detector.media
31.08.2014 16:47
Головред «Цензор.нет» вимагає розслідування дій і бездії військового командування під Іловайськом
Головред «Цензор.нет» вимагає розслідування дій і бездії військового командування під Іловайськом

Сьогодні, 31 серпня, головний редактор інтернет-видання «Цензор.нет», військовий експерт і блогер Юрій Бутусов опублікував у своєму виданні статтю «Після Іловайська. Гелетей і Муженко - геть з армії!». Журналіст пропонує українській зробити кроки з розслідування дій і бездії військового командування щодо ситуації, в якій опинились сили АТО під Іловайськом (Донецька область).

 

«Як це шалено важко... Бачити, просити, писати і не мати можливості що-небудь змінити... Але тепер ми повинні все змінити. Довгий час не тільки я, а й інші люди - в тому числі офіцери і солдати, намагалися донести прості, логічні вимоги щодо реагування на російський наступ до командування АТО та Міністерства оборони», - заявляє Юрій Бутусов.  

 

Він запевняє, що не йдеться про «заворушення, протести, прокльони». «Цього не буде, якщо влада сама проявить ініціативу, візьме відповідальність, і зробить наступні зважені і логічні кроки», - запевняє експерт.

 

Серед таких кроків влади Юрій Бутусов називає необхідність глибокого аналізу причин великих людських втрат в оточенні під Іловайськом: «Прошу, щоб завтра Верховний Головнокомандувач розглянув можливість негайно провести об'єктивний аналіз причин злочинних дій і бездіяльності командування АТО і Міноборони у зв'язку з важкими втратами українських військ в ході антитерористичної операції, а також про причини, за якими командування АТО не дало наказ на своєчасний відхід військам сектора "Б" з оточення під Іловайськом, незважаючи на багаторазові звернення генерал-лейтенанта Р.Хомчака, незважаючи на звернення голови Верховної Ради О.Турчинова 24 серпня і всі наступні дні. А також організації взаємодії військ та бойове застосування в ході спроб прориву кільця».

 

Наступним кроком головред «Цензор.нет» бачить створення Верховною Радою парламентської комісії, яка в закритому режимі зобов'язана буде розслідувати події в секторі «Б». За результатами розслідування керівництво Генштабу та Міноборони має отримати відповідну публічну процесуальну оцінку.

 

«Я буду чекати результатів розслідування та результатів кримінальної справи. Але як громадянин я скажу так: Валерій Гелетей і Віктор Муженко, а також інші відповідальні керівники Генштабу та Міноборони, відповідальні за поразки і високі втрати в результаті російського вторгнення... Геть з армії! Ідіть носіть катафалки і допомагайте родичам ваших загиблих солдат, може бути ви хоча б цим заслужите, щоб вам при зустрічі коли-небудь подавали руку...», - написав Юрій Бутусов.

 

Повну версію статті можна також прочитати у дайджесті на «Детектор медіа».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», міністр оборони України Валерій Гелетей заявив, що 28 серпня припинив надання військової інформації про ситуацію в зоні АТО під Іловайськом через ризик для сил АТО.

 

Нагадаємо, рідні, близькі та друзі журналістів каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова, Тараса Чкана і  журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова розповсюдили заяву, у якій вимагають від уряду України врятувати журналістів, які знаходяться в оточенні під Іловайськом (Донецька область), будь-яким можливим способом.

 

Канал «Еспресо.TV» також звернувся до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, що з 25 серпня перебувають в оточенні в Іловайську. Канал повідомляє, що наразі зв'язку з журналістами немає. Останній раз один з журналістів телеканалу виходив на зв'язок сьогодні, 30 серпня, о 6.00 ранку.

 

29 серпня  четверо українських журналістів - Максим Левін (Lb.ua), Маркіян Лисейко («Укрінформ»), Іван Любиш-Кірдей та Георгій Тихий (обидва знімають для німецького телеканалу ARD) на легковому автомобілі вирвалися з оточення в місті Іловайську (Донецька область). Про подробиці Георгій Тихий розповів увечері у програмі Савіка Шустера на Першому національному і поставив багато незручних питань військовому керівництву АТО. «Це була заготовлена ​​пастка. Батальйон "Донбас" йшов на смерть», - заявив журналіст, який дивом врятувався.  

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY