detector.media
12.06.2014 18:18
Низку російських зірок потрібно зробити персонами нон ґрата на українському ТБ – Халпахчі
Низку російських зірок потрібно зробити персонами нон ґрата на українському ТБ – Халпахчі

Генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», кіноексперт Андрій Халпахчі наголошує на необхідності визначити персон нон ґрата на українському телебаченні. Про це він сказав під час круглого столу в прес-центрі інформаційного агентства «ЛігаБізнесІнформ» щодо відмови українських медіа-груп від російського контенту, передає УНІАН.

 

Він зазначив, що є величезна кількість персоналій російського істеблішменту, які сьогодні займають вагоме місце на українських каналах. Зокрема, він згадав серіал «Інтерни», де грає Іван Охлобистін «з його напівбожевільними виступами проти України», а також згадав Микиту Міхалкова. «Я думаю, що все ж таки є сьогодні персони, які мають бути на нашому телебаченні персонами нон ґрата», - вважає пан Халпахчі.

 

Він відзначив, що це не означає, що з українського ефіру потрібно виключити геть усіх, хто підписав лист російських діячів культури на підтримку позиції Президента Росії Володимира Путіна щодо ситуації в Україні і Криму.

 

Що стосується обмежень російського контенту на українському телебаченні, то за словами експерта, це не має бути повна відмова від російського кінематографу, зокрема, серіалів. «Сьогодні в російському кіно з'явилося дуже багато фільмів, які є протестними. Але, на жаль, на ці фільми не звертає увагу наше телебачення», - додав пан Халпахчі.

 

Раніше генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко, який ініціював кампанію з відмови від російських пропагандистських серіалів, сказав, що «1+1» не бойкотуватиме серіалів, фільмів, у яких знімаються російські актори, які підтримують сепаратизм чи федералізацію України, наприклад, Іван Охлобистін. «Акторська, драматична роль Охлобистіна у якомусь серіалі чи фільмі  - це одна справа, а громадянська позиція - інша справа», - сказав пан Ткаченко.

 

Нагадаємо, 2 травня, група «1+1 медіа» звернулась до Комітету з питань свободи слова та інформації, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та Генпрокурора України з вимогою терміново дати оцінку фактам показу та популяризації фільмів та серіалів, що вихваляють міць збройних сил Російської Федерації на українських телеканалах.

 

Згодом група заявила, що від понеділка, 12 травня, з показу в ефірі телеканалу «2+2» будуть зняті 15 серіалів на згадану тематику. Водночас в ефірі каналу залишаться інші серіали російського виробництва, в тому числі мелодрами, детективи, комедії, тощо. Також «1+1 медіа» розробила критерії для зняття російської продукції з ефіру.

 

12 травня заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак заявила з посиланням на результати моніторингу, що «вісім українських телеканалів активно працюють на популяризацію агресора». Зокрема, вона назвала групу компаній «Інтер» (НТН та «Інтер»), телеканали ICTV, «Гамма».

 

Олександр Ткаченко згодом повідомив, що ініціативу медіагрупи «1+1 медіа» щодо відмови від російських серіалів, які вихваляють військових спецпризначенців та поліцію РФ, поки що публічно не підтримали провідні українські телеканали, але вилучення подібного продукту з українського ефіру почалося. За оцінкою пана Ткаченка, витрачених на російські серіали грошей вистачить на виробництво власного продукту.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY