detector.media
14.03.2014 11:56
Спілки журналістів Росії та України запускають «гарячу лінію» для журналістів, які працюватимуть у Криму
Спілки журналістів Росії та України запускають «гарячу лінію» для журналістів, які працюватимуть у Криму

Спілка журналістів Росії (СРЖ), Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) започатковують гарячу лінію реагування на порушення прав журналістів у Криму. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Російська і українські медіаорганізації звертають увагу, що зараз у Криму працює багато українських та іноземних журналістів, дехто з них є фрілансерами. Не всім з них можна терміново надати відповідні документи, які Кримський парламент вимагає для акредитації для роботи на референдумі щодо статусу Автономії. НСЖУ, НМПУ та СЖР наголошують, що міжнародна прес-карта МФЖ, посвідчення спілок та профспілок журналістів також дають право на збір інформації.

 

Голова Союзу журналістів Росії Всеволод Богданов закликає поважати права журналістів, а самих журналістів - не допускати спотворення фактів у матеріалах про події в Криму.

 

Журналісти можуть повідомляти про порушення їхніх прав, провокації та інші неправомірні дії представникам СЖР, НЖСУ та НМПУ.

 

Від Спілки журналістів Росії скарги прийматиме секретар СЖР Павло Гутіонов gutiontov@mail.ru  та секретар СЖР, віце-президент Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Надія Ажгіхіна azh@ruj.ru.

 

Від НСЖУ та НМПУ - відповідальний секретар Незалежної медіапрофспілки України Оксана Винничук vynnychuk@ukr.net, тел.: (050) 356-57-58.

 

Нагадаємо, 11 березня організатори так званого «загальнокримського референдуму» 16 березня затвердили порядок акредитації ЗМІ для висвітлення ходу голосування.

 

Відповідно до цього порядку, акредитації для висвітлення ходу голосування підлягають ЗМІ та інформаційні агенції, зареєстровані у встановленому законом порядку. Заявки на акредитацію мали подаватися до прес-центру Верховної ради АР Крим до 13 березня.

 

Рішення про акредитацію ЗМІ приймає Комісія АР Крим з проведення загальнокримського референдуму на підставі заявки до 13 березня. Акредитація здійснюється шляхом видачі індивідуальних посвідчень акредитації.

 

Відповідно до порядку, журналіст акредитованого ЗМІ має право проводити аудіо-, відео-, кіно- або фотозйомку на дільниці для голосування під час проведення голосування, користуватися технічною апаратурою. Водночас журналіст зобов'язаний об'єктивно інформувати аудиторію свого ЗМІ про хід голосування, у своїй діяльності використовувати документально підтверджені факти, дотримуватися норм журналістської етики, а також «не поширювати матеріалів негативного характеру».

 

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай наголошує, що вказаний порядок акредитації суперечить українському законодавству і загалом є нелегітимним.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY