detector.media
30.07.2014 14:09
Інтернет-моніторинг ІМІ виявив найбільше матеріалів з ознаками джинси про Московський патріархат
Інтернет-моніторинг ІМІ виявив найбільше матеріалів з ознаками джинси про Московський патріархат

Моніторинг чотирьох інтернет-видань Інстутут масової інформації зафіксував, що в липні найбільше матеріалів з ознаками політичної джинси стосувалися Російської православної церкви (РПЦ) та Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

 

Нагадаємо, проект з моніторингу джинси та неналежного маркування ІМІ проводить у чотирьох інтернет-виданнях (Liga.net, «Обозреватель», УНІАН і Lb.ua).

 

За даними моніторингу, майже половина матеріалів з ознаками політичного замовлення було розміщено на користь РПЦ та УПЦ МП, по 17% - на користь Партії розвитку України та КПУ. Загалом в інтернет-ЗМІ у липні 78% матеріалів з ознаками джинси було саме політичного характеру.

 

Найбільше публікацій з ознаками замовлення серед видань, що підпадають під моніторинг, розмістив УНІАН - 20, причому 12 з них були присвячені Московському патріархату. Головними ньюзмейкерами в цих новинах виступали Патріарх РПЦ Кирило та голова Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда.

 

Наприклад, новина на УНІАН: «Патриарх Кирилл молится о том, чтобы в Украине никто не подвергался дискриминации по религиозному признаку», де Кирило наголошує, що в Україні триває «междоусобная брань» і молиться, щоб українців не дискримінували через політичний вибір. В загальний архів новин на УНІАН потрапила також розшифровка проповіді Патріарха РПЦ Кирила, де він роз'яснює поняття «Святая Русь» і т.п. У цих публікаціях наголошується також на «канонічності» Російської православної церкви в Україні.

 

Експерт ІМІ Олена Голуб вважає, що таке різке збільшення публікацій з ознаками замовлення від УПЦ МП можна пояснити також наближенням виборів митрополита цієї церкви.

 

Інститут масової інформації звертається до всіх ЗМІ із закликом маркувати проплачені публікації відповідним чином - словами «реклама» або «на правах реклами».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY