detector.media
26.03.2014 14:58
Заборона російських каналів може призвести до зростання ринку тіньового кабельного і супутникового ТБ – провайдери
Заборона російських каналів може призвести до зростання ринку тіньового кабельного і супутникового ТБ – провайдери

Виконання законослухняними провайдерами програмної послуги ухвали суду про тимчасове припинення ретрансляції російських каналів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24» і «НТВ-Мир» може призвести до перетоку абонентів від ліцензованих до нелегальних провайдерів і зростання ринку тіньового кабельного і супутникового телебачення. Про це в коментарі «Детектор медіа» сказала керівник Асоціації правовласників і постачальників контенту Наталія Клітна.

 

Зі слів пані Клітної, за даними компанії iKS-Consulting, в Україні 5,5 млн абонентів кабельного телебачення, із них близько 2 млн - абоненти піратських кабельних мереж. «Кабельне телебачення за 2013 рік, за даними Держстату, втратило 267 тис. абонентів. На нашу думку, це відбулося через зарегульованість ринку, і ці абоненти пішли до тіньових провайдерів. Які втрати нас чекають у 2014 році з історією з відключенням російських телеканалів?», - зауважила пані Клітна.

 

За словами голови Спілки кабельного телебачення України Олександра Швеця, близько 40% абонентів користуються послугами без ліцензійних провайдерів. Крім того, за його даними, в Україні 8 млн супутникових тарілок, через які абоненти продовжують приймати у відкритому доступі російські телеканали, і попит на піратські супутникові послуги тільки зростатиме, прогнозує пан Швець.

 

«Провайдери виконають рішення суду, але буде відтік абонентів. Таким чином, ми вбиваємо чесних провайдерів», - вважає пан Швець.

 

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов на брифінгу 26 березня у відповідь на закиди кабельників наголосив, що відключення російських каналів у легальних кабельних мережах все одно зменшить аудиторію цих каналів на три чверті, що є важливим в інтересах національної безпеки і територіальної цілісності.

 

Пан Манжосов наголосив, що Генеральна прокуратура і Міністерство внутрішніх справ почнуть посилену боротьбу з без ліцензійною діяльністю нелегальних провайдерів - це й буде підтримка законослухняних провайдерів. «Думаю, що ця ситуація змусить правоохоронні органи більш ретельно стежити за ситуацією. Адже йдеться вже не лише про ухилення від сплати податків чи без ліцензійну діяльність, а про інформаційну безпеку держави», - сказав голова Нацради.

 

Нагадаємо, 25 березня Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв ухвалу про забезпечення адміністративного позову Нацради до дистрибутора російських каналів - компанії «Торсат» з групи «Інтер». Суд задовольнив клопотання Нацради про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову і зобов'язав ТОВ «Торсат» та провайдерів програмних послуг, які уклали угоди з ТОВ «Торсат», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24», «НТВ-Мир» до вирішення справи по суті. Ухвала підлягає негайному виконанню, і провайдери програмної послуг зобов'язані негайно призупинити ретрансляцію чотирьох російських каналів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY