detector.media
07.07.2014 22:37
Захист Сенцова оскаржуватиме його арешт - кримські суддя і прокурор не мали права діяти від імені Росії
Захист Сенцова оскаржуватиме його арешт - кримські суддя і прокурор не мали права діяти від імені Росії

Захист українського кінорежисера Олега Сенцова, арештованого ФСБ Росії за підозрою в плануванні терактів у Криму, має намір оскаржити винесене 7 липня рішення Лефортовського районного суду міста Москви (РФ) про продовження терміну його утримання під вартою до 11 жовтня. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на заяву адвоката Дмитра Дінзе.

 

«Будемо оскаржувати продовження терміну утримання під вартою в даний час в Московському міському суді. Це буде в найближчі три дні відповідно до закону», - сказав захисник.

 

За словами Дмитра Дінзе, запобіжний захід у вигляді взяття під варту спочатку було обрано «незаконно і необгрунтовано».

 

Як стверджує адвокат, кримські суддя, прокурор і адвокат не мали права здійснювати правосуддя від імені Росії, оскільки на момент винесення ухвали про запобіжний захід Олегу Сенцову у вигляді утримання під вартою вони не мали громадянства РФ і не склали іспит на знання російського законодавства. Документи, які підтверджували б зворотне, в матеріалах справи відсутні.

 

«Слідство не надало підтверджень легітимності того рішення, за яким Сенцов перебуває під вартою. А саме те, що прокурор, суддя і захисник мали на це право: суддя - обрати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, прокурор - представляти Російську Федерацію (мова йде про так званого "прокурора Криму" Наталію Поклонську. - Ред.), а адвокат Хрящиков - брати участь у цьому процесі і захищати права і свободу Сенцова в рамках основного процесу», - підкреслив він.

 

 

Нагадаємо, 7 липня МЗС України заявило своє обурення рішенням Лефортовського районного суду Москви (РФ) щодо продовження утримання під вартою українського режисера Олега Сенцова, якого було арештовано за підозрою в підготовці терактів у Криму, до 11 жовтня. Міністерство закордонних справ України категорично вимагає від Росії негайного звільнити і повернути в Україну Олега Сенцова та інших ув'язнених українців.

 

7 липня під час суду у Москві Олег Сенцов заявив протест проти спроб Росії позбавити його українського громадянства і захисту. Як повідомляла «Детектор медіа», у московському СІЗО український режиссер зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України». 

 

Наприкінці червня Генеральна прокуратура РФ заявила, що підстав для зміни запобіжного заходу та припинення кримінального переслідування затриманого у Криму українського режисера Олега Сенцова, а також іншого затриманого Олександра Кольченка, не вбачається.

 

За інформацією Генпрокуратури Росії, УФСБ РФ по Республіці Крим та Севастополю відкрило та об'єднало в одному провадженні три кримінальні справи за фактами діяльності так званого «терористичного співтовариства». В якості підозрюваних затримані Олег Сенцов і Олександр Кольченко. Генпрокуратура Росії стверджує, що зараз вони користуються послугами захисників, дають свідчення і етаповані до СІЗО на території Москви.

 

3 червня міністерство закордонних справ України вручило російському посольству ноту, в якій вимагає організувати зустріч з арештованим режисером. 

 

Російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом.

 

ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти, а також російський кінорежисер Микита Міхалков.

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України  Петра Порошенка  із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY