detector.media
20.06.2014 13:41
Комісія з журналістської етики закликає колег почати дискусію про стандарти роботи

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) наприкінці червня проведе низку круглих столів «Між війною та виборами: час домовлятися про стандарти роботи самим», на яких хоче розпочати професійну дискусію про стандарти роботи. Про це повідомляє секретаріат КЖЕ.

 

Круглі столи відбудуться 23 червня у м.Харкові (о 16.00, бібліотека ім.Короленка, провулок Короленка, 18); 25 червня у м.Дніпропетровську (о 15.00, «Будинок журналіста» НСЖУ, вул. Комсомольська, 8); 26 червня у м.Херсоні (о 14.00, Херсонський прес-клуб, пр. Ушакова, 25);  27 червня у м.Миколаєві (о 14.00, Миколаївський прес-клуб, вул. Даля, 11-а).

 

«Це лише початок - ми будемо продовжувати обговорення влітку й восени - в регіонах, в Києві та онлайн», - йдеться у повідомленні КЖЕ.

 

Члени Комісії пропонують обговорити питання: де проходить межа між журналістикою та «громадянською позицією»; як визначити грань, де «інформаційна безпека» перетворюється на цензуру; як зменшити силу впливу політичних грошей на ЗМІ?

 

«Це питання, які ми, журналісти, відкладали "на потім". Після революції. Після виборів. Після війни. Є відчуття, що відкладати більше не можна. Свобода слова перемогла в заявах політиків, але всі старі ризики для професії залишилися - виборча кампанія оголила проблему впливу політичних грошей на медіа. Більше того - питання стандартів стали ще гострішими. Нові технології та соцмережі разом з доступністю інформації принесли питання її достовірності, емоційного забарвлення та повноти. Війна на сході ще більше жорстко поставила питання того, як доносити "непопулярну" точку зору. Чи можливий (і чи досі потрібний) баланс? Чи можна критикувати владу зараз? Як говорити про людей і не скотитися до "мови ворожнечі"?», - зазначається у повідомленні.

 

Організатори круглих столів не закликають вчити напам'ять Кодекс етики. Вони закликають почати цехову дискусію щодо того, як його використовувати в щоденній роботі. На їхню думку, дискусію починати потрібно саме зараз - поки «хтось», хто давно має готові відповіді, не прийде з ними «згори», і закликають до обговорення на відкритих для всіх колег майданчиках, зокрема і на  сторінці Комісії в Facebook.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY