detector.media
16.07.2014 18:15
Асоціації кабельників закликають колег припинити ретрансляцію російських каналів, а від українських медіа очікують об’єктивності
Асоціації кабельників закликають колег припинити ретрансляцію російських каналів, а від українських медіа очікують об’єктивності

Громадські індустріальні об'єднання в галузі платного телебачення - Асоціація правовласників і постачальників контенту, «Телекомунікаційна палата України» й асоціація «Укртелемережа» - просять провайдерів припинити ретрансляцію інформаційних російських програм і закликають українські канали об'єктивно висвітлювати події в державі. Про це йдеться в їхній спільній заяві, поширеній 16 липня.

 

Асоціації підтримують позицію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо здійснення контролю за діяльністю провайдерів програмної послуги в умовах інформаційної війни, якою серед іншого визначено, що «регулятор чітко усвідомлює і з розумінням ставиться до того, що частина провайдерів програмної послуги змушені працювати в умовах, практично наближених до бойових, і тимчасово не може повною мірою виконувати свої ліцензійні зобов'язання та вимоги Національної ради».

 

Представники об'єднань висловлюють подяку Національній раді за розуміння ситуації в галузі, та звертаються до всіх провайдерів, які працюють у мирних умовах з проханням припинити ретрансляцію інформаційних російських телепрограм з метою збереження спокою та стабільності у своїх регіонах.

 

Асоціації вважають, що незважаючи на те, що окремі абоненти кабельних мереж не підтримують виключення російських інформаційних телепрограм, але зараз при прийнятті рішення треба врахувати, що в «бойових» населених пунктах східної України, де під тиском озброєних груп вони ретранслюються, бізнесу взагалі немає. У цих регіонах спостерігається відтік абонентів до 50%, припинення роботи пошти, банківських установ, руйнування інфраструктури,і головне - загибель людей. «Провайдери програмної послуги є патріотами своєї держави та можуть внести свій вагомий внесок у збереження нашої єдиної країни», - йдеться в спільній заяві асоціацій.

 

Експерти громадських організацій також закликають українські телеканали, у зв'язку з обмеженнями ретрансляції іноземних ЗМІ, об'єктивно висвітлювати події в державі, дотримуватися журналістських стандартів, плюралізму, розповсюджувати достовірну та перевірену інформацію. Саме на українські телеканали зараз буде покладена велика відповідальність за перетворення в країні, вважають автори заяви.name="_GoBack">

 

Водночас об'єднання очікують активних дій регулятора з припинення, відповідно до європейської практики, поширення сигналу російських каналів супутниковим оператором Eutelsat через звернення Нацради за допомогою Європейської платформи регуляторних органів EPRA до французького регулятора в галузі телерадіомовлення, яке Нацрада зробила наприкінці травня цього року.

 

За основу майбутнього Плану дій з лібералізації регулювання діяльності провайдерів програмної послуги асоціації пропонують взяти пропозиції «Телекомунікаційної палати України», які були надані на зустрічі громадських об'єднань із членами Нацради 14 липня 2014 року.

 

Нагадаємо, 11 липня об'єднання кабельників - Асоціація правовласників і постачальників контенту й асоціація «Укртелемережа» - попросили Президента України Петра Порошенка, представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуню Міятович і голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка запровадити мораторій на перевірки ЗМІ в зоні проведення АТО.

 

У відповідь перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк заявила, що Нацрада не оголошувала перевірок у зоні антитерористичної операції, а жорсткі заяви регулятора стосуються визволених і мирних територій, де провайдери ретранслюють російську пропаганду.

 

Нацрада також пообіцяла особливий підхід до провайдерів і мовників у зоні АТО.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY