detector.media
24.06.2014 18:58
Білоруські журналісти вимагають провести моніторинг висвітлення у ЗМІ російсько-українського конфлікту
Білоруські журналісти вимагають провести моніторинг висвітлення у ЗМІ російсько-українського конфлікту

«Білоруська асоціація журналістів» (БАЖ) звернулась до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів (МФЖ і ЄФЖ), Асоціації європейських журналістів, Європейської мовної спілки із закликом невідкладно провести моніторинг висвітлення російсько-українського конфлікту. Про це повідомляє прес-служба БАЖ.

 

Білоруські журналісти стверджують, що російсько-український конфлікт загострив питання журналістського призначення і відповідальності.

 

«Журналісти гинуть і страждають на багатьох війнах - їх викрадають, вербують, вбивають, але не кожна війна загрожує журналістиці як професії. У російсько-українському конфлікті ми стикалися з обурливими фактами фальсифікації дійсності і маніпулювання суспільною свідомістю», - стверджують журналісти Білорусі.

 

Вони нагадують, що деякі російські журналісти відкрито визнають, що вказівки щодо спотворення фактів приходять від їхнього керівництва з Москви. Проти участі в пропагандистській агресії проти України виступили і деякі журналісти в Росії, про що свідчить ініціатива створення там незалежної професійної спілки.

 

«Резонанс від цієї інформаційної війни давно вийшов за рамки конфлікту двох країн. Вона безпосередньо впливає на свідомість людей в сусідніх країнах, у тому числі і Білорусі. Тому ми вважаємо, що ситуація з висвітленням подій на сході України вимагає термінової оцінки міжнародними журналістськими організаціями. Якщо не зробити цього вчасно, наслідки розмивання стандартів журналістики відчують на собі люди в усьому світі», - стверджують у «Білоруській асоціації журналістів».

 

Білоруські журналісти закликають Міжнародну та Європейську федерації журналістів, Асоціацію європейських журналістів, Європейський мовний союз, інші професійні організації невідкладно провести моніторинг висвітлення російсько-українського конфлікту, оцінити дотримання принципів журналістської етики, послідовно домагатися збереження стандартів професії, щоб «зупинити нахабне використання ЗМІ політиками в інформаційних війнах».

 

Нагадаємо, затриманий  в Україні журналіст російського телеканалу «Звезда» Євген Давидов під час допиту в Службі безпеки України зізнався, що він в ефірі свого каналу повідомив про фосфорні бомби у м.Славянську (Донецька обл.) , хоча на місці він не був і самих бомб не бачив. На пряме запитання про вигадані сюжети журналіст відповів: «Так, всі вказівки з приводу того які робити сюжети і яким чином висвітлювати події в Україні, мені даються у редакції».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY