detector.media
26.09.2014 20:39
«ЛНР» відпустила луганського журналіста Олександра Білокобильського
«ЛНР» відпустила луганського журналіста Олександра Білокобильського

Бойовики «ЛНР» відпустили луганського журналіста Олександра Білокобильського, якого два тижні утримували в підвалі так званої Військової комендатури «ЛНР» Жовтневого району Луганська. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердила дружина журналіста Ксенія Третьякова.

 

Близько 17:00 вона розмовляла зі своїм чоловіком, і він повідомив, що його звільнили сьогодні, 26 вересня, зранку.

 

Ті, хто його утримував, знали, що він журналіст, оскільки при ньому був ноутбук і вони мали змогу переглянути його контакти і матеріали. Під час затримання пана Білокобильського використовували на так званих «виправних роботах» - він вантажив мішки з піском.

 

Зі слів свого чоловіка пані Третьякова зрозуміла, що з «ЛНР» він «розстався по-хорошому». Про його звільнення ніхто не домовлявся - його відпустили на 14-й день затримання.

 

Дружина журналіста повідомила, що найближчими днями пан Білокобильський має намір повернутися до Харкова, де зараз проживає.

 

Нагадаємо, в суботу, 13 вересня, Олександр Білокобильський вирушив з Харкова, де він проживає, до рідного Луганська, аби відвезти родичам продукти, гроші та ліки. Тривалий час із ним не було зв'язку. 16 вересня дружина журналіста отримала sms-повідомлення з незнайомого номера, підписане ім'ям її чоловіка змісту «Я живий, здоровий. Приїхати не можу».

 

Начальник відділу зв'язків з громадськістю Луганського управління МВС Тетяна Погукай повідомляла, що Олександр Білокобильський ймовірно перебуває в полоні представників терористичної організації «ЛНР».

 

20 вересня ресурс «Сіргіс Інформ» повідомив про те, що причиною викрадення Олександра Білокобильського може бути його професійна діяльність. Також стало відомо, що в полоні «ЛНР» перебуває головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський.

 

Правозахисний центр «Поступ», інформаційне агентство Informator.lg.ua, Кримський правозахисний центр «Действие», ініціатива «Восток-СОС» зверталися до Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Верховного Комісара ООН з прав людини з проханням вимагати в ході багатосторонніх переговорів негайного і безумовного звільнення з полону «ЛНР» луганських журналістів Сергія Сакадинського та Олександра Білокобильського.

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) оприлюднювали заяву, у якій закликали українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. «Відповідну інформацію ми передаємо також міжнародним організаціям - ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів  та до Контактної групи з питань пошуку мирного розв'язання конфлікту на Сході України - і просимо застосувати вплив на міжнародному рівні», - йшлося в документі.

 

25 вересня під час прес-конференції «Стратегія-2020» Президент України Петро Порошенко заявив, що звільнення українських журналістів з полону є пріоритетним завданням української влади.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY