detector.media
27.06.2014 11:42
Терористи з ДНР всупереч українському законодавству вимагають від донецьких ЗМІ за 10 днів пройти перереєстрацію
Терористи з ДНР всупереч українському законодавству вимагають від донецьких ЗМІ за 10 днів пройти перереєстрацію

Прес-служба самопроголошеної «Донецької народної республіки» заявила, що всі ЗМІ, які діють на території ДНР, зобов'язані пройти реєстрацію в так званому «міністерстві інформації та масових комунікацій ДНР». Про це повідомляє російське інтернет-видання «Журдом».

 

«У десятиденний термін керівники засобів масової інформації, що діють на території ДНР, зобов'язані звернутися в міністерство інформації та масових комунікацій для легалізації своєї діяльності, пояснили в прес-службі ДНР. Реєстрації підлягають також розповсюджувачі друкованих видань», - повідомляє «Журдом».

 

«Основні вимоги до ЗМІ: матеріали, що публікуються виданням, не повинні містити заклики до захоплення влади, насильницької зміни територіальної цілісності республіки, в них не повинно бути пропаганди війни, насильства і жорстокості, національної та релігійної ворожнечі», - йдеться в повідомленні.

 

Вимоги самопроголошеної ДНР, яка відповідно до українського законодавства визнається терористичною організацією, є незаконними, наголошує в коментарі «Детектор медіа» юрист Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська. Насамперед вони суперечать закону про боротьбу з тероризмом, а також законодавству про реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, про друковані ЗМІ, про телебачення і радіомовлення, оскільки реєстрація ЗМІ здійснюється лише органами державної влади України.

 

Ці вимоги є ще одним засобом тиску на ЗМІ в Донецькій області. Зі слів пані Котюжинської, журналісти і редакції, які досі перебувають в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій області, постійно піддаються ризику як для фізичної безпеки, так і для господарської діяльності.

 

«Редакції та суб'єкти господарювання повинні розуміти, що вони перебувають в зоні проведення АТО - зоні, яка контролюється терористами. Якщо вони погоджуються на виконання вимог терористів, щоб зберегти своє життя, - це одна річ. Але вимоги перереєстрації - зовсім інше, це позитивні вимоги для терористів, вони не пов'язані зі збереженням життя людей, до яких висуваються вимоги, а пов'язані зі збереженням господарської діяльності. І редакції мають розуміти, що виконуючи ці вимоги, вони фактично стають пособниками терористів», - каже медіаюрист.

 

Тетяна Котюжинська радить редакціям і журналістам намагатися залишити зону АТО, якщо вони цього ще не зробили.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY