detector.media
28.06.2014 10:21
Спілка кінематографістів просить Кабмін врахувати аргументи щодо призначення голови Держкіно
Спілка кінематографістів просить Кабмін врахувати аргументи щодо призначення голови Держкіно

Національна спілка кінематографістів України просить Кабінет міністрів врахувати думку професійного об`єднання щодо призначення голови Держкіно. Свої підписи у листі до представників Уряду також  додали 10 працівників кіногалузі, які не є секретарями НСКУ: кінорежисер Ахтем Сейтаблаєв, народні артисти України Роман Балаян та Олег Фіалко, заслужені діячі мистецтв України Юрій Терещенко (кінорежисер) й Сергій Гармаш (кінооператор),  композитор Вадим Храпачов, кінорежисер Максим Паперник, продюсер Юрій Морозов, а також представники кіномереж «Планета кіно» (Наталія Байдан) і «Мультиплекс» (Антон Пугач).

 

«Перше, на чому ми наполягаємо: новий очільник відомства не може бути з переліку тих, хто очолював в часи президентства Віктора Януковича   громадські ради та інші формування при Держкіно.

 

Друге, що викликає занепокоєння: процедура організації різних нарад, де експерти відкрито чи таємно підтримують того чи іншого кандидата. На нашу думку, перелік осіб, які мають моральне та професійне право бути запрошеними до таких обговорень, а тим більше до голосувань, повинен складатися за якимись зрозумілими та логічними принципами. До участі у таких нарадах, якщо  йдеться  про голосування та врахування голосів експертів, не можуть  запрошуватися близькі родичі претендентів та громадяни інших країн. На жаль, останні обговорення були саме такими. Крім того, більшість провідних майстрів кіномистецтва України взагалі не отримали на них запрошення.

 

Третє: нам не зрозуміло, чому до участі у конкурсі не запросили всіх кандидатів, яких запропонувала НСКУ (одного кандидата  штучним чином було позбавлено можливості представити свою програму). Вважаємо, що конкурс повинен бути відкритим та прозорим, і всі ті, кому висловила довіру НСКУ, мають право брати у ньому участь», - йдеться  у листі до міністрів за підписом голови НСКУ Сергі Тримбача.

 

Також автори листа зазначають: «Наполягаємо, щоб призначення керівника державного органу, діяльність якого пов`язана з  кіномистецтвом, відбувалося з урахуванням викладених нами зауважень та духу й букви Закону, які диктують зовсім інший підхід, ніж ми спостерігали  на етапі обговорень та консультацій, які вже відбулися».

 

Нагадаємо, слухання щодо визначення кандидатури голови Держкіно України, у яких взяло участь понад 50 експертів, проходили 18 квітня та 13 червня у Міністерстві культури та Будинку кіно.

 

18 квітня в Міністерстві культури були обговорені можливі кандидатури на посаду голови Держкіно. Кандидатами було висунуто Андрія Дончика - випускника Інституту театру, кіно і телебачення ім.Карпенка-Карого, має досвід роботи у кіно і телебаченні, Пилипа Іллєнка - актора, продюсера, юриста, громадського діяча (ВО «Свобода»), а також Олега Коротенка - економіста й кінорежисера. Міністр культури Євген Нищук, підводячи підсумки наради, за повідомленням джерел «Детектор медіа», сказав, що врахує думку кіноспільноти, яка найбільше підтримала Андрія Дончика.

 

13 червня під час голосування за кандидатів на посаду Голови Державного агентства України з питань кіно два кандидати - кіно- і телережисер Андрій Дончик та кінопродюсер Пилип Іллєнко отримали рівну кількість голосів.

 

Близько 30 кінорежисерів, продюсерів, сценаристів, кінознавців та кінокритиків звернулись звідкритим листом до міністра культури України Євгена Нищука з проханням якнайшвидше призначити керівника Держкіно України та запровадити у країні процедуру відкритих пітчингів кінопроектів.  

 

21 травня голова НСКУ) Сергій Тримбач звернувся з відкритим листом до міністра культури Євгена Нищука з проханням терміново втрутитися в ситуацію з приводу призначення нового голови Держкіно України.

 

Свого претендента - Пилипа Іллєнка - на посаду голови Держкіно рекомендував і Уряд.  Рішення про це, враховуючи широкий резонанс у суспільстві, Міністр культури України Євген Нищук прийняв після двох нарад, де широке коло експертів та професіоналів сфери кіно не змогло дійти єдиного рішення.

 

Кандидати на посаду керівника Держкіно - Андрій Дончик (кіно- і телережисер), Олег Коротенко (продюсер) та Пилип Іллєнко (актор і продюсер) -  презентували членам Уряду власні програми з реформування сфери кіно. Зокрема, були підняті теми щодо підтримки молодого кіно та кінодебютів, розвитку кінопрокату, активізації співпраці з телебаченням, удосконалення законодавчої бази у сфері кіно, національного кінематографу як засобу патріотичного виховання, статусу та функціонування Державних кіностудій, продовження роботи з реставрації фільмів, кіно-освіти, міжнародної копродукції, фестивального руху тощо.

 

Проти кандидатури Пилипа Іллєнка виступила ініціативна група кінематографістів на чолі з головою спостережної ради «Мультиплекс-холдингу» Антоном Пугачем, яка поширила у ЗМІ відкритий лист, скерований Президенту та прем`єр-міністру України. Окрім критики кандидата, у листі висловлено недовіру до рекомендації Кабміну, прийнятої «за з підсумками маніпулятивного  публічного обговорення 13-го червня».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», попередній керівник Держкіно Катерина Копилова подала заяву про свою відставку з посади 28 лютого. У березні Асоціація продюсерів України звернулася до виконуючого обов`язки президента України Олександра Турчинова, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра культури України Євгена Нищука з проханням призначити тимчасово виконуючого обов`язки голови Держкіно.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY