detector.media
08.07.2014 20:12
У Росії завели другу кримінальну справу на поета і блогера, що підтримує Україну
У Росії завели другу кримінальну справу на поета і блогера, що підтримує Україну

Відносно поета, блогера, вчителя німецької мови Олександра Бившева, який проживає у селищі Кроми Орловської області (РФ), порушено другу кримінальну справу про екстремізм. Про це пише інтернет-видання «Грані.ру» з посиланням на повідомлення поета в Facebook.

 

За словами Олександра Бившева,  приводом для відкриття кримінальної справи став його вірш «Українські повстанці», присвячене бійцям УПА часів Другої світової війни. 5 липня йому вручили постанову про порушення кримінальної справи в Слідчому комітеті.

 

Це вже друга кримінальна справа про екстремізм, яку порушено проти поета. Першу було відкрито у травні. Тоді підставою для кримінального переслідування став вірш «Українським патріотам». Треба зазначити, що вірші Олександра Бившева публікувались у кількох українських виданнях - миколаївському «Новости N», полтавському «Коло». 8 липня на сайті «Коло» була опублікована стаття на підтримку російського поета.

 

За частиною 1 статті 282 КК (розпалювання ненависті або ворожнечі) в її новій редакції поетові загрожує до чотирьох років колонії. 19 червня будинку поета пройшов обшук, в ході якого слідчі вилучили ноутбук та електронні носії даних.

 

Олександр Бившев повідомив, що у відкритті кримінальних справ російська влада використовує дані експертизи, підписаної доцентом Орловського держуніверситету Людмилою Власовою. «Як і у випадку з моїм віршем" Українським патріотам "колишній вчитель російської мови та літератури" вгледів у мене знову все теж "розпалювання" ворожнечі до росіян, злочинні спонукання, висловлювання зневажливого характеру за ознакою національності та іншу лабуду, на якій вона давно вже набила руку. А непоганий додатковий заробіток для доцента, а?! Скільки ще "експертних висновків" напише Л.А. за кругленьку суму», - написав поет в соцмережі.

 

 

Про можливість кримінального переслідування Олександра Бившева районна газета «Зоря» писала ще 29 березня. Прокурор Кромского району Максим Гришин повідомив, що у відомство надійшла анонімна заява за фактом публікації в інтернеті вірша «Українським патріотам». Ці вірші поет опублікував 1 березня на своїх сторінках у «ВКонтакте» і Facebook. «Матеріали перевірки направлено прокуратурою для розгляду в центр з протидії екстремізму УМВС Орловської області», - повідомив Максим Гришин.

 

У тому ж номері «Зорі» була опублікована замітка про пана Бившева під назвою «Таким "патріотам"місця в Росії немає!». Текст, підписаний А. Глотіним і С. Котовим, витриманий у традиціях радянської розгромної критики. Коментуючи вірш Олександра Бившева «Україна (З приводу її вступу до Євросоюзу)», опублікованого ще 15 листопада 2013 року в миколаївській газеті «Новости N», журналісти заявили: «У неспокійний час, коли зовнішні вороги оскалили свої зуби і зачаїлися в смертоносному стрибку, знаходяться люди, які підривають Росію зсередини, діючи, як п'ята колона».

 

Згадувався і опублікований Олександром Бившевим в інтернеті відкритий лист, в якому він зізнавався, що йому соромно за свою країну за анексію Криму. «У той час, коли по всій країні проходять мітинги, відправляються машини з продовольством, збираються кошти на підтримку мирних жителів Криму і їх волевиявлення увійти до складу Російської Федерації, знаходяться люди, які по злому наміру або за своїм непорозуміння підривають основи демократії», - говорилося в замітці.

 

У середині квітня російська «Новая газета» повідомила, що після виходу цієї публікації ставлення жителів Кром до Бившева погіршилося. «Персональні санкції проти мене вже ввели: деякі знайомі не вітаються, навіть на інший бік вулиці переходять. У магазинах дивляться косо», - розповів поет. Він також повідомив, що директор селищного клубу скасував його творчий вечір, незважаючи на раніше досягнуті домовленості.

 

Олександру Бившеву 42 роки, він уродженець Кром. Після закінчення Орловського педінституту працює в селищній школі вчителем німецької мови. Автор двох книг віршів. Член Спілки письменників XXI століття. У письменника на руках хворі батьки - 84-річний батько, котрий переніс інфаркт, і напівсліпа матір, у якої недавно був інсульт.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY