detector.media
23.04.2014 12:06
У Горлівці зник фотокор Євген Гапич, який отримав тревел-грант ГО «Детектор медіа» на висвітлення подій на Сході (ДОПОВНЕНО)
У Горлівці зник фотокор Євген Гапич, який отримав тревел-грант ГО «Детектор медіа» на висвітлення подій на Сході (ДОПОВНЕНО)

На Донбасі зник фотокореспондент Євген Гапич з Коломиї, який отримав тревел-грант ГО «Детектор медіа» (кошти фонду «Відродження») на висвітлення подій на Сході України та поїхав у відрядження від івано-франківської газети «Репортер». Про це «Детектор медіа» повідомили активісти «Євромайдан SOS», до яких звернулася дружина фотокора.

 

Грант-менеджер ГО «Детектор медіа» Олександр Гриценко підтвердив «Детектор медіа» зникнення журналіста. За його словами, учора, 22 квітня, увечері до нього зателефонувала дружина Євгена Гапича Оксана й повідомила, що вже добу не має зв'язку зі своїм чоловіком.

 

Євген Гапич був у відрядженні разом зі своїм братом Геннадієм Гапичем із Сум. Геннадій Гапич перед тим, як з ним обірвався зв'язок, сказав рідним кодове слово, що означало небезпеку. Останнє місто, з якого Гапичі виходили на зв'язок, - це Горлівка. Зі слів рідних Євгена Гапича, було декілька невдалих спроб зняти гроші з банківської картки його брата.

 

Євген Гапич виграв грант на відрядження в Харківську, Донецьку і Луганську області й вирушив у поїздку 17 квітня. Він мав декілька листів підтримки від різних редакцій, які гарантували публікацію його майбутніх матеріалів. А лист підтримки про відрядження йому надала редакція івано-франківської газети «Репортер».

 

«Він виконував завдання своєї редакції, а ГО "Детектор медіа" лише покривала витрати на його відрядження за грантом фонду "Відродження"», - повідомив Олександр Гриценко.

 

Як повідомила Олена Гапич, дружина Геннадія Гапича, чоловіки зникли 22 квітня в Горлівці. «Останній дзвінок від Геннадія Гапича був об 11-й годині ранку з інформацією про те, що вони в Горлівці і що в місті неспокійно. Також було згадано слово-пароль, про яке знала я - дружина Геннадія Гапича - Олена Гапич. Це слово він повторив три рази і раптово поклав слухавку. Об 11:40 я спробувала набрати телефон чоловіка, він відхилив мій виклик. О 12:15 від Геннадія прийшло СМС-повідомлення з текстом «Зайнятий, передзвоню». Усі подальші спроби зв'язатися з ним чи з його братом Євгеном Гапичем були безуспішними», - розповіла дружина зниклого.

 

Євген Гапич мав із собою журналістське посвідчення позаштатного кореспондента івано-франківської газети «Репортер», повідомила Олена Гапич.

 

«Мій чоловік, Геннадій Гапич, запропонував супроводжувати Євгена в «неспокійні» регіони на своєму автомобілі Nissan X-Trail, номер ВМ 5545 АІ, колір - баклажановий, з пасажирського боку на довжину двох дверей аерографія із зображенням чорної пантери», - додала Олена Гапич.

 

Усі мобільні Євгена і Геннадія Гапича вимкнені («абонент не може прийняти ваш дзвінок»).

 

Рідні просять повідомляти будь-яку інформацію про зниклих братів Гапичів за телефонами: 0503271799 - Олена (дружина Геннадія),  0990973888 - Оксана (дружина Євгена).

 

Нагадаємо, що за останні кілька днів на Донбасі було взято в заручники кількох журналістів. 13 квітня у Слов'янську невідомі захопили у його власній квартирі громадського журналіста Артема Дейнегу, який вів цю трансляцію штурму місцевого відділку СБУ. 16 квітня у Слов'янську так звані сепаратисти викрали журналіста Сергія Лефтера, спостерігача фонду «Відкритий діалог». 21 квітня були затримані іноземні журналісти Поль Гого і Коссімо Аттанасіо, а також білоруський кореспондент газети «Новий час» Дмитро Галко. Пізніше їх відпустили. 22 квітня стало відомо, що в Слов'янську взяли в заручники журналіста американського видання Vice Саймона Островського.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY