detector.media
01.08.2014 16:11
Українську стрічку «Людина з кіноапаратом» названо найвизначнішим докфільмом всіх часів
Українську стрічку «Людина з кіноапаратом» названо найвизначнішим докфільмом всіх часів

Створена у 1929 році стрічка «Людина з кіноапаратом» режисера Дзиґи Вертова посіла перше місце в  авторитетному кінорейтингу від  Британського кіноінституту (BFI). Про це повідомляє Національний центр Олександра Довженка.

 

«1 серпня о 00.01 за Грінвічем Британський кіноінститут (BFI), видавець найстарішого та найавторитетнішого кіножурналу Sight & Sound, оприлюднив результати голосування за найвизначніший документальний фільм всіх часів. У складанні рейтингу взяли участь понад 200 критиків і 100 фільммейкерів з різних країн, з них 110 назвали найкращим українську стрічку Дзиґи Вертова  "Людина з кіноапаратом" (1929). Таким чином вона посіла першу сходинку», - повідомляє центр.

 

«Людина з кіноапаратом» - друга стрічка режисера Дзиґи Вертова, створена на Одеській кінофабриці ВУФКУ спільно з талановитим оператором Михайлом Кауфманом. Дзиґа Вертов був свого часу виключений з Совкіно, однак його  запросило до України керівництво ВУФКУ, яке мало лояльніше ставлення до мистецьких експериментів.

 

Фільм «Людина з кіноапаратом» був неоднозначно сприйнятий критиками, його не зрозуміла аудиторія.

 

«Авторефлексивний експеримент Вертова невдовзі був викреслений з історії радянського кіно й надовго забутий. «Людину з кіноапаратом» згадали лише в 1960-х роках по смерті режисера, коли кінематографісти французької «нової  хвилі» перевідкрили його творчість. Знятий в Одесі, Києві та Харкові, фільм є методологічним посібником для кінодокументалістів і одночасно «фільмом про фільм», в якому ставляться питання про природу безпристрасної фіксації реальності. «Людина з кіноапаратом», маніфест Вертовської футуристичної концепції «кіноока» є взірцем неймовірного монтажного експеримента, «кіносимфонії» про життя радянського мегаполіса, в якому ще рясно розлиті ознаки славетної політики українізації - написи, гасла, плакати тощо», - йдеться в повідомленні сайту Національного центру Олександра Довженка.

 

У рейтингу журналу Sight & Sound розглядалося понад 1000 фільмів від зародження кінематографа до наших днів. Кожна п'ята стрічка була знята після 2000 року.

 

«Тим неймовірніше, що німа стрічка 1929 року отримала таке визнання кінопрофесіоналів з усього світу», - зазначають на сайті Національного центру Олександра Довженка.

 

Журнал Sight & Sound - найстаріший з існуючих кіножурнал у світі, який виходить в Великобританії з 1932 року. Видання регулярно, з 1952 року, публікує рейтинги найвизначніших фільмів всіх часів за результатами опитувань сотень кіноекспертів з усього світу. Рейтинг Sight & Sound вважається найавторитетнішим в середовищі кінематографістів.

 

В попередньому рейтингу 2012 року не розрізнялися ігрові та документальні фільми. Перше місце тоді посіла стрічка Адьфреда Гічкока «Запаморочення». В рейтингу того року «Людина з кіноапаратом» посіла феноменальне 8 місце серед фільмів всіх часів, що й спонукало BFI запровадити окремий рейтинг документальних стрічок.

 

Повний рейтинг, до якого ввійшли 50 навидатніших документальних стрічок,буде опубліковано у вересневому номері журналу Sight & Sound.

 

 

Нагадаємо, останніми роками зростає інтерес до старого українського кіно. Покази фільмів початку минулого століття відбуваються на багатьох фестивалях в Україні та закордоном. Ретроспектива українського кіно була в програмі V Одеського міжнародного кінофестивалю. Минулого року українські стрічки презентували на 32-му фестивалі німого кіно в Порденоні.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY