detector.media
22.09.2014 16:40
ЗМІ не можуть отримати реальну інформацію про ситуацію в АТО, а недостовірні дані деморалізують війська – Крістіан Жерегі
ЗМІ не можуть отримати реальну інформацію про ситуацію в АТО, а недостовірні дані деморалізують війська – Крістіан Жерегі

Один із режисерів об'єднання документалістів «Вавилон'13» Крістіан Жерегі, який пішов добровольцем для захисту України в зону АТО, заявив, що недостовірна інформація у ЗМІ про військові дії на сході України призводить до паніки та короткострокової деморалізації війська. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

«Уже не вперше стикаюся з резонансним ефектом від недостовірних інформаційних повідомлень. На жаль, але доводиться визнати - наше інформаційне поле (Укр.нет, ЗМІ) - вкрай недієздатне. Хоча це найпотужніший інструмент модулювання ситуації. Це - імунітет країни. На жаль, але навіть штаб АТО та відповідальні особи не володіють ситуацією на місцях своєчасно», - написав кінорежисер.

 

В якості прикладу приклад Крістіан Жерегі згадав свій недавній досвід, який ледь не коштував життя йому та ще двом добровольцям. «Ні в штабі АТО, ні прес-офіцери сектора в РНБО не були в курсі ситуації, і ми опинилися на непідконтрольній території ДНР», - розповів він.

 

На думку режисера, офіційний механізм роботи журналістів в АТО є недієздатним. Згідно нього, як пише пан Жерегі, журналіст отримує акредитацію в штабі АТО і СБУ, потім їде «на місця» для доступу в зону військових дій, де повинен зв'язатися з прес-офіцером сектору (А, B, C) і разом з ним виїхати на роботу в потрібну йому область.

 

«Без присутності прес-офіцера офіційно керівники та офіцери батальйонів не можуть допустити журналіста до зйомок. Зрозуміло, що один-єдиний прес-офіцер на весь сектор A (Луганськ і область) не може забезпечити потребу декількох груп військових журналістів в цілодобовому доступі. Всі пересуваються «дикунами». Або, найчастіше, просто не потрапляють далі «зеленої» зони тилових штабів», - написав Крістіан Жерегі.

 

Тому, як пише пан Жерегі, більшість журналістів просто не їдуть в зону АТО і збирають інформацію з ненадійних каналів.

 

Прес-офіцери ж не можуть цілодобово надавати інформацію, та і до них вона «не надходить регулярно і повноцінно».

 

«В результаті в більшості випадків дати достовірну і чітку відповідь по обстановці в конкретному секторі АТО не вдається - все це призводить до несвоєчасної реакції, паніки або навпаки відсутності інформації про критичну ситуацію», - констатує Крістіан Жерегі.

 

Яскравим прикладом пан Жерегі вважає паніку щодо ситуацію біля міста Дебальцеве (Донецька область). «Неодноразово в ЗМІ з'являлися повідомлення про те, що почався «котел» в цьому районі. Хвиля паніки миттєво поширюється через інформаційні агенства. Реальна ж обстановка не змінилася з початку «перемир'я»», - написав він.

 

Режисер зазначив, що паніка швидко поширюється через друзів та родичів солдат, що «призводить до короткострокової деморалізації військ». Також небезпеку режисер вбачає у тому, що неадекватні ситуації інформаційні повідомлення щодо конкретних ділянок АТО, у разі реальних ускладнень можуть бути проігноровані. «Можливо, звиклі до криків про «вовків» тоді вже не реагуватимуть», - вважає пан Жерегі.

 

«Війна не закінчиться завтра. А інформаційна війна - тим паче. І поки що ми програємо - не на одному фронті, так на іншому», - закінчує допис кінорежисер.

 

«Детектор медіа» вже готувала статті щодо складності роботи журналістів та фотокореспондентів в зоні військових дій на сході України - процеси отримання акредитації та обмежень на зйомку, які висуває прес-служба АТО. Про це можна прочитати у матеріалі Катерини Толокольнікової «Зйомка АТО: дозволити не можна заборонити» та Олени Коркодим «Що сказати прес-службі АТО?».

 

Нагадаємо, зараз кінорежисер Крістіан Жерегі знімає цикл фільмів про війну на сході України «Край Землі: Зона АТО» для телеканалу «1+1».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY