detector.media
Катерина Толокольнікова
24.08.2014 14:00
«У пошуках Made in Ukraine»: економічна журналістика як передбачення
«У пошуках Made in Ukraine»: економічна журналістика як передбачення
На 120 сторінках книги Юлії Савостіної значно більше інформації, ніж було зібрано за рік відомого експерименту в блозі на Delo.ua. Адже Юлія продовжує досліджувати українську продукцію. Тож є в книзі й список із 1200 адрес вітчизняних виробників, і близько 4 тисяч професійних фотографій

21 серпня в книгарні «Читай-місто» Юлія Савостіна презентувала книгу «У пошуках Made in Ukraine». За основу було взято відомий експеримент журналістки: з лютого 2013 року й протягом 365 днів вона споживала винятково українські товари і писала про це в блог на Delo.ua. Згодом проект зацікавив і українське телебачення - сюжети Юлії про приємні відкриття серед українських виробників із лютого виходять в ранковому шоу «Ранок з Україною». А нещодавно з ініціативи Юлії ще й відбувся фестиваль Made in Ukrainename="_GoBack">, в якому взяли участь 75 виробників українських товарів.

 

Свого часу Юлія Савостіна зробила кар'єру на українському ТБ: працювала репортером новин на СТБ, вела й продюсувала програму «Ділові факти» на ICTV, була виконавчим продюсером телеканалу «Кіно». А ще - друкувалась у пресі (журнали «Думка» і «Профіль. Україна»), пізніше деякий час займалася бізнесом. Потім у неї виникла ідея експерименту, який, за словами Юлії Савостіної, круто змінив її життя, повернув у журналістику та відкрив нові перспективи.

 

«У мене після цього експерименту стільки в житті змінилося, що я себе уже не пам'ятаю до нього. У мене було принципово інше життя, я працювала директором піар-компанії і не думала, що повернуся в журналістику. Хоча мені хотілося писати. Коли я була ще зовсім «зеленим» журналістом, свого роду підставкою до мікрофона в програмі «Вікна. Тиждень з Георгієм Гонгадзе», кожна летючка у нас починалася словами «Коли ви йдете на роботу, дивіться під ноги», адже цікава тема вам може зустрітися, як тільки ви вийдете за поріг. У випадку з цим експериментом ця фраза підтвердилася», - розповіла Юлія.

 

 


 

 

Випадково спробувавши дешевий, але якісний блиск для губ від українського виробника, Юлія Савостіна взялася за справу, що триває вже півтора роки.

 

«План прожити 365 днів - це лише форма мого проекту, насправді нам було просто цікаво дослідити український ринок. Перші відкриття чекали на нас вже в перші дні та тижні: хто би міг подумати, що в Україні продають власні устриці та мідії чи вирощують чорних кабанів, щоби виробляти хамон. Ми думали, що десь за півроку я зламаюся, але все вийшло», - зазначила автор книги.

 

 


 

 

Презентацію модерувала журналістка Ірина Славінська, яка зізналася, що давно стежила за експериментом Юлії і була рада бачити його результати в книжковому варіанті.

 

«У книзі є дві речі, які мені особисто імпонують, - це, з одного боку, особисті замальовки авторки про цю пригоду - як все починалося, які в процесі виникали складнощі і сюрпризи...А, з іншого боку, цікавою є абсолютно прикладна частина з описами українських регіонів і що там можна знайти. Тепер, вирушаючи подорожувати Україною, в регіонах можна буде не лише подивитися старовинні церкви і замки, а й скуштувати чи придбати те, що виготовляється саме там і далеко не завжди доходить до київських магазинів», - розказала Ірина Славінська.

 

Тож книга «У пошуках Made in Ukraine» стала ще й своєрідним путівником Україною. У ній розписані цікаві підприємства чи не кожної з областей України. Позитивно з точки зору малого та середнього бізнесу для авторки відкрилися Рівненська (чудовий домашній одяг та ювелірні прикраси!) та Тернопільська (там виробляють віскі) області, а «білою плямою» стала Кіровоградська (безліч підприємств по збору пластикових вікон).

 

 


 

 

На 120 сторінках книги, яка вийшла у видавництві «Самміт-Україна» - значно більше інформації, ніж було зібрано за рік експерименту, адже Юлія продовжує досліджувати українську продукцію. Книга лише на половину складається з матеріалів блогу, решта інформації готувалася ексклюзивно для неї -а це і «регіональний» розділ, і список з 1200 адрес виробників, і близько 4 тисяч професійних фотографій. 

 

На початку експерименту Юлію Савостіну та головреда Delo.ua Катерину Венжик усі запитували: «Навіщо це вам?», а тепер говорять: «Ви все передбачили». Хоча ідея журналістки не є єдиною в своєму роді, однак для України виявилася вкрай актуальною: тепер можна констатувати тотальну моду на все українське - від толстовок до солодощів, а ще - контроль штрихкодів, намагання всіма силами підтримати вітчизняного виробника.

 

На запитання, що саме стимулює українців нарешті почати придивлятися до внутрішнього ринку, Юлія відповіла, що, з одного боку - це засилля однакових товарів із мас-маркету, неякісної китайської продукції, а з іншого - властивий українцям принцип «Свій до свого по своє».

 

«Коли ти знаходиш щось українське - гарне, миле, таке, що хочеться купити навіть якщо воно тобі не потрібне - ти купуєш. У нас на момент старту проекту (лютий 2013 року. - ТК), в той зовсім не оптимістичний час, було бажання знайти в Україні щось хороше, вартісне. Бо кожному з нас хочеться пишатися своєю країною - ми бачимо, у що це вилилося», - сказала Юлія Савостіна.

 

І хоча українському споживачу часом доволі важко знайти українські товари (деякі з них елементарно не доходять до більшості магазинів), споживацький інтерес до українського виявився значно більшим, ніж очікувала авторка книги. Тим паче, що якість українських товарів нерідко краща за іноземні аналоги в цій же ціновій категорії - саме це Юлія експериментальним шляхом доводить в сюжетах на телеканалі «Україна».

 

 


 

 

Авторський проект «У пошуках Made in Ukraine» Юлії Савостіної не лише пережив її експеримент, але не думає зупинятися після виходу книжки.

 

«Я знаю, що в залі присутній представник компанії Pocket Book і дуже сподіваюся, що незабаром у нас буде ще й електронна версія цієї книги трьома мовами - українською, російською і англійською. Тоді будуть задоволені всі - і ті, хто любить читати в друці та електронному вигляді, і ті, хто надають перевагу якійсь одній з цих мов», - сказала Юлія Савостіна.

 

До слова, журналістка зазначила, що її здивувало хамське ставлення користувачів Facebook, які у відповідь на її пост із обкладинкою майбутньої книги почали дорікати їй в тому, що видання буде російськомовним. Юлія Савостіна зазначила, що пише російською, веде рубрику на ТБ українською і надалі працюватиме тією мовою, якою їй буде зручно.

 

 


 

 

У коментарі «Детектор медіа» авторка зізналася, що проект матиме декілька продовжень, одне з яких виявилося зовсім несподіваним.

 

«Мені б і надалі хотілося розвивати цю історію, цей цікавий журналістський і споживацький досвід. Я робитиму наступний фестиваль Made in Ukraine вже у жовтні. Дописи до мого блогу, так само як і сюжети на телеканалі «Україна», продовжуватимуть виходити. Якщо книжку купуватимуть - буде й друга частина. А ще цей проект надихнув мене на... літературний твір! Перше оповідання вже вийшло в новоствореному «Літературному журналі» Михайла Кухаря. А далі я планую написати роман. Сподіваюся, що десь через рік я його видам».

 

 

 

 

 

 

 

Фото Максима Лісового

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY