творчого об'єднання кримськотатарських програм ДТРК «Крим» Сеїтісляма Кішвеєва та Шевкета Ганієва було звільнено за п. 3 ст. 40 КЗпП України (систематичне невиконання працівником без поважних причин своїх обов'язків), а підставою стали «результати службового розслідування».

 

Згодом повідомлялося, що Київський районний суд Сімферополя (Крим) визнав незаконним звільнення директора творчого об'єднання кримськотатарських програм ДТРК «Крим» Сеїтісляма Кішвеєва і висунув рішення поновити його на роботі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY