detector.media
02.09.2014 12:09
На ТРК «Луч» працює три журналісти, а газета «Донеччина» виходить тільки в інтернеті
На ТРК «Луч» працює три журналісти, а газета «Донеччина» виходить тільки в інтернеті

Частина журналістів газети «Донеччина» залишила окупований Донецьк, газета припинила випуск і оновлюється тільки сторінка видання в інтернеті. На ТРК «Луч» з міста Красний Луч (Луганська область) працюють три співробітники, які готують невелику кількість новин для ефіру. Про це журналісти цих ЗМІ повідомили прес-службі НСЖУ.

 

Головний редактор газети «Донеччина» Ігор Зоц та журналіст ТРК «Луч» Ірина Куйбеда були змушені залишити редакції і переїхати до Києва. Зараз вони завдяки  Центру допомоги журналістам Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) проходять реабілітацію у рівненському санаторії «Червона калина». Наразі журналісти продовжують працювати віддалено і прагнуть повернутися додому.

 

Газета «Донеччина», як зазначає Ігор Зоц, припинила випуск у червні, після того, як редакторів газет «Донбасс» і «Вечерний Донецк» почали «водити» на «профілактичні бесіди» в штаб сепаратистів. Редакції всіх цих видань знаходяться в одній будівлі у Донецьку.

 

«Нас змушували перереєструватися у так званій ДНР, і оскільки наша редакційна політика не збігалася з цілями терористів, то довелося припинити випуск. Працівники пішли в неоплачувані відпустки, але ми наповнюємо сторінку в інтернеті і бачимо, що наші новини читають», - розповів Ігор Зоц.

 

Журналіст разом з родиною приїхав до Києва, де йому допомогли влаштуватися друзі, але він сподівається, що згодом зможе повернутися додому. «Намагаюся доносити правду про те, що відбувалося і відбувається на Донбасі, мої дописи публікуються в газеті «Сільські вісті», «Урядовий кур'єр», запрошували на передачі в УТР. Загалом, це дуже добре, що про колег зі сходу  не забуває і Спілка журналістів. Потрібність професійної організації  якраз і перевіряється в такі часи, і я дуже вдячний за надану підтримку», - зазначив пан Зоц.

 

Журналістка Ірина Куйбеда розповіла, що ТРК «Луч» продовжує працювати, хоча місто Красний Луч наразі окуповане, але у значно скороченому обсязі. «Із 25 журналістів там лишилося працювати тільки троє, але вони продукують тільки незначну кількість новин та дають в ефір. Ми сподіваємося, що таки незабаром зможемо повернутися додому», - каже пані Куйбеда.

 

Ірина Куйбеда разом з колегою виїхала до Києва, нині вони продовжують публікувати новини з життя міста Красний Луч у соціальних мережах.

 

Реабілітацію в рівненському санаторії проходить також головний редактор журналу «Налоговый курьер» Наталія  Зоц та директор ТРК «Акцент» з міста Лисичанська (Луганська область) Наталія Ізразцова.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко розповів, що Спілка продовжуватиме допомагати колегам зі сходу в рамках роботи Об'єднаного центру допомоги журналістам. Першим українським партнером виступив Фонд Ріната Ахметова. В  рамках угоди надані кошти використовуються для допомоги у евакуації сімей та реабілітації дітей журналістів-переселенців, для допомоги журналістам, які постраждали під час виконання професійних обов'язків при роботі у «гарячих точках» (Крим, Донбас) та отримали серйозні розлади здоров'я, а також на відновлення пошкодженої чи конфіскованої техніки.

 

Наразі планується, що в рівненському санаторії буде оздоровлено 10 журналістів.

 

Нагадаємо, головний редактор газети «Новости Донбасса» Олексій Мацука розповів «ВідеоТеці» про те, в яких умовах зараз доводиться працювати донецьким журналістам. Водночас правозахисник та журналіст з Луганщини Богдан Бондаренко зазначав, що на Луганщині комунальні ЗМІ ігнорують війну.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY