detector.media
31.07.2014 13:10
Засідання Нацради перервали пікетувальники з вимогою цензури російських серіалів (ФОТО)

Сьогодні, 31 липня, засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення перервали громадські активісти, які пікетували Нацраду з вимогою припинити трансляцію в Україні російських серіалів.

 

Близько 20 громадських активістів у супроводі телекамер увірвалися до зали засідань Нацради зі словами: «Що тут за збіговисько українофобів?» та звинуватили голову Нацради Юрія Артеменка в тому, що він у якомусь інтерв'ю нібито виступив за зменшення кількості українських серіалів і збільшення кількості російських. У руках вони тримали плакат «Ні телевізійній окупації».

 

 

Юрій Артеменко відкинув звинувачення та заявив, що новий склад Нацради навпаки робить усе, щоб українського контенту в ефірі було більше. Він наголосив, що Нацрада одними з перших своїх рішень зупинила мовлення в Україні російських телеканалів «Россия 24», ТВЦ, «Звезда» тощо, звернулася до суду і добилася рішення суду про тимчасову заборону телеканалу ТВЦ.

 

«Ми не тільки від наших представників на місцях, а й від усіх людей, від Антикризового медіацентру приймаємо повідомленні про те, де мовить російський канал, і вживаємо заходів. Ми звертаємося до міліції, до правоохоронних органів і просимо реагувати на тих, хто включає російські канали. Це зрадники. Перша вже справа пішла. У Мелітополі провайдер продовжував транслювати російські канали, у тому числі канал «Звезда» на території військового містечка. Це перший випадок, коли за фактом порушено кримінальну справу, і цей злочин внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Хочу, щоб кабельники задумалися, що це не забави, а злочин проти народу», - заявив пан Артеменко.

 

Він також повідомив про проблему з трансляцією російських каналів через супутник у мережах готелів. Нацрада вже звернулася до Державного агентства з туризму і курортів, Державної інспекції з питнь захисту прав споживачів і до Міністерства регіонального розвитку.

 

 

«Ми з вами не про те говоримо! Ми хочемо почути про російський контент на українських каналах, а не про російські канали», - заперечили активісти. За їхніми словами, в Україні продовжується російська пропаганда в ефірі українських каналів.

 

«Чому серіал з Іваном Охлобистіним досі в українському ефірі? На каналі ICTV одразу після трансляції новин про війну без перерви на рекламу починається серіал «Литейный» - пропаганда російських спецслужб», - поскаржилися активісти.

 

У відповідь заступник голови Нацради Григорій Шверк наголосив, що в Нацради немає підстав змінювати контент телерадіоорганізацій, якщо цей контент відповідає законодавству України.

 

«У російських серіалах показують дуже натуралістичні вбивства», - поскаржилися пікетувальники. «А якби вони були в українських серіалах?», - парирував Григорій Шверк. «Це відповідає закону?», - запитали активісти. «Відповідає», - сказав пан Шверк. Згодом він уточнив, що ефір українських телеканалів відповідає нормам закону.

 

Юрій Артеменко нагадав, що процес зменшення російського контенту в ефірі вже пішов. «Ми (країна) не були готові до інформаційної війни. Водночас усе зробити не можна. Ви знаєте заяву Держкіно, що вони вперше в історії не допустили два фільми до прокату в кінопрокаті. Тобто процес пішов. Що стосується українських і російських серіалів. Я б дуже хотів, щоб українських було більше. Вони знищувалися роками, у нас немає необхідної кількості, щоб заповнювати прайм-тайм», - сказав він і додав, що регуляторний орган не має вправа втручатися в контент.

 

«Наприклад, Олександр Ткаченко пропонує встановити квоту 50%для українських серіалів у прайм-тайм. Я йому кажу, що я не проти, але я проти 50%. Потрібно стимулювати українське виробництво. Заборонами нічого не доб'єшся. Спілкуйтеся з колегами, домовляйтеся між собою», - розповів пан Артеменко.

 

На думку активістів, ініціатором таких процесів має бути Нацрада. Натомість на думку членів Нацради, питання контенту - це до телеканалів. «Канали хочуть щось міняти. Але в них є закуплений продукт, у них немає грошей на виробництво власних серіалів. Вони зараз починають цю роботу. Пропоную громадськості краще розібратися в законодавстві і звертатися зі своїми питаннями до телеканалів», - зауважив член Нацради Владислав Севрюков.

 

Юрій Артеменко заявив, що звертається до керівників усіх телерадіоорганізацій: «Підіть назустріч суспільству, збільшуйте кількість україномовного продукту, власного продукту, якщо ви мовите на сході - збільшуйте мовлення російською мовою, зніміть з ефіру серіали, які пропагують російську армію, спецназ». Він запропонував пікетувальникам іти зі своїми вимогами до телеканалів.

 

Активісти натомість висловили вимогу до Нацради щось зробити, наприклад, звернутися до Верховної Ради з ініціативою заборонити серіали, які пропонують ворога.

 

«Ви говорите так, ніби війни нема, - заявив активіст Юрко Зелений. - Чому ви не можете відключити рубильник? Навіщо Нацрада, яка нічого не може?».

 

Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк розповіла, що вже є домовленість створити робочу групу за участі представників Нацради, кінематографістів і телевізійників, яка працюватиме над змінами до законодавства, які стимулюватимуть поширення українського продукту в ефірі, наприклад зобов'яжуть канали транслювати український продукт у прайм-тайм.

 

Члени Нацради запропонували активістам звернутися до суду щодо порушень в інформаційному просторі, а юристи Нацради допоможуть оформити позови. Також вони запропонували блокувати тих, хто розносить ворожий контент.

 

Після півгодинної дискусії активісти залишили залу засідань Нацради.

 

Дивіться репортаж із пікету та дискусії з Нацрадою на «Відеотеці» найближчим часом.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY