detector.media
20.09.2014 14:11
Нагородами Ерхарда Бузека відзначені боснійський і сербський журналісти
Нагородами Ерхарда Бузека відзначені боснійський і сербський журналісти

Медіа-організація Південно-Східної Європи (SEEMO) оголосила переможців престижної премії доктора Ерхарда Бузека. Про це повідомляється на сайті віденського Міжнародного інституту преси (IPI).

 

Лауреаткою нагороди «За найкраще взаєморозуміння у Південно-Східній Європі (Award for Better Understanding in South East Europe) стала керівниця обміном програмами Eurovision News (the Eurovision News Exchange for South East Europe - ERNO) Желька Лекич-Субашич (Željka Lekić-Subašić).

 

Спеціального диплому удостоєний речник Реґіональної ради співробітництва  (the Regional Cooperation Council - RCC) Ненад Шебек (Nenad Šebek).

 

Грошову винагороду у розмірі 2 тис Євро Жельці Лекич-Субашич буде вручено у вересні у Бухаресті, а спеціальний диплом і грошову винагороду у 1,5 тис Євро Ненаду Шебеку - у жовтні у Скоп'є.

 

Желька Лекич-Субашич, яка очолює ERNO зі штаб-квартирою у столиці Боснії і Герцеговині, - професійна тележурналістка й продюсер з 20-річним стажем. Репортерську роботу вона починала в охопленому полум'ям війни рідному Сараєво.

 

Працювала на декількох радіо- й телевізійних станціях. Її репортажі для боснійського телеканалу OBN транслювала CNN.

 

На посаді ERNO Жельку Лекич-Субашич - з 2001 року. Вона координує щоденний обмін новинами на політичні, економічні й культурні теми та документальними матеріалами спільного виробництва між 11 громадськими мовниками Південно-Східної Європи. Висвітлює події реґіону для усіх 74 учасників Європейської спілки мовлення (European Broadcasting Union). Очолюваний нею штат координує також обмін документальними програмами, спільне виробництво репортажів і коротких кінострічок - таких, як «Торгівля жінками» (Women Trafficking) і «Культурна спадщина у Південно-Східній Європі» (Cultural Heritage in Southeast Europe).

 

Желька Лекич-Субашич викладає також у сараєвській Школі наук і технологій (the Sarajevo School of Science and Technology) політологію та міжнародні відносини. Має ступінь доктора наук з медіа та міжнародної політики London Metropolitan University.

 

Крім того, вона організує тренінги для медійників громадського мовлення країн реґіону.

 

Ненад Шебек є речником Регіональної ради співробітництва з червня цього року. Раніше протягом понад десятиліття був виконавчим директором Центру за демократію і примирення у Південно-Східній Європі (CDRSEE). Розробляв і здійснював різні програми - від спільного історичного проекту до телевізійного ток-шоу «Сусідства» (Vicinities).

 

Працював журналістом більш як чверть століття. Починав з Бєлградського радіо, потім перейшов на BBC. Спочатку був балканським, а згодом московським кореспондентом The World - програми спільного виробництва BBC World Service, Public Radio International та WGBH у Бостоні. Найдраматичнішим періодом у житті Ненада Шебека було висвітлення у 1990-х роках подій на Балканах.

 

Номінантами нагороди доктора Епхарда Бузека можуть бути репортери з Албанії, Білорусі, Босніі і Герцеговини, Болгарії, Греції, Хорватії, Кіпру, Чеської Республіки, Угорщини, Косово, Республіки Македонії, Молдови, Чорногорії, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Туреччини та України.

 

Конкурс відкритий для журналістів, редакторів, керівників ЗМІ, медіаекспертів, авторів, журналістів і тренерів, які зробили внесок у сприяння кращому взаєморозумінню в регіоні. Увага акцентується на тематиці, спрямованій на вирішення проблем, пов'язаних з меншинами, етнічними розбіжностями, расизмом, ксенофобією дискримінацією за ознаками статі, гомофобією тощо.

 

Ерхард Бузек, ім'я якого носить нагорода, - відомий європейський державний і громадський діяч, колишній віце-канцер Австрії й голова Австрійської народної партії, керівник Інституту Дунайского реґіону. Почесний доктор наук ряду університетів, зокрема Чернівецького.

 

Лауреатами його нагороди, заснованої 2002 року, ставали медійники Болгарії, Боснії і Герцеговини, Сербії, Словенії, Косово, Хорватії, Чеської Республіки.   

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.freemedia.at

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY