detector.media
10.04.2014 15:27
«1+1» та «Вавилон’13» покажуть нові фільми про Майдан
«1+1» та «Вавилон’13» покажуть нові фільми про Майдан

Канал «1+1» і творче об'єднання «Вавилон'13» презентують продовження резонансного документального циклу «Зима, що нас змінила».

 

10 квітня, в ефірі «1+1» відбудеться прем'єра одразу двох стрічок - «Перша смерть» та «Коктейлі Грушевського» про радикалізацію протесту.

 

«Перша смерть» розпочнеться о 22:10. Автором фільму став один з продюсерів «Вавилону'13», режисер Володимир Тихий.

 

«22 січня на вулиці Грушевського кульове поранення отримав оператор «Вавилону'13» Юрій Грузінов. Він потрапив у медпункт, організований протестувальниками в приміщенні Академії Наук. Там вже лежало тіло застреленого Сергія Нігояна. Попри біль, на адреналіні, Юрій почав знімати усе, що відбувалося далі», - розповідає продюсер «1+1 Продакшн» Наталка Якимович.

 

За словами режисера Володимира Тихого, відзняті кадри є абсолютно унікальними. Адже туди, де знаходилося тіло Нігояна, не пускали нікого, навіть журналістів. Фільм тримає у напрузі від самого початку.

 

«Для мене найдраматичніший момент фільму - це початок. Коли ми бачимо тільки що живого, а вже померлого Нігояна, - зізнається режисер. - Священник плаче, плачуть жінки, котрі опинилися поруч, абсолютно розгублені лікарі. І приходить розуміння того, що відбулося невівдворотнє - революція перестала бути безкровною».

 

А вже о 22:35 почнеться фільм «Коктейлі Грушевського». Його автор - режисер Олександр Стеколенко.

 

Стрічка передає темп радикалізації суспільства після побиття студентів силовиками. Вона охоплює події одразу трьох місяців Євромайдану. Саме ігнорування мирних мітингів і призвело до появи в центрі столиці коктейлів Молотова.

 

«У цьому фільмі чітко простежується накал атмосфери на вулицях Києва. І якщо на перших кадрах ми бачимо мирних людей зі стрічками, що обурюються побиттям дітей, то на останніх кадрах це вже люди, що готові йти на смерть заради кращого майбутнього», - говорить Наталка Якимович.

 

Режисер Олександр Стеколенко зазначає, що найскладнішим було утриматися від оцінок.

 

«Коктейлі Грушевського» - це не аналіз і в жодному разі не розслідування. Це замальовки. Замальовки про те, що відбувалося протягом трьох місяців у найбільш напружені моменти протистояння», - анонсує він.

 

Нагадаємо, «Зима, що нас змінила» - цикл із семи фільмів, присвячених подіям на Євромайдані. Першою у циклі стала стрічка «Небесна сотня», показана в ефірі «1+1» минулого тижня. Переглянути її онлайн можна на сайті «1+1».

 

«Вавилон'13» - це творче об'єднання українських кінематографістів, котрі згуртувалися від першого дня Євромайдану. Вони перебували у найгарячіших точках, фільмували настрої людей, а також події, котрі лишалися поза кадром журналістів. Проект одразу став відомим в Інтернеті, а його відео часто ставали вірусними.
 
Прес-служба «1+1»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY