detector.media
25.03.2014 15:06
У Харкові проросійські активісти побили журналістів телеканалу ICTV і «Радіо Свобода» (ОНОВЛЕНО)
У Харкові проросійські активісти побили журналістів телеканалу ICTV і «Радіо Свобода» (ОНОВЛЕНО)

23 березня у Харкові проросійські протестувальники побили журналіста програми «Надзвичайні новини» телеканалу ICTV В'ячеслава Мавричева, повідомляє інтернет-видання «Медіапорт». Про обставини інциденту  журналіст написав у своєму Facebook. АНТ також повідомляє, що постраждав журналіст  «Радіо Свобода» Володимир Носков.

 

У цей день у Харкові одночасно розпочалися два мітинги - прихильників Євромайдану та проросійських активістів. Знімальна група телеканалу ICTV супроводжувала проросійських протестувальників на шляху до Харківської міськради.

 

«Колона мітингувальників з георгіївськими стрічками рухалася до мерії. Біля станції метро "Радянська" один з перехожих крикнув чи то "Слава Україні!", чи то "Героям слава!". Це був високий хлопець-неформал: пірсинг, фарбоване волосся, стрижка - щось на зразок ірокеза. Між хлопцем і мітингувальниками почалася словесна перепалка. Хлопець дійсно провокував людей - то тікав, то повертався. Потім, за словами мітингувальників, нібито дістав ніж і порізав куртку чоловікові з георгіївською стрічкою. Ніж залишився на землі - це був складаний ніж. Але кому він належав - стверджувати не беруся. Співробітники міліції і з десяток мітингувальників кинулися наздоганяти хлопця. Метрів через чотириста - вже біля вулиці Клочківській - неформала скрутили», - написав В'ячеслав Мавричев про початок інциденту.

 

 Проросійська колона рушила до Харківської міськради

 

Знімальна група була поруч, коли правоохоронці вели затриманого до міськради. Люди з георгіївськими стрічками пару раз встигли вдарити хлопця по ногах, але міліція припинила спроби самосуду, повідомляє журналіст.

 

«Тоді люди з георгіївськими стрічками переключилися вже на нас. Їх було чоловік п'ять-шість. Кинулися закривати об'єктив, бити руками по апаратурі, хапати за одяг і заламувати руки. Вимагали посвідчення, вимагали сказати, який ми канал - український чи російський. Дізнавшись , що український - взялися бити по спині ногами. Разів чотири попали. У цей момент підбігли співробітники міліції, відтіснили агресорів, прикрили нас собою», - розказав журналіст.

 

Розлючені проросійські мітингувальники продовжували переслідувати знімальну групу і кричали: «Вали в свой Киев!» і «Як ты, бЕндеровец, в глаза деду смотреть будешь!».

 

«Хотіли продовжити зйомку, але за нами по п'ятах ходили чоловіки з георгіївськими стрічками - закривали об'єктив, поливали добірним матом. Благо, хтось з офіцерів помітив це і дав команду виділити нам охорону. Двоє співробітників міліції вивели нас з натовпу - відвели на безпечну відстань і переконалися, що нас ніхто більше не переслідує», - повідомив В'ячеслав Мавричев.

 

За словами журналіста, апаратура під час нападу не постраждала. Звертатися до міліції він не планує:  «Писати заяву - не бачу сенсу. Сьогодні покартають цих шістьох, завтра на зйомці будуть кидатися вже інші».

 

Водночас сайт харківського телеканалу АТН повідомляє, що під час інциденту постраждав також і журналіст «Радіо Свобода» Володимир Носков. Він з дитинства не бачить, був на мітингу із супроводжуючими. Не дивлячись на це, проросійські мітингувальники силою виштовхали його, звинувативши журналіста у тому, що він американський шпіон.

 

Наразі міліція проводить перевірку за фактом нападу на журналістів, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ). Як уточнила начальник відділу зв'язків з громадськість ГУМВС в Харківській області Наталія Захарова, кримінальне провадження поки не відкрито. Чоловік, який спровокувалв конфікт з демонстрантами, встановлений, але не затриманий.

 

«Детектор медіа»

Фото В'ячеслава Мавричева

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY