detector.media
01.07.2014 18:28
СБУ оголосила про підозру в закликах до тероризму одному з керівників сайту «Набат» у Миколаєві
СБУ оголосила про підозру в закликах до тероризму одному з керівників сайту «Набат» у Миколаєві

Управління Служби безпеки України в Миколаївській області відкрило кримінальне провадження щодо одного з керівників сайту «Набат», що позиціонує себе як новинний портал, проте з моменту початку окупації Росією Криму займається відвертою проросійською пропагандою. Про це в коментарі виданню «Преступности.НЕТ» повідомив начальник Управління СБУ в Миколаївській області Володимир Криленко.

 

Кримінальне провадження відкрито за статтею 258-2 Кримінального кодексу України (публічні заклики до вчинення терористичного акту), а одному з керівників цього сайту вже оголошено про підозру у вчиненні даного злочину. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до п'яти років.

 

«Сайт - це неживе, із сайтами ми не боремося, ми займаємося людьми, які ведуть ці сайти. У нас порушено кримінальне провадження й оголошено вже підозру одному з керівників сайту «Набат». Ця інформація скоро буде оприлюднена на нашому сайті. Стаття - заклики до терористичної діяльності. Оголосили підозру одній людині, в діях якої є цей склад злочину», - розповів пан Криленко.

 

За інформацією «Преступности.НЕТ», в даному кримінальному провадженні по закликам до терористичної діяльності СБУ оголосила про підозру жителю Миколаєва Д. Двойнисюку, який продовжив замість попереднього керівника сайту Костянтина Тістола оновлювати «Набат». При цьому на самому сайті в розділі «Підтримай проект», де людей просять перерахувати сайту гроші, в якості представника порталу вказана Тістол Наталія Костянтинівна.

 

Як пише «Преступности.НЕТ», протягом останніх місяців миколаївський сайт «Набат» активно поширює неперевірену, а часто - неправдиву інформацію про події в Криму та на Донбасі: публікуються статті, де Україна підноситься як фашистська держава, а терористи в Луганській і Донецькій областях, навпаки, як рятівники і визволителі. Крім того, сайт ретранслює пропаганду російського телеведучого Дмитра Кисельова.

 

Керівник сайту Костянтин Тістол у березні цього року організовував проросійські мітинги в Миколаєві. Пізніше СБУ відкрила щодо нього кримінальне провадження за частиною 2 статті 110 КК України, після чого пан Тістол втік до Криму, а міліція оголосила його в розшук. Пізніше стало відомо, що в лютому цього року пана Тістола завербували спецслужби Російської Федерації для ведення підривної діяльності в Миколаєві.

 

Разом з тим на сайті УСБУ в Миколаївській області йдеться про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України) стосовно мешканця Миколаєва, який підозрюється у поширенні через інтернет матеріалів сепаратиського змісту.

 

«Протягом травня ц.р. 28-річний мешканець обласного центру отримував від свого куратора з АР Крим рекомендації щодо підготовки та оприлюднення матеріалів, які містили заклики до поширення «кримського сценарію» на інші регіони України. Обвинувальний акт стосовно громадянина України направлено до обласної прокуратури для подальшого скерування до суду», - йдеться в повідомленні.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY