detector.media
«Телекритика»
26.06.2014 13:23
Сотня небезпечних інцидентів із журналістами
Сотня небезпечних інцидентів із журналістами
Хронологія загроз для українських та іноземних журналістів на сході та півдні України за три місяці

За три місяці, з кінця березня по кінець червня 2014 року, під час антитерористичної операції на сході України та сепаратистських акцій на півдні країни «Детектор медіа» зафіксувала 100 небезпечних випадків, що сталися з українськими та іноземними (у тому числі російськими) журналістами.

 

Ми склали хронологічний перелік інцидентів із журналістами, зараховуючи сюди випадки загибелі, фізичного насильства, психологічного тиску, погроз, перешкоджання журналістській діяльності, затримання в зоні антитерористичної операції, захоплення і знищення редакцій.

 

Наш перелік не охоплює Криму, оскільки цей регіон анексовано Росією, там де-факто перестали діяти українські закони, а отже там інакша від південного сходу України ситуація.

 

1. 23 березня в Харкові проросійські протестувальники побили журналіста програми «Надзвичайні новини» телеканалу ICTV В'ячеслава Мавричева та силою виштовхали журналіста «Радіо Свобода» Володимира Носкова.

 

2. 2 квітня в районі села Синьківка (Харківська область) на кордоні з Російською Федерацією російські прикордонники затримали знімальну групу 5-го каналу у складі журналіста Олега Криштопи, оператора Ореста Пона та водія Тараса Шевченка. Через кілька годин знімальну групу відпустили, повідомивши про заборону в'їзду на територію Російської Федерації.

 

3. 6 квітня в Харкові журналістів телеканалу «Україна» із застосуванням фізичної сили і погроз змусили припинити репортаж про мітинг антимайдану.

 

4. 6 квітня в Донецьку учасники мітингу на підтримку «Беркуту» накинулися на кореспондентів і фотокорів та вигнали їх з мітингу. Також журналістів вигнали із захопленої сепаратистами будівлі обласної державної адміністрації.

 

5. 6 квітня в Луганську під час проросійського мітингу біля будівлі управління СБУ в області один з активістів вдарив по голові оператора Луганської обласної державної телерадіокомпанії (телеканал ЛОТ) Олексія Мовсеняна. За фактом інциденту оператор звернувся до міліції.

 

6. 7 квітня в Донецьку озброєні сепаратисти намагалися захопити Донецьку обласну державну телерадіокомпанію. Спробу захоплення було відбито, компанію було взято під посилену охорону.

 

7. 7 квітня в Харкові невідомі в масках захопили телекомпанію АТН, вимагаючи надання прямого ефіру і не отримавши його, розбили офісні меблі та розтрощили апаратну студію. Нападники забрали в директора каналу АТН Олега Юхта телефон і кілька особових справ працівників.

 

8. 7 квітня в Луганську на телеканал «Ірта» намагалися проникнути більше десятка невідомих чоловіків. Постраждали троє охоронців. Власнику каналу Володимиру Ландіку після його заяв про причетність до масових сепаратистських заворушень і захоплення управління СБУ у Луганську народного депутата Олександра Єфремова, почали телефонувати і погрожувати спалити дім.

 

9. 10 квітня в Донецьку учасники проросійських акцій напали на журналістів з Білорусі та Росії. Зокрема, сепаратисти розбили камеру російського каналу Russia Today і побили по голові та обличчю журналіста білоруського телеканалу «Белсат» Олеся Борозенка.

 

10. 10 квітня в Одесі проросійські активісти напали на журналістів Сьомого і Першого міського телеканалу, які вели пряму трансляцію протистояння проросійських активістів з прихильниками єдиної України біля готелю «Променада». У журналістів виривали відеокамеру, штовхали і погрожували фізичною розправою.

 

11. 12 квітня в Донецьку невідомий підпалив службове авто головного редактора «Новостей Донбасса» Олексія Мацуки. До цього журналіст неодноразово отримував анонімні погрози. Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом підпалу.

 

12. 12 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) озброєні сепаратисти схопили журналіста «Громадського ТБ» Сергія Грішина та російського журналіста Іллю Азара. Їм погрожували та заборонили працювати в місті. Детальніше - в інтерв'ю Сергія Грішина «Відеотеці». Журналістів звільнили одразу після короткого допиту, проте заборонили надалі працювати у місті.

 

13. 13 квітня в Донецьку співробітників каналу «Донбас» евакуювали через загрозу захоплення сепаратистами.

 

14. 13 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) терористи захопили громадського журналіста Артема Дейнегу, який вів трансляцію штурму місцевого відділку СБУ, у його ж власній квартирі. Стрімера вдалося звільнити через три тижні, 2 травня, й вивезти до Києва.

 

15. 13 квітня в місті Краматорську (Донецька область) під час штурму міськвідділу міліції проросійські активісти напали на місцевого блогера та активіста Станіслава Черногора, побили його та намагалися відібрати всю техніку.

 

16. 14 квітня в місті Горлівка (Донецька область) до редакції інтернет-видання Gorlovka.ua і газети «Криминал-Экспресс» вдерлися люди в масках і силою вивели під руки головного редактора Олександра Білінського. Бойовики забрали його на допит за те, що він нібито називав їх «сепаратистами» і «терористами». Після пояснень його відпустили. Водночас сайт Gorlovka.ua було заблоковано DDoS-атаками.

 

17. 14 квітня в місті Горлівка (Донецька область) під час штурму будівлі управління внутрішніх справ проросійські активісти напали на британського фотожурналіста Фредеріка Пекстона і намагалися відібрати в нього фотоапарат.

 

18. 16 квітня поблизу міста Ізюма (Харківська область) українські військові затримали знімальну групу телеканалу «Россия 24» у складі кореспондента Євгена Решетньова, оператора Сергія Трускова та інженера Вадима Кліванова. 17 квітня після допиту в СБУ знімальну групу відпустили.

 

19. 16 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) терористи захопили журналіста польського фонду «Відкритий діалог» Сергія Лефтера. Терористи звинуватили медійника в участі в «Правому секторі» та шпіонажі, через що протягом трьох тижнів його життя та здоров'я залишалося під загрозою. Спочатку його тримали зі зв'язаними руками й із заклеєними скотчем очима, постійно допитували, іноді били. Медійника вдалося звільнити 2 травня й вивезти до Києва.

 

20. У ніч на 17 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) озброєні сепаратисти забрали документи й оргтехніку в журналіста Романа Губи під час нічного обшуку його помешкання. Журналісту вдалося залишити будівлю до приходу бойовиків.

 

21. У ніч на 17 квітня в місті Маріуполі (Донецька область) відразу після перестрілки між бійцями Національної гвардії та сепаратистами, які намагались захопити військову частину, зникла кореспондент російського каналу Life News Христина Бабаєва. Як згодом з'ясувалося, журналістка провела всю ніч в одному з відділень міліції, куди була доставлена разом з іншими затриманими у військовій частині Маріуполя.

 

22. 17 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) терористи захопили кореспондентку газети «Комсомольская правда в Украине» Євгенію Супричеву. Її затримали через смс, яку вона збиралася надіслати редактору з повідомленням про мера Слов'янська Нелю Штепу. Журналістку звільнили через дві доби.

 

23. У ніч на 18 квітня в місті Торезі (Донецька область) невідомі підпалили офіс газети «Про город», закидавши його пляшками із займистою сумішшю.

 

24. 20 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) було викрадено засновницю сайту «Прихована правда», активістку Ірму Крат. Її звинуватили нібито в тортурах антимайданівців і розстрілі «Беркута». Ірма Крат і досі перебуває у полоні терористів у Слов'янську, її становище погіршується.

 

25. 21 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) сепаратисти затримали двох іноземних журналістів - Поля Гого і Коссімо Аттанасіо, а також білоруського кореспондента газети «Новий час» Дмитра Галка. Сепаратисти відпустили їх за кілька годин. Згодом білоруський журналіст розповів «Радіо Свобода» про своє звільнення з полону.

 

26. 21 квітня в Луганську був побитий журналіст і активіст Максим Данильченко, який вів фотокамерою зйомку мітингу сепаратистів, що проходив під стінами захопленої будівлі СБУ. Журналіст написав заяву до міліції.

 

27. 22 квітня в місті Горлівці (Донецька область) зник фотокореспондент Євген Гапич з Коломиї, який отримав тревел-грант ГО «Детектор медіа» (кошти фонду «Відродження») на висвітлення подій на сході України та поїхав у відрядження від івано-франківської газети «Репортер». Журналіста тримали в полоні кілька днів і катували, його відпустили 24 квітня.

 

28. 22 квітня на блокпості в місті Слов'янську (Донецька область) терористи зупинили машину і затримали журналіста американського видання Vice News Саймона Островського, британського оператора Фредеріка Пакстона, російського та українського фотографів, прізвища яких не називалися. Журналістів протримали кілька годин і згодом відпустили всіх, окрім пана Островського. Саймон Островський провів у полоні в підвалі захопленого управління СБУ кілька днів. Його звинуватили в «шкідливій діяльності» і спочатку били, зав'язували йому очі та руки, однак пізніше з ним поводилися нормально. Його відпустили 25 квітня.

 

29. У ніч на 23 квітня в місті Костянтинівці (Донецька область) невідомі підпалили приміщення редакції газети «Провинция» за критику сепатиратистів.

 

30. 23 квітня неподалік від міста Красноармійська (Донецька область), поблизу Дніпропетровської області, було затримано громадянина Білорусі Степана Чирича, який є співробітником «Першої продюсерської компанії», що готує для телеканалу НТВ програму «Центральное телевидение з Вадимом Такменевым». Його затримали за підозрою у шпигунстві - за використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. 8 травня апеляційний суд міста Дніпропетровська залишив Степана Чирича під домашнім арештом. 2 червня суд Дніпропетровська засудив його до грошового штрафу.

 

31. 24 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) терористи викрали журналіста ZIK Юрія Лелявського, який виконував редакційне завдання щодо висвітлення ситуації у регіоні. Його затримали через те, що мав львівську прописку. У полоні терористів журналіст пробув 15 днів. Увесь цей час його тримали у підвалах місцевого управління СБУ, у полоні не били, однак спочатку тримали із заклеєними скетчем очима. У нього забрали всі особисті речі й допитували. Журналіста звільнили 9 травня.

 

32. 24 квітня в місті Маріуполі (Донецька область) під час штурму будівлі міської ради постраждав журналіст Микола Рябченко. Коли він знімав звільнення міськради від сепаратистів, на нього напали невідомі і розбили відеокамеру і фотоапарат.

 

33. 25 квітня в Донецьку СБУ затримала знімальну групу російського телеканалу LifeNews - журналістів Юлію Пустоплєснову (Шустраю) та Михайла Пудовкіна, які готувалися записати інтерв'ю з активістом антимайдану Ігнатом Кромським - Топазом. Журналістів депортували з України.

 

34. 26 квітня на Донбасі зник журналіст видання «ВолиньPost» Сергій Шаповал, якого взяли в заручники терористи. Протягом трьох тижнів він перебував у полоні терористів у Донецьку, в приміщенні Донецької ОДА. Його піддавали тортурам, побоям і знущанням, примушуючи писати про «мирних ополченців Донбасу».18 травня медійника відпустили з полону.

 

35. 27 квітня в місті Донецьку відбулося захоплення Донецької ОДТРК і Донецької філії Концерну РРТ озброєними сепаратистами. Люди в камуфляжі повідомили працівникам ОДТРК, що будуть їх «охороняти». При цьому вони привели із собою технічного фахівця російського каналу «Россия 24», який почав перекомутовувати обладнання, щоб запустити на частоті Донецької ОДТРК один з російських каналів. 28 квітня увечері сепаратисти вимкнули всі українські загальнонаціональні та місцеві канали. Згодом трансляцію частини каналів було відновлено. З 29 квітня Донецька ОДТРК опинилася під повним контролем представників самопроголошеної «ДНР».

 

36. 27 квітня в місті Слов'янську (Донецька область) терористи затримали журналіста Руслана Кухарчука з асоціації «Новомедіа». Він пробув 13 годин у полоні в терористів.

 

37. 28 квітня в Донецьку під час нападу на проукраїнський мітинг постраждав кореспондент «Дзеркала тижня» Євген Шибалов. Йому влучили каменем у голову.

 

38. 28 квітня в Донецьку проросійські активісти на мітингу з ножем напали на знімальну групу британського телеканалу ITV. Удар на себе отримала камера.

 

39. 29 квітня в Луганську під час проросійського мітингу невідомі побили головного редактора «Гривна Плюс», депутата Луганської міської ради Сергія Давидова, обізвавши його «фашистом».

 

40. 29 квітня на територію Луганської обласної державної телерадіокомпанії «ЛОТ» незаконно потрапила група невідомих з автоматами Калашникова. Переговори із сепаратистами провів виконуючий обов'язки гендиректора ЛОДТРК Віталій Гаркуша. Домовилися, що сепаратисти не займатимуть будівлю, натомість їм надали ефір для заяви. 1 травня озброєні люди прийшли в Луганську ОДТРК з вимогою увімкнути російський канал «Россия 24». Його включили на частоті Першого національного. Згодом у Луганську було вимкнуто низку загальнонаціональних українських каналів. Луганська ОДТРК продовжила роботу під контролем представників самопроголошеної «Луганської народної республіки». 10 червня самопроголошений «голова Верховної ради ЛНР» Олексій Карякін підписав «положення про Державну телерадіомовну компанію ЛНР».

 

41. 30 квітня тираж свіжого номера газета «Провинция», що видається у місті Костянтинівці (Донецька область) і друкується в друкарні міста Горлівки, не був доставлений до редакції. Машину, що доставляла газету, зупинили на блокпосту сепаратистів, наклад відібрали.

 

42. Наприкінці квітня на Донбасі від агресивних дій сепаратистів постраждали редакції газет «Донецкий кряж», «Донецкий Аргумент», «Славянские ведомости», інтернет-ресурс 62.ua.

 

43. 1 травня в Харкові проросійські активісти напали на журналістів «Радіо Свобода», які вели трансляцію акції біля обласної державної адміністрації. Їх били, намагаючись відібрати обладнання. Міліція втрутилася і вивезла журналістів з місця події.

 

44. 2 травня в місті Слов'янську (Донецька область) терористи на блокпосту захопили журналіста американського видання Buzzfeed Майка Джігліо, перекладачку Олену Глазунову і їхнього водія. Їх допитували й перевіряли, чи вони не «шпигуни». За кілька годин їх звільнили з полону. Водій автомобіля, на якому пересувалися журналісти, пережив гіпертонічний криз і був госпіталізований.

 

45. 2 травня в Донецькій області зникли знімальні групи телеканалів SkyNews і CBS, до складу яких входило восьмеро спіробітників: від американського телеканалу CBS - журналісти Клариса Уорд (Clarissa Ward), Ерін Лайял (Erin Lyall), Енді Сревенсон (Andy Srevenson), Джеф Меберлі (Geoff Mabberley), від британського телеканалу SkyNews - Стюарт Рамсі (Stuart Ramsey), Барнабі Грін (Barnaby Green), Олег Малко (Oleg Malko), Олександр Пустовіт (Alexander Pustovit). За кілька годин їх звільнили з полону.

 

46. 2 травня в Одесі, під час зіткнень прибічників Євромайдану та Антимайдану, був поранений головний редактор «Думская.Нет» Олег Константинов, який висвітлював події на вулиці Грецькій. Йому навиліт прострелили руку, поранили ногу та спину.

 

47. 2 травня в Одесі під час зіткнень прибічників Євромайдану та Антимайдану вогнепальне поранення в руку отримав журналіст інтернет-видання «Таймер» Антон Доценко, який висвітлював події на вулиці Грецькій. За словами його колег, він пішов додому одразу після поранення. Журналіста видання «Таймер» Анна Левченко отримала незначні забої рук і ніг. За інформацією газети «Вести», під час зіткнень також постраждав оператор одного з телеканалів.

 

48. 2 травня в Одесі під час зіткнень прибічників Євромайдану та Антимайдану загинув музичний журналіст і телеведучий Дмитро Іванов. Його впізнали серед загиблих через 10 днів після трагедії.

 

49. 4 травня кореспондентка 5-го каналу Наталка Тарасовська зазнала переслідувань під час прямого включення з Одеси. Невідома жінка намагалася вдарити журналістку в обличчя й вигукувала звинувачення на адресу 5-го каналу, а невідомий чоловік затуляв долонею об'єктив камери. Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання знімальній групі.

 

50. 4 травня в Одесі під час штурму, який відбувався біля СІЗО міського управління міліції, був поранений журналіст інтернет-видання «Інформаційний центр» Петро Ракуль. За словами постраждалого і свідків, стріляв у журналіста міліціонер - у міліції це спростували.

 

51. 5 травня в місті Стаханові (Луганська область) після сесії міськради агресивна невідома жінка накинулася на кореспондентку місцевого рекламно-інформаційного тижневика «Телегазета» Світлану Євсєєву і штовхнула її, завдавши травм.

 

52. 5 травня в Донецьку невідомі обстріляли з вогнепальної зброї вікно дачі головного редактора місцевого інтернет-видання «ОстроВ», координатора Комітету патріотичних сил Донбасу (КПСД) Сергія Гармаша. Журналіст був змушений залишити Донецьку область. Також через небезпеку з Донецька до Буська Львівської області переїхали заступник головного редактора донецького інтернет-видання «ОстроВ» Ярослав Колгушев і його дружина, власкор інформагентства УНІАН у Донецьку Олена Колгушева.

 

53. 6 травня стало відомо про викрадення в Донецьку фотокореспондентки Мілани Омельчук представниками так званої «Донецької народної республіки». Медійниця пробула в полоні терористів два тижні і була піддана тортурам. 20 травня її вдалося звільнити і перевезти до Києва.

 

54. 6 травня в районі райцентру Мангуш біля міста Маріуполя (Донецька область) невідомі захопили репортера Миколу Рябченка. Під час затримання журналіста ображали та забрали всю техніку. Представника ЗМІ відпустили наступного дня.

 

55. 6 травня в Луганську невідомі обстріляли будинок співвласника місцевої незалежної телерадіокомпаніїї «Ірта», депутата міськради від Партії регіонів Романа Ландіка.

 

56. 6 травня в місті Торезі (Донецька область) озброєні сепаратисти влаштували погром і знищили майно редакції газети «Горняк». За словами співробітників газети, сепаратисти попереджали заздалегідь, що прийдуть громити офіс, якщо «Горняк» не надрукує інформацію про так званий «референдум».

 

57. 7 травня поблизу міста Слов'янська (Донецька область) знімальна група російського телеканалу LifeNews - кореспондент Олексій Казанников і оператор Олександр Матвєєв - опинилися під вогнем під час підготовки до прямого включення. Російські репортери заявили, що по них відкрили вогонь українські військові.

 

58. 8 травня на одному з блокпостів міста Слов'янська (Донецька область) знімальну групу ICTV зупинили терористи. Під дулами автоматів вони провели обшук, після чого вилучили всю техніку та взяли журналістів у полон. Після кілька годин обшуку, знущань і допитів журналістам вдалося звільнитися.

 

59. 8 травня в місті Костянтинівці (Донецька область) озброєні сепаратисти заблокували редакцію газети «Провинция». Вони захопили власницю видання Галину Разпутько та головного редактора газети Михайла Разпутька і вимагали змінити редакційну політику. Сепаратисти заявили, що ДНР закриває видання. 12 травня газета перейшла під керівництво представника так званої «Донецької народної республіки», журналіста Володимира Аверіна, її було перейменовано на «Народную газету». Власниця та головний редактор виїхали за межі області.

 

60. 8 травня в місті Краматорську (Донецька область) до редакції газети «Новости Краматорска» прийшли озброєні бойовики та, погрожуючи підпалом, висловили вимогу писати тільки позитивні матеріали про ДНР. Газета припинила вихід. Але через тиждень до редакції знову прийшли озброєні люди і змусили співробітників газети працювати на них. Видавець і головний редактор газети Олександр Толстогузов був змушений разом з родиною виїхати за межі області через тиск сепаратистів.

 

61. 8 травня в Донецьку представники так званої «Донецької народної республіки» захопили будівлю незалежного телеканалу «Юніон». Озброєні сепаратисти повідомили про намір контролювати діяльність співробітників телеканалу.

 

62. 9 травня в місті Маріуполі (Донецька область) було поранено в живіт позаштатного оператора відеоагенції Ruptly у складі російського телеканалу RT (Russia Today) Федора Завалейкова.

 

63. 11 травня в Донецьку на організованому сепаратистами псевдореферендумі українським журналістам не дозволяли проводити фото - та відеозйомку.

 

64. 12 травня в Луганську представники самопроголошеної «Донецької народної республіки» і так званої Армії південного-сходу в масках увірвалися в будинок батьків журналіста Всеволода Филимоненка і забрали його батька Костянтина Филимоненка на допити про діяльність і місцезнаходження його сина. Через кілька годин заручника відпустили.

 

65. 12 травня в місті Артемівську (Донецька область) викрали журналіста російського опозиційного видання «Новая газета» Павла Канигіна. Його допоміг визволити з полону німецький журналіст, який заплатив за нього викуп сепаратистам. Після звільнення журналіст розповів, що його затримали за матеріали про псевдореферендум про створення ДНР.

 

66. 13 травня в місті Сєвєродонецьку (Луганська область) через погрози викрадення журналістів тимчасово припинила свою діяльність на території області редакція інтернет-видання «Мой город».

 

67. 14 травня в Луганську зник журналіст місцевої газети «Неделя плюс» Володимир Старцев. 16 травня він повернувся додому, не коментуючи, де він був і що з ним відбувалося.

 

68. 15 травня на кордоні між Харківською областю України і Бєлгородською областю РФ співробітники російської прикордонної служби і Федеральної служби безпеки затримали журналіста програми «Дістало!» каналу ICTV Юрія Мамона і телеоператора Дмитра Поденка. Після допиту і конфіскації знімальної техніки українських медійників відпустили.

 

69. У ніч на 16 травня на в'їзді до міста Маріуполя (Донецька область) знімальна група 5-го каналу потрапила під обстріл терористів, які напали на блокпост Національної гвардії.

 

70. 17 травня стало відомо, що репортер російської газети «Комсомольская правда» Дмитро Стешин просив терористів у місті Слов'янську (Донецька область) знайти і затримати німецького журналіста Пола Ронзхаймера (Paul Ronzheimer) з німецької газети Bild за те, що той начебто «неправильно» висвітлював «референдум» про створення ДНР.

 

71. 18 травня поблизу міста Краматорська (Донецька область) українські антитерористичні підрозділи затримали журналістів російського телеканалу LifeNews - кореспондента Олега Сидякіна й оператора Марата Сайченка. СБУ надало українським ЗМІ відео, на якому оператор російського телеканалу LifeNews Під час допиту Марат Сайченко зізнався, що вони з колегою порушили законодавство України, назвавши при перетині кордону прикордонникам фіктивну мету в'їзду в Україну. Українські правоохоронці вивчали відеоархів журналістів і підозрювали їх у пособництві терористам. 25 травня журналістів видворили з України.

 

72. 20 травня в місті Маріуполі (Донецька область) стрингера, журналіста Russia Today, громадянина Великобританії Грема Філліпса затримали і допитали українські військові. Журналіст був звільнений увечері 21 травня, після звільнення він не скаржився на українських військових.

 

73. 20 травня в Донецьку був обстріляний вертоліт із журналістами телеканалу «Донбас», які знімали проголошену Рінатом Ахметовим акцію.

 

74. 22 травня на Донбасі озброєні представники так званої «Донецької народної республіки» захопили машину з частиною тиражу інформаційного бюлетеня Незалежної профспілки гірників Донбасу (НПГД) «По-горняцки», який виходить у місті Донецьку. Озброєні бойовики взяли в полон водія машини, у якій перевозився тираж, і дівчину-експедитора.

 

75. 22 травня в Донецьку бойовики так званої «Донецької народної республіки» (ДНР) увірвалися в офіс друкарні «Новый мир» з вимогою не допустити поширення спецвипусків низки газет, що належать до медіахолдингу Ріната Ахметова, у яких критикувалася діяльність сепаратистів.

 

76. 24 травня в селі Андріївка під містом Слов'янськом (Донецька область) було вбито італійського журналіста Андреа Роккеллі і його перекладача, російського дисидента Андрія Миронова, а також поранено журналіста з Франції Вільяма Рогулена. Перший віце-прем'єр Віталій Ярема заявив, що журналіст і його перекладач загинули внаслідок мінометного обстрілу з боку членів незаконних збройних формувань.

 

77. 25 травня на блокпосту в місті Щастя (Луганська область), під час висвітлення виборів, терористи викрали луганських журналістів В'ячеслава Бондаренка та Максима Осовського. Бойовики повезли їх у захоплену будівлю луганської СБУ. Терористи підозрювали захоплених у шпигунстві. Протягом декількох годин вони піддавалися побиттю і тортурам. 27 травня звільнили Максима Осовського. 28 травня був звільнений В'ячеслав Бондаренко. Пан Бондаренко разом з родиною виїхав за межі Луганської області.

 

78. 25 травня в Донецьку в офіс телеканалу «Юніон» увірвалися озброєні люди, які вимагали розмістити в ефірі прапор самопроголошеної «Донецької народної республіки», змінити редакційну політику та висвітлювати діяльність органів управління ДНР.

 

79. 29 травня в Донецьку терористи затримали та допитали журналіста СТБ Дмитра Литвиненка, оператора каналу та водія, які виконували редакційне завдання на Сході України. У полоні знімальна група провела 12 годин.

 

80. 30 травня на Донеччині було важко поранено волинського журналіста та громадського активіста, редактора видання «Вісті Каменя» Богдана Пташника.

 

81. 30 травня в Луганську представники самопроголошеної «Луганської народної республіки» під тиском змусили керівництво телеканалу «Ірта» вимкнути мовлення й увімкнути на його частотах російський пропагандистський телеканал LifeNews. За кілька днів до цього керівництво відправило працівників каналу у відпустку. Але 30 травня під загрозою життю декілька журналістів вийшли на роботу, щоб висвітлювати діяльність «ЛНР».

 

82. 2 червня в Донецьку представники самопроголошеної «Донецької народної республіки» захопили редакції донецьких газет «Донбасс» і «Вечерний Донецк», забрали у полон головних редакторів Олександра Брижа і Леоніда Лапу та вимагали від керівництва цих ЗМІ зміни редакційної політики. Після переговорів з представниками так званої ДНР головредів було відпущено. Наступного дня співробітники газети «Донбасс» повідомили, що головний редактор видання прийняв рішення про призупинення випуску через відмову змінити редакційну політику на вимогу сепаратистів. Таке ж рішення було прийняте і у редакції газети «Вечерний Донецк». Лідер ДНР Олександр Бородай пообіцяв, що газети «Донбасс» і «Вечерний Донецк» відновлять випуск. 19 червня газета «Донбасс» відновила свій вихід. Редакція працює в приміщенні друкарні, залишивши свій попередній офіс.

 

83. 2 червня стало відомо, що через погрози сепаратистів редакція інтернет-видання «Сегодня в Северодонецке» переїхала з міста Сєвєродонецька (Луганська область) до Києва, де планує продовжити роботу.

 

84. 3 червня в Миколаєві проросійські мітингувальники перешкоджали місцевим журналістам проводити зйомку мітингу, намагались вибити з рук фотокамери, а один з мітингувальників у масці погрожував редактору інтернет-видання «НикВести» Олегу Деренюзі фізичною розправою.

 

85. 5 червня в місті Костянтинівці (Донецька область) представники так званої «Донецької народної республіки» захопили в заручники блогера Артура Голубєва. 21 червня волонтерам вдалося домогтися його звільнення.

 

86. У ніч на 6 червня в місті Торезі (Донецька область) невідомі спалили приміщення редакції місцевої газети «Горняк». Це сталося після неодноразових погроз сепаратистів з вимогами «правильного» висвітлення та після погрому редакції в травні. Після підпалу колектив редакції «Горняка» змушений був призупинити випуск газети. Всіх працівників відправили в безстрокову відпустку.

 

87. 8 червня в місті Рубіжному (Луганська область) терористи викрали з власного будинку фотографа «Сердитой газеты» Євгена Сердюкова та його батька, члена громадської редколегії й автора видання Василя Сердюкова. Їх вивезли до приміщення Луганської ОДА, де били, звинувачуючи редакцію в тому, що та однобоко висвітлює ситуацію у регіоні та виступає проти сепаратистів. Протримавши Сердюкових у полоні, сепаратисти відпустили їх, забравши майно редакції: комп'ютери, мисливську рушницю, травматичну зброю, а також два автомобілі, один з яких згодом повернули.

 

88. 10 червня в Луганську керівництво самопроголошеної «Луганської народної республіки» збирало всіх головних редакторів видань Луганщини для «бесіди». Від них вимагали або подавати «правильні» публікації про досягнення так званого керівництва ЛНР, або ж з редакторами та іншими непокірними журналістами проводитимуть «профілактичні» бесіди в підвалах СБУ.

 

89. 14 червня в селі Мілове (Луганська область) на кордоні з Російською Федерацією російські прикордонники затримали журналістку «Громадського ТБ» Анастасію Станко за те, що вона нібито на метр перейшла кордон. Журналістку відпустили того ж дня через кілька годин після затримання.

 

90. 14 червня в Дніпропетровську Служба безпеки України затримала співробітників російського телеканалу «Звезда» - кореспондента Євгена Давидова і звукорежисера Микиту Конашенкова. 16 червня їх видворили з України, заборонивши їм в'їзд. Під час допиту в СБУ журналіст російського каналу «Звезда» визнав, що фальшиві сюжети робить за наказом редакції. На прес-конференції з приводу повернення в Росію журналісти повідомили, що в Україні під час затримання їх били та погрожували розстріляти. Українська сторона цю інформацію спростувала.

 

91. 16 червня стало відомо, що редактор інтернет-видання «Сіті Ньюз» Данило Агеєв переїхав разом з родиною з Луганська до Луцька через небезпечні умови роботи.

 

92. 17 червня в Донецьку представники так званої «Донецької народної республіки» захопили в полон, допитували і погрожували вбити журналіста інтернет-видання «УРА-Информ.Донбасс» Олександра Перемота. Журналіста добу утримували в будівлі прокуратури. 18 червня він був відпущений на свободу.

 

93. 17 червня в місті Макіївці (Донецька область) озброєні автоматами люди в камуфляжі, які назвалися представниками «служби безпеки ДНР», викрали генерального директора видавничо-поліграфічного комплексу «Преса Макіївки» Ларису Бутову та головного редактора газети «Вечерняя Макеевка» Марію Семенову. Заручників було звільнено того ж дня о 20.00.

 

94. 17 червня під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

 

95. 18 червня в місті Маріуполі (Донецька область) шість осіб у цивільному одязі, з автоматами і в масках побили і викрали редактора газет «Вестник Приазовья» та «Хочу в СССР» Сергія Долгова, а всю оргтехніку, що належить «Вестнику Приазовья», вилучили. На думку колег Сергія Долгова, його могли викрасти спецпризначенці з маріупольського батальйону «Азов». Батальйон «Азов» і СБУ заявили, що не затримували пана Долгова. За словами представників маріупольської СБУ і прокуратури, редактора затримали в рамках боротьби з тероризмом, він перебуває в Запоріжжі.

 

96. 18 червня в Донецьку група озброєних осіб проникла на телеканал «Донбас», що належить бізнесмену Рінату Ахметову, і заявила, що канал закривається. Невідомі під загрозою застосування зброї, заволоділи автомобілем «Форд», що належить каналу. Більшість співробітників були переведені на віддалений режим роботи.

 

97. 20 червня в місті Антрациті (Луганська область) озброєні бойовики викрали адвоката, керівника громадської організації «Захист прав водіїв», головного редактора газети «Автоюрист» Віктора Данченка. Його було звільнено під ранок 21 червня.

 

98. 22 червня в Харкові під час віче місцевого Євромайдану міліція жорстоко побила стрімера Віктора Пічугіна, який вів пряму трансляцію з акції. Медійник за фактом нападу подав заяву в міліцію. Міліція вибачилася та розпочала службову перевірку.

 

99. 24 червня біля міста Слов'янська (Донецька область) знімальна група російського «Первого канала» потрапила під мінометний обстріл.

 

100. 25 червня в місті Сєвєродонецьку (Луганська область) головний редактор інтернет-видання «Сегодня в Северодонецке», голова обласного відділення Комітету виборців України Олексій Свєтіков заявив про погрози з боку місцевого сепаратиста і попросив правоохоронців зайнятися розслідуванням цих фактів.

 

Фото - m.day.kiev.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY