detector.media
12.08.2014 16:05
Громадськість вимагає надати державному «Українському радіо» FM-частоти
Громадськість вимагає надати державному «Українському радіо» FM-частоти

Громадськість вимагає надати трьом радіоканалам «Українського радіо» радіочастоти у верхньому FM-діапазоні. Про це йдеться у відповідній заяві, яка зібрала вже майже 1000 підписів.

 

«"Українське радіо" забезпечувало всю повноту інформації про те, що діється в Україні і навколо неї, навіть у найскрутніші часи. І одночасно методично, з року в рік «Українське радіо» через руйнування проводового мовлення та штучне обмеження частотного ресурсу, втрачало свою аудиторію», - йдеться в заяві.

 

«Натомість у FM-діапазоні і нині добре себе почувають зовсім неукраїнські канали із зовсім неукраїнською інформаційною та музичною політикою, - стверджують активісти. - Нас, слухачів, позбавили можливості чути на своїй території своє радіо».

 

Підписанти вимагають від влади - Президента України, Кабінету міністрів України, Комітету з питань свободи слова та інформації, Держкомтелерадіо й Національної ради з питань телебачення і радіомовлення - забезпечити три канали «Українського радіо» «частотним ресурсом у верхньому FM-діапазоні, а також зробити все можливе для відновлення роботи потужних передавачів на середніх хвилях та проводового мовлення».

 

До прикладу,  радіо «Промінь» в середньому по Україні має частоти від 67 до 73 МГц і його можуть слухати лише ті українці, які мають передавачі з широким діапазоном. Тож аби почути «Українське радіо», «потрібно спеціально іти на ринок або в магазин і шукати тільки певні моделі приймачів (як правило, як не дивно, китайського виробництва), які мають цей діапазон», - розповів «Детектор медіа» директор радіо «Промінь» Роман Коляда.

 

Він додав, що «в умовах інформаційної війни надмірна розкіш для держави - мати колосальний інформаційний ресурс у вигляді Національної радіокомпанії (НРКУ) і не мати мереж повноцінного поширення "Українського радіо"».

 

Найпоширенішим FM-діапазоном наразі є 88-108 МГц. На цих частотах працюють радіостанції «Шарманка», «Русское радио», Kiss-FM, Europa-plus та інші.

 

Нагадаємо, 17 липня Нацрада скасувала конкурс на 28 радіочастот, на який найбільше заявок подали НРКУ і радіо «Вести». НРКУ протестує

 

Ірина Андрейців для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY