detector.media
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
14.08.2014 12:03
Де більший бардак – в Україні чи в Росії?
Де більший бардак – в Україні чи в Росії?
«1+1» останнім часом чи не найпослідовніше розвінчує російський міф про благополуччя. Але, показуючи деградацію й цілковиту безперспективність «русского мира» та розвінчуючи міфи, треба водночас закликати українців не вподібнюватися такому

Фільм «Російський колос» із циклу «Українські сенсації» (власне виробництво «1+1 продакшн») вже був в ефірі, і ваш автор побачив його 7 серпня на «2+2» вже у повторі. Тож зрозуміло, що сенсаційне відкриття, яке автори робили наприкінці фільму - виявляється, 9 травня Путін та його кліка планувала масштабну провокацію, мета якої - повернути на український трон забутого всіма, крім «Кварталу 95», Віктора Януковича - вже таким для автора не було, адже моторошне 9 травня вже позаду.

 

Але насправді це деталь, котра не має значення для контексту, з якого «Російський колос», як на мене, в останній частині стрічки поступово вийшов. Бо від самого початку завдання авторів проглядалося досить чітко: показати широкій українській аудиторії, що Російська Федерація повною мірою відповідає визначенню колоса на глиняних ногах.

 

Нам показували, що ховається за кремлівським фасадом. І як виглядає той рай на землі, якого вимагають українські русофіли криками: «Росія! Путін!» Та використовуючи в якості головного аргументу на свою користь високі російські пенсії.

 

Згаданий випуск «Українських сенсацій» за допомогою наглядної агітації це легко спростовує. Треба просто перевести рублі на гривні за курсом, аби довести - російський пенсіонер має лише на 100-200 гривень більше від українського. Правда, для певної категорії наших співгромадян згадані суми - досить серйозні й не завжди досяжні гроші. Проте зовсім не варті того, аби в боях за можливість отримати їх продавати й зраджувати Батьківщину.

 

До слова, «1+1» останнім часом чи не найпослідовніше розвінчує російський міф про благополуччя. У червні в рамках спецпроекту ТСН показала кілька сюжетів своїх кореспондентів із російської глибинки. Котра починається, до речі, вже незабаром після московської кільцевої дороги. Знаючи, що в Москві живе близько десяти мільйонів людей, докинувши сюди кількість населення Санкт-Петербурга та віднявши отриману суму від загальної кількості населення Російської Федерації - 150 мільйонів, отримаємо приблизно 125 мільйонів громадян Росії, котрі живуть у глибинці й не мають інакших перспектив.

 

Тобто, в Росії жахлива депресивна глибинка - це все, що не в межах Москви й Петербурга. Побувавши в тилу ворога, кореспонденти ТСН показали аварійні будинки з брудними сортирами та без каналізації, за які мешканці ще й вносять квартплату, еквівалентну 1 тисячі гривень на місяць. Росіяни незалежно від віку та способу життя п'ють усе, що горить. До речі, вони там раніше виходять на пенсію - щоб пропивати її ж ледь не щодня й не крутитися під ногами. Фасади будинків, замальовані спеціально до приїзду Путіна і потім «розмальовані» назад. Медичне обладнання, завезене в лікарню того місця на час, поки туди приїде голова держави - аби потім демонтувати його й вивезти в невідомому напрямку. Від заміни унітазів у московській квартирі перед приїздом туди в гості ветерана «Нормандії», показаної в фільмі Володимира Меньшова «Заздрість богів», історія з апаратурою відрізняється тим, що унітази лишили господарям. Словом, повний спектр свинцевої мерзоти російського життя, яким так обурювався Максим Горький, українські телевізійники явили нам наочно.

 

І не лише вони. Для «Російського колоса» використовували відео ворожих нам «НТВ», «Росія 24», «ТВЦ» та інших. Виявляється, колись і ці канали дозволяли собі показувати Росію без прикрас. Щоправда, нічого не помінялося, ефекту нуль, зараз у тих, хто в клоаках, небувале патріотичне піднесення - але бараки без зручностей на зручні палаци не перетворилися.

 

Працюючи на контрасті, автори фільму показують, що насправді Росія - дуже багата країна й могла б жити за рахунок лише власних природних ресурсів. Але рядові нафтовики й газовики живуть, наче там у них бомбили й досі не відновили житловий фонд. Керівництво «Нафтогазу», російської залізниці та інших державних компаній, користуючись риторикою більшовиків, жирує за народні гроші. Путін називає себе найбагатшою людиною в світі, публічно рве рапорти військових зі скаргами на маленькі пенсії, сміється з людей, котрі скаржаться на погані дороги, не маючи машин, які не можуть по них їздити - а Севастополь все одно скандує: «Росія!»

 

Не зупиняє навіть те, що саме в ці депресивні регіони, а не до міста-героя Москви, відправляють колишніх українських військових, котрі присягнули Росії. А також не насторожує, чому біженців із Донбасу вербують на роботу в Новосибірськ просто в таборі - це вже показав у новинах «Дождь», правда, без коментарів.

 

Водночас не треба забувати, що в нинішній Україні теж є регіони з низьким рівнем життя. Люди соціально не захищені. Десь немає світла, десь води, десь каналізації. Донедавна подібні сюжети, а то й побудовані на подібному контенті проекти, домінували в українському ефірі, не лише на «Плюсах». Хтось називав це гіркою правдою, хтось - чорнухою, хтось хвалив телебачення за небайдужість до гострих соціальних проблем. Але з початком російської агресії своє на певний час перестало смердіти. І українцям приємно, навіть радісно, коли по телевізору чи в мережі з'являється черговий відеодоказ того, що п'яна деградована Росія валяється у власній блювоті і скоро їй кирдик, так скоріше б.

 

Насправді соціальна відповідальність фільмів зразка «Російського колоса» повинна полягати, як на мене, ось у чому. Показуючи деградацію й цілковиту безперспективність «русского мира» та розвінчуючи міфи, треба водночас закликати українців не вподібнюватися такому. Історія з напівсиловим згортанням того, що лишилося від революційного позитивного Майдану, мала би стати яскравим прикладом: або ти прибираєш сміття за собою та займаєшся справами, корисними для тебе й країни, або живеш на смітнику, всім незадоволений. У першому випадку ти - активний громадянин України, в другому - адепт «русского мира». І так далі, по всіх пунктах, у всіх без винятку сферах. Українські чистота й порядок та заклики дотримуватися цього скрізь телебачення мало б протиставити жахливим картинкам із російської глибинки, де напівголі п'яні брудні мужики волають: «За Путіна!»

 

Натомість, як уже говорилося вище, «Російський колос» укотре застеріг від повернення Януковича в Україну. Теж свого роду сміття, яке вже прибрали... Проте краще б показувати нам, як не перетворитися на немиту Росію і що для цього слід робити.

 

Фото -Youtube.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY