detector.media
25.06.2014 14:53
У московському СІЗО український режиссер Сенцов зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України»
У московському СІЗО український режиссер Сенцов зареєстрований як «громадянин РФ з паспортом України»

У Росії не визначилися із громадянством ув`язненого у СІЗО «Лефортово» (м.Москва) українського кінорежисера Олега Сенцова. Про це в інтерв`ю російському телеканалу «Дождь», де вийшов присвячений пану Сенцову випуск програми «Макеєва», розповів адвокат Дмитро Дінзе.

 

Колізію щодо громадянства режисера пан Дінзе назвав анекдотом. «У зв'язку з анексією Криму в березні цього року був прийнятий федеральний конституційний закон про перехідні положення, що всі громадяни, які проживали на момент анексії Криму на території Криму і Севастополя, є громадянами РФ. За цими перехідними положеннями, всі громадяни, яких визнали в рамках анексії Криму та в місті Севастополі громадянами РФ, колишніх громадян України, їх зобов'язали до 17 червня 2014 року отримало паспорти громадян РФ. Справа в тому, що мій підзахисний заяву на громадянство не писав, вважає себе громадянином України, паспорта до 17 червня 2014 він не отримав, відповідно, суто юридично підтвердженням громадянства є паспорт відповідно до закону про громадянство РФ. У мого підзахисного в анкетних даних слідчий записує «Громадянин РФ з паспортом України». З таким ідіотизмом я поки не стикався», - стверджує адвокат.

 

Йшлося в програмі каналу «Дождь» й про те, що Олег Сенцов радіє звісткам про те, що його підтримують представники кінонспільноти в Україні і в світі. Про це розповіла оглядач The New Times Зоя Свєтова, якій нещодавно вдалося відвідати українського кінорежисера у Лефортовому.

 

«Сенцов дуже зрадів, коли я йому сказала, що на його захист виступили знамениті кінорежисери. Я кажу: «Анджей Вайда», він на Вайду якось не зреагував. Я кажу: «Альмодовар за вас заступився», - «Так, Альмодовар!». Йому було страшенно приємно, що такі люди за нього заступаються і не вірять, що він може бути терористом», - розповіла журналістка.

 

З текстом та відео програми про Олега Сенцова можна ознайомитись тут.

 

Нагадаємо, Олега Сенцова затримала російська ФСБ у ніч на 11 травня в м.Сімферополі (Крим). Після цього він був викрадений з Криму російськими спецслужбами й етапований до слідчого ізолятора, московської в'язниці «Лефортово», відомої закритим режимом.

 

ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту під час якого мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі й меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

На захист режисера виступають Європейська кіноакадемія, НСКУ, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти.

 

Українська кіноспільнота звернулася до Президента України  Петра Порошенка  із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

Реквізити для переказу коштів на підтримку Олега Сенцова опубліковано тут.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY