detector.media
24.09.2014 17:46
Суд заборонив ретрансляцію на території України російського каналу РБК-ТВ
Суд заборонив ретрансляцію на території України російського каналу РБК-ТВ

Окружний адміністративний суд міста Києва тимчасово заборонив ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України російського телеканалу РБК-ТВ. Відповідну ухвалу про забезпечення адміністративного позову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення суд виніс 12 вересня. Про це повідомляє сайт Нацради.

 

29 серпня суд відкрив провадження у справі за позовом Національної ради до ЗАТ «РБК-ТВ» (Російська Федерація) щодо заборони розповсюдження цього каналу. На думку регуляторного органу, інформація, що подається у програмах відповідача, має на меті негативний пропагандистський вплив на свідомість громадян з метою розпалювання міжнаціональної ворожнечі на ґрунті політичних подій.

 

За даними Нацради, розглянувши подані Національною радою матеріали, суд встановив низку порушень чинного законодавства, що проявляється в поширенні недостовірної інформації, яка пропагує агресивні дії, посягання на територіальну цілісність України. Відтак існує очевидна загроза порушення інформаційної безпеки держави та загроза національній безпеці України.

 

12 вересня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив клопотання Національної ради і зобов'язав ЗАТ «РБК-ТВ», ТОВ «Агентство "Клас"» (яке володіє невиключним правом на використання програми «РБК-ТВ» на території України) і провайдерів програмної послуги тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах України зазначеної іноземної програми до набрання законної сили рішенням у справі. Ухвала підлягає негайному виконанню.

 

Нагадаємо, що 7 серпня Нацрада визнала зміст російського телеканалу «РосБизнесКонсалтинг-ТВ» («РБК-ТВ») таким, що не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та чинному законодавству України.

 

Загалом на території України, відповідно до рішень Національної ради й ухвал Окружного адміністративного суду міста Києва, в ефірних і кабельних мережах заборонено ретрансляцію 15 російських каналів:

1. «Первый канал. Всемирная сеть»

2. «РТР-Планета»

3. «НТВ-Мир»

4. «Россия-24»

5. «TVCI»

6. «Россия-1»

7. НТВ

8. ТНТ

9. «Петербург-5»

10. «Звезда»

11. «РЕН-ТВ»

12. «РБК-ТВ»

13. LifeNews

14. Russia Today

15. «История»

 

Заборону ретрансляції частини із цих каналів підтверджено рішеннями судів. Зокрема, в березні, суд своєю ухвалою тимчасово заборонив за позовом Нацради ретрансляцію на території України каналів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24», «НТВ-Мир». 17 липня суд своєю ухвалою тимчасово заборонив ретрансляцію в Україні «ТВ Центр - Іnternational». 12 вересня суд своєю ухвалою тимчасово заборонив ретрансляцію в Україні РБК-ТВ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY