detector.media
20.05.2014 16:50
Російські канали використовують заборонені методи впливу 25-м кадром у новинах про Україну - СБУ
Російські канали використовують заборонені методи впливу 25-м кадром у новинах про Україну - СБУ

Фахівці СБУ провели дослідження російських телеканалів і зробили висновки про інформаційно-психологічний вплив ЗМІ, що заборонено законодавством. Про це 20 травня під час брифінгу в СБУ повідомила керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, пишуть УНІАН і  УНН.

 

Марина Остапенко повідомила, що фахівці СБУ проводили дослідження - два місяці вивчали телеканали, телеефіри Росії, зокрема телеканалу «Росія 24». «І є беззаперечні докази того, що російські ЗМІ вдаються до небезпечного психологічного впливу, який формує негативні думки. Ці методи заборонені і російським, і міжнародним законодавством - використання так званого "25 кадру"», - сказала керівник прес-центру СБУ.

 

На брифінгу були продемонстровані кілька розкадровок новин російських телеканалів щодо подій в Україні, на яких під час стоп-кадру видно написи «убивают бандиты», «Правий сектор убивает», «Правий сектор - каратели», «Национальная гвардия - убийцы».

 

«Використання так званого "25 " кадру не видно при стандартному перегляді сюжету, але чітко видно на розкадровці»,- сказала Марина Остапенко.

 

Пані Остапенко зазначила, що українське законодавство, зокрема закон про телерадіомовлення, забороняє використання «25 кадру» на телеканалах.

 

Також, за словами Марини Остапенко, в якості маніпулятивних технологій, як констатують українські фахівці, в новинах російських телеканалів використовуються напівправдива інформація, зміщення акцентів, широко застосовується емоційна форма подачі матеріалів, багаторазово повторюються і багато разів демонструється негативна інформація та картинка, «смакуються» сцени насильства у деталях. «Оцінку таким діям ще мають дати фахівці»,- сказала вона.

 

У свою чергу експерт українського ресурсу «Детектор медіа» Діана Дуцик зазначила, що подібні маніпулятивні технології підвищують, зокрема, у російського глядача, градус агресії, негативне ставлення до України і всього українського. При цьому російський глядач таким чином відволікається від проблем, які існують у самій Росії, і яким у своїх новинах російські канали майже не присвячують часу. «Фактично використовується риторика війни, яка переходить на суспільство і підвищує агресію у суспільстві», - сказала експерт.

 

При цьому вона зазначила, що тези у російських сюжетах про так званий «нацизм», «фашизм» в Україні почали насаджуватися ще до подій на сході України - у часи акцій протесту на Майдані.

 

Нагадаємо, заступник гендиректора ВДТРК та гендиректор ІА «Россия сегодня» Дмитро Кисельов заявив, що поява кадрів з контртерористичної операції Російської Федерації на Кавказі 2012 року у сюжеті про Донбас була помилкою. При цьому він запевнив, що маніпуляцій з боку журналістів ВДТРК бути не могло.

 

Дмитро Кисельов переконаний, що компанія веде внутрішнє розслідування щодо цього інциденту: «Це, може, була помилка в комп'ютері. Або юні німфи-монтажниці щось неправильно взяли звідкись-там. Існує маса опцій того. Як така помилка могла прокрастися».

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY