detector.media
22.09.2014 15:49
Правозахисники вимагають від ОБСЄ та ООН домагатися звільнення з полону «ЛНР» журналістів Сакадинського та Білокобильського
Правозахисники вимагають від ОБСЄ та ООН домагатися звільнення з полону «ЛНР» журналістів Сакадинського та Білокобильського

Правозахисний центр «Поступ», інформаційне агентство Informator.lg.ua, Кримський правозахисний центр «Действие», ініціатива «Восток-СОС» звернулися до Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Верховного Комісара ООН з прав людини з проханням вимагати в ході багатосторонніх переговорів негайного і безумовного звільнення з полону «ЛНР» луганських журналістів Сергія Сакадинського та Олександра Білокобильського. Відповідне звернення опублікувало 20 вересня інтернет-видання Informator.lg.ua.

 

Правозахисники повідомляють, що в порушення плану мирного врегулювання конфлікту на сході України, збройними формуваннями так званої «Луганській народної республіки» в заручники захоплено двоє луганських журналістів - Олександр Білокобильський та Сергій Сакадинський.

 

«Ми закликаємо міжнародні журналістські й правозахисні організації, а також міждержавні структури дати оцінку триваючому тиску на журналістів і перешкоджання журналістській діяльності на територіях, контрольованих так званою «Луганською народною республікою», і злочинам, що вчиняються терористами щодо журналістів», - йдеться у зверненні.

 

Правозахисники нагадують, що з квітня 2014 року було зареєстровано кількасот випадків перешкоджання журналістській діяльності на території, контрольованій «Луганською народною республікою» - загрози, напади, викрадення і тортури. «Викрадення Олександра Білокобильського виглядає особливо цинічним, з урахуванням дії перемир'я, проголошеного 5 вересня під час тристоронніх переговорів у Мінську», - наголошують автори звернення.

 

«Ми просимо всі зацікавлені організації та міждержавні інституції, до компетенції яких входить контроль за дотриманням базових прав людини, актуалізувати в ході багатосторонніх переговорів питання неприпустимості тиску на журналістів на території «ЛНР» і вимагати негайного і безумовного звільнення Олександра Білокобильського та Сергія Сакадинський. Діяти необхідно негайно - здоров'я і життя журналістів знаходиться під загрозою!», - йдеться в заяві.

 

Олександр Білокобильський вирушив з Харкова, де тимчасово проживав, у рідне місто для того, щоб передати родичам і знайомим медикаменти та речі. Зв'язок з Олександром Білокобильським перервався 13 вересня. 16 вересня він написав із чужого телефону повідомлення своїй дружині, в якому повідомив, що він «живий, але повернутися не зможе».

 

За наявною в правозахисників інформацією, Олександр Білокобильський узятий у заручники представниками так званої «Луганської народної республіки». Причиною викрадення може бути професійна діяльність Олександра, який у своїх публікаціях стримано критикував дії «уряду ЛНР», припускають правозахисники.

 

У журналістиці пан Білокобильський - з початку 90-х. Працював у газетах «Жизнь Луганска», «Комсомольская правда в Украине», «Молодогвардеец» (був редактором видання), «Реальная газета», «Обозреватель», РІА «Новости». У своїх публікаціях висвітлював, переважно, соціальну проблематику. «Олександр Білокобильський у своїй професійній діяльності завжди дотримувався журналістських стандартів - об'єктивності, збалансованості, неупередженості», - йдеться у зверненні. У Харкові, куди сім'я Олександра переїхала із зони конфлікту, у нього залишилася дружина і десятимісячний син.

 

Сергій Сакадинський з 2004 року - керівник луганської громадської організації Центр «Східна Україна», крім цього, він займається адмініструванням веб-ресурсів та інтернет-проектів у рамках суспільно-політичної, культурної та просвітницької діяльності. В останні роки він був відомий як головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0». У липні озброєні автоматичною зброєю люди, одягнені в камуфльований одяг, захопили комп'ютерну техніку, фото-і відеоапаратуру та інше обладнання інтернет-сайту «Політика-2.0». Сам Сергій з 28 липня не виходить на зв'язок, веб-сайти його суспільних проектів зламані.

 

За наявною в правозахисників інформацією, Сергій Сакадинський також утримується в заручниках представниками «ЛНР».

 

Нагадаємо, що загалом у полоні терористів або російських військових перебувають шестеро журналістів і блогерів: Юрій Лелявський, Сергій Сакадинський, Дмитро Потєхін, Роман Черемський, Єгор Воробйов, Олександр Білокобильський.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY