detector.media
26.08.2014 17:22
У Бішкеку зірвали показ фільму про Євромайдан, вимкнувши світло – ЗМІ
У Бішкеку зірвали показ фільму про Євромайдан, вимкнувши світло – ЗМІ

25 серпня в Будинку кіно у Бішкеку (Киргизстан) показ документальної стрічки «20. Двадцять свідчень про переломний день протистояння на Майдані» був зірваний раптовим відключенням світла. Про це повідомляє місцеве видання Kloop.kg з посиланням на організаторів показу фільму - правозахисників з руху «Бір Дүйнө - Киргизстан».

 

Директор кінофестивалю «Бір Дүйнө - Киргизстан» Толекан Ісмаїлова сказала в інтерв'ю інтернет-виданню Kloop.kg, що дозвіл на перегляд фільму їм дав один із заступників міністра культури.

 

«Він (заступник міністра) дозволив нам по телефону. Потім прийшов [директор «Киргизфільмофонда»] Урмат Айталієв [...] і через п'ять хвилин відключили світло. Але коли журналісти виходили, вони побачили, що на першому поверсі світло горить», - сказала пані Ісмаїлова.

 

Відключенням світла, на думку організаторів, відбулося внаслідок втручання з боку Держкомітету нацбезпеки (ДКНБ). Принаймні на заборону з цього органу посилалися працівники Будинку кіно, «Киргизфільмофонду» та Міністерства культури в розмові з пані Ісмаїловою.

 

Як повідомляє видання Kloop.kg, у прес-службі ДКНБ не стали коментувати висловлювання правозахисниці, аргументувавши відмову відсутністю інформації.

 

Сам глава «Киргизфільмофонд» Урмат Айталієв сказав у коментарі Kloop.kg, що показ не відбувся через технічні негаразди в кафе на першому поверсі Будинку кіно: «Я подивився цей фільм, нічого страшного в ньому немає. Я прибув туди на запрошення Толекан (Ісмаїлової. - ТК). Як мені пояснили інженери, внизу в кафе щось згоріло. Сьогодні сказали, що вже до обіду там почне працюватиме електробригада », - сказав він.

 

У «Киргизфільмофонде» наполягають на тому, що ГКНБ і правоохоронні органи не мають ніякого відношення до відключення світла у Будинку кіно, повідомляє киргизстанське видання.

 

Документальний фільм «20. Двадцять свідчень про переломний день протистояння на Майдані» режисера Максима Спасова був створений громадською ініціативою «Євромайдан SOS», інтернет-телебаченням Ukrlife.TV та Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Він нещодавно був продемонстрований в рамках Першого фестивалю історичного документального кіно в Київській фортеці. Переглянути фільм можна тут.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY